Înclinare spre confirmare

Propun un mic experiment (mental):

„Imaginează-ți că ai patru cărți (de joc) cu proprietatea că orice carte are pe o parte o literă și pe partea opusă o cifră. Cele 4 cărți sunt puse în felul următor pe masă:

A  D  3  7

Acum, îți spun următoarea regulă care poate fi adevărată sau falsă: dacă este A pe o parte a cărții, atunci pe cealaltă parte este 3. Ai înțeles? Bine. Acum gândește-te și hotărăște care cărți și doar care, trebuie întoarse ca să îți dai seama dacă regula aceea este adevărată sau falsă. Gândește-te bine.

AD37

Înainte să te uiți mai jos stabilește-ți răspunsul!

.

.

.

.

.

.

Cei mai mulți oameni răspund «A» sau «A și 3». Păi, regula spunea că dacă este A pe o parte, trebuie să fie 3 pe cealaltă. Deci are sens să întoarcem cartea cu A ca să verificăm dacă e 3 pe verso. Dacă nu e, atunci regula e falsă. Dar ca să fim siguri că regula se aplică ar trebui să întoarcem și cartea cu 7 ca să vedem dacă nu cumva pe partea opusă se află A, pentru că atunci regula ar fi falsă. Pe de altă parte, întorcând 3-ul nu aflăm nimic pentru că regula zice ce-ar trebui să fie în spatele lui A, nu zice nimic despre ce ar trebui să fie în spatele lui 3 (A→3 dar nu și 3→A). Cu alte cuvinte, dacă e un A sau un Z regula nu se dovedește falsă sau adevărată. Răspunsul corect este A și 7.

Foarte puțini oameni aleg și 7-le pentru că oamenii tind să caute lucruri care confirmă, nu infirmă, ceea ce le-a fost spus. Întoarcerea lui A și 3 este o metodă de a confirma ipoteza și asta vor cei mai mulți să facă. Ei vor să vadă dacă sub A e 3 și sub 3 e A. Nu se gândesc să infirme regula căutând dacă este vreo carte cu A pe o parte dar cu un alt număr (≠3) pe verso.”

– O traducere din „Tricks of the Mind” de Derren Brown.

În exemplul de mai sus Derren explică cum ne minte mintea noastră prin înclinarea spre confirmare (Confirmation Bias), adică obișnuim să căutăm ceea ce știm déjà sau să ne confirmăm ideea (fixă câteodată) pe care ne-am făcut-o la prima vedere. Confirmation Bias funcționează nedetectat atunci când vine vorba de pseudoștiință. Derren mai dă un exemplu (de care poate că după explicațiile astea o să vă prindeți):

„Imaginează-ți că ai auzit că Dave (pe care nu-l cunoști) este extravertit și vrei să verifici dacă-i adevărat. Ai voie să-i pui două întrebări (de tip „da/nu”) despre comportamentul lui. Ce fel de întrebări ai pune? Gândește-te puțin. Stabilește cam ce întrebări i-ai pune. Mă gândesc că o să-l întrebi ceva de genu’:

Îți place să mergi la petreceri?

Îți place să-ți petreci timpul în compania altora?

Aceste întrebări sunt tipice, după cum s-a arătat și-n experimente legate de bias-ul confirmațional (înclinarea spre confirmare). Ideea e că dacă îl întrebi pe Dave astfel de lucruri, cel mai probabil vei pleca convins că este un extravertit. Dave o să pară că se potrivește descrierii pe care o ai despre el. În teste, conducătorii experimentului le dau la două grupuri de oameni descrieri opuse despre Dave și li se spune să se ducă să-l întrebe ce vor, ca să testeze ipoteza care le-a fost dată. Câteodată participanților li s-a impus să pună doar întrebări de tip „da/nu”, altădată li s-a zis să întrebe orice. Dave este instruit să răspundă cu «DA» la orice întrebare.  Ce se întâmplă constant e că ambele grupuri întreabă ceva care să le susțină ipoteza și ambele grupuri au ajuns la concluzia că ipoteza se confirmă. Grupul căruia i s-a spus că Dave e intravertit ajunge să fie la fel de convins de asta ca și grupul căruia i s-a spus că Dave este extravertit (grup care a ajuns convins că Dave este extravertit). Și toate astea din cauză că tindem să punem întrebări care să ne confirme suspiciunile.”

–  și asta e tot din „Tricks of the Mind”, de Derren Brown.

Așa că dacă aveți impresia că vrăjitoarea X sau ghicitoarea Y sau astrologul Z sau visul AA sau premoniția AB sau întâmplarea AC sau… știu (prevestesc) ceva mai mult decât poate un om fără puteri paranormale, este doar pentru că vreți să credeți. Numa’ bine și Marte-n Pământ!… adică nu în Pământ… mai bine la locul lui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s