Citire la rece, i.e. Cold Reading

Pentru cei convinși că vrăjitoarele și clarvăzătorii vă pot spune tot despre voi în mod inexplicabil, vă recomand o carte: The Full Facts Book of Cold Reading de Ian Rowland (O găsiți aici: 4Shared, RapidShare, MegaUpload). O să vă explice în detaliu cum funcționează tot. Despre cold reading vorbește și Derren Brown într-un interviu cu Richard Dawkins, pe care l-am inclus mai demult aici.

O să dau câteva exemple din cartea lui Rowland, din categoria „Extragerea informației” (cum clientul dă informații fără să știe, crezând că ghicitoarea le știa dinainte).

Întrebarea voalată: Să luăm o întrebare simplă: „Locul tău de muncă presupune multe călătorii?”. Uite cum un prezicător/ghicitor ar putea reformula asta pentru a suna ca și când îți oferă informații, în loc să îți ceară:

„Acum, îmi apare o impresie, nu una clară, dar o impresie dominantă, că ai putea fi implicată în muncă ce presupune multe drumuri. Acum, nu știu dacă e despre ceva din trecut sau din prezent, dar asta spun cărțile. Poți rezona cu asta?”

Ghcitorul poate transforma aproape orice întrebare în ceva ce pare a fi o afirmație posibilă. În felul acesta poate aduna informații despre o gamă largă de subiecte –familie, carieră, interese, probleme, sănătate, dragoste ș.a.m.d.”

„În timpul unei predicții astrologice, de exemplu, să presupunem că astrologul vrea să întrebe «Urmează să faci o achiziție financiară importantă, cum ar fi o casă sau o mașină?». Transformând-o într-o întrebare voalată ar putea spune:

„Uite, aici e o indicație care are legătură cu banii și cu o posibilă îngrijorare financiară. Ce pare să fie, dacă interpretarea mea e corectă, e un fel de hotărâre, legată de bani sau finanțe, care ar putea avea urmări pentru destul de mult timp de-acum înainte. Poți să faci legătura cu ce-ți spun?”

E la fel de ușor să găsești nume sau alte detalii concrete din nimic. De exemplu, clarvăzătoarea ar putea să treacă prin câteva secunde de concentrare interioară înainte să spună:

„Numele ’Jane’ îmi apare și deși nu sunt sigură de legătură, s-ar putea să fie ceva profesional nu neapărat personal, acesta e un nume care simt că are semnificație pentru tine.”

Aceasta sună ca o afirmație, dar de fapt e doar un mod de a întreba: «Știi pe cineva cu un nume care seamănă cu ’Jane’?»”

Negativul pieritor – este o întrebare cu topică și ton ambigue. Indiferent dacă clientul zice da sau nu, este considerat un succes. Uite un exemplu:

«… trecând la chestiuni legate de carieră, nu lucrezi cu copíi, nu-i așa?

Nu./Ba da.

Nu/Da, așa mă gândeam și eu. Nu ți se potrivește./Este indicată aici o legătură puternică cu copíii.»

O exprimare bună înseamnă că dacă e necesar, partea negativă a întrebării pur și simplu dispare și nu mai e amintită.”

Păpușa rusească (Foile de ceapă) – un alt element excelent de obținere a informației. […] constă într-o afirmație care poate să însemne mai multe lucruri. Ghicitorul oferă la început o afirmație și apoi, dacă e nevoie, explorează celelalte straturi de înțeles, până când nimerește. […] Uite un exemplu:

«Acum, aș vrea să-ți spun ceva despre fiica ta. Ai o fiică, nu-i așa?»

«Nu, n-am.»

«Păi, s-ar putea ca persoana care mi se arată să fie de fapt o noră, poți face legătura?»

«Nu, nu prea.»

«Poate o fină.»

«Păi, ar fi fiica prietenei mele, îi sunt nașă.»

«Îmhî, da, evident aceasta e impresia pe care o aveam. Știam că e cineva care este fiică, sau ca o fiică pentru tine…»

[…] Acest element pare încurcat pe hârtie, dar l-am văzut folosit în realitate fără nicio obiecție din partea clientului.”

Exemplele pe care le-am ales eu cu siguranță nu sunt cele mai grăitoare, dar am o impresie foarte puternică legată de viața ta… simt că ești o fire creativă, ai un potențial artistic chiar dacă nu ți l-ai exprimat prea bine. La un moment dat ai vrut să pui în aplicare, dar contextul exterior, la care simt că a contribuit și lipsa ta de inițiativă și nesiguranța din perioada aceea, nu te-a lăsat să îți îndeplinești dorința. Îmi apar niște simboluri… se poate să fie dorința ta de a scrie o carte sau poate de a picta. Is this making sense to you?

P.S.: Da, da, sunt ăia care spun lucruri exacte din prima, care n-aveau cum să știe și nu le-a zis nimeni nimic… Read the book!

Și un bonus: un program care probabil o să te uimească; ghicește orice personaj cunoscut, dar trebuie să te gândești bine, că numai așa poate să-ți citească mintea ;).

http://en.akinator.com/#

(mie mi-a ghicit pe Haruka Ayase, C.V. Tudor, Daniel Jackson, Serj Tankian)

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Citire la rece, i.e. Cold Reading&8221;

  1. Sunt destui sarlatani, cu tehnici persuazive de a ,, te trage de limba”. Dar sunt si indivizi care au pe dracu in ei, fara glume. Vrajitoarele din Oltenia si din Dobrogea numai ca nu zboara calare pe matura ( fiindca au Audi, ha, ha). Sunt sinistre, dar si pleznesc intr-un final in mod sinistru, in chinuri si urlete cumplite. Am vazut cazuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s