Mesia

Cum putem testa dacă cineva spune adevărul sau minte? Cum putem testa dacă ce susține e adevărat sau se amăgește? În anumite situații nu putem verifica, dar în altele da. Este cazul unor paranormali (oameni care susțin că au puteri paranormale), pe care îi putem supune testului. Cine îi supune testului? De obicei dacă e o echipă de oameni de știință (dacă se poate nu din Rusia) paranormalii pică testul, în schimb, dacă un alt adept al paranormalului testează, este (de obicei) simplu de convins, pentru că nu aplică metode care ar putea descoperi greșeala și (de obicei) se bazează pe ceea ce simte. „Simt că ai bioenergie de frecvență mare!”, „Ai darul precogniției!” etc.

Ca să vedeți cât de ușor sunt convinși unii, vă recomand documentarul „Messiah” făcut de Derren Brown (despre care am mai scris). El călătorește în America unde găsește diverși oameni cu o oarecare influență asupra celor ce cred în paranormal și îi convinge că are diferite putéri. Asta este principala mea problemă cu paranornalul: că oricine poate fi crezut chiar dacă n-are nicio putere. Se pot face abuzuri în felul ăsta, se pot infiltra șarlatani printre cei care cred și cei care cred se auto-amăgesc (majoritatea, probabil, deși eu aș zice că toți, dar…). Și, culmea, tot ei, cei care n-au metode bune de a separa adevărul de fals, susțin că EI cunosc Adevărul! Cum poți să-l cunoști dacă crezi tot ce ți se spune (și corespunde cu ceea ce crezi déjà)?

Derren pretinde că este spiritist („vede” ce desenează o femeie în altă cameră), că poate converti oameni necredincioși la religie, că poate citi mintea cu un „aparat special” (Înregistor de vise), că a fost răpit de extratereștri și acum poate simți problemele oamenilor, și că este medium (vorbește cu morții).

Derren Brown – Messiah

Atenție, Derren nu are nicio putere specială (supranaturală), el este doar un mentalist bun!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s