Carlos, canalizatorul

Notă: Dacă e prea mult de citit, puteți să vă uitați doar la cele 2 videouri la care am pus linkuri la sfârșit (textu’ cu albastru).

De la Carl Sagan citire, cartea The Demon Haunted World. Am găsit o poveste interesantă (și adevărată), pe care o s-o traduc. E (în special) pentru adepții paranormalului povestea, dar și pentru cei care nu știu ce să creadă. Happy reading!

„[În 1988 mass-media australiene au primit următoarea știre:]

CARLOS

VA APĂREA ÎN AUSTRALIA

Cei ce l-au văzut nu o să uite niciodată. Strălucitorul tânăr artist care vorbea cu ei, deodată pare să leșine, pulsul îi încetinește periculos și aproape se oprește pe punctul de a muri. Supervizorul medical calificat , care a fost pus să facă o monitorizare continuă, este gata să sune alarma.

Dar atunci, cu un impuls dat de inimă, pulsul este simțit din nou – mai rapid și mai puternic ca niciodată. Forța-viață s-a întors fără îndoială în trup – dar entitatea din interiorul trupului nu mai este José Luis Alvarez, tânărul de 19 ani […]. În schimb, corpul a fost preluat de Carlos, un suflet străbun, ale cărui învățături vor veni ca o inspirație dar și ca un șoc. O ființă trecândă printr-o stare de moarte ca să-i facă loc alteia: acesta este fenomenul care l-a făcut pe Carlos, ghidat [channelled] prin José Luis Alvarez, noua figură dominantă în conștiența New Age. Cum chiar un critic sceptic din New York  spune: «Primul și singurul caz de spiritist [channeller] care oferă dovezi tangibile, fizice despre o schimbare misterioasă în fiziologia umană.»

Acum lui José, care a trecut prin mai mult de 170 de astfel de mici morți și transformări, i-a spus Carlos să viziteze Australia – în cuvintele mæstrului, «vechiul pământ nou» care va fi izvorul unei revelații speciale. Carlos déjà a prezis că în 1988 catastrofe vor mătura pământul, doi lideri mondiali importanți vor muri și, mai târziu în același an, australienii vor fi printre primii care vor vedea înălțarea unei noi mărețe  stele care va influența puternic viitorul vieții pe Pământ. […]

[este povestit apoi cum José, în urma unui accident de motocicletă s-a schimbat și cum au început să emane voci din interiorul său, iar Carlos, un spirit vechi de 2000 ani, s-a reîncarnat ultima oară în 1900 și a căzut de pe un cal; similaritatea accidentelor alături de un cristal foarte rar care focalizează spiritul, sunt motivele pentru care Carlos apare în José]

Incluse în materialul pentru presă au fost o listă de apariții majore în orașe americane, o casetă video cu primirea entuziastă pe care a avut-o Alvarez/Carlos într-o sală de teatru de pe Broadway, interviul de la un post radio din New York, WOOP, și alte indicații că acesta este un fenomen new age american ieșit din comun. Două mici detalii substanțiale: un articol dintr-un ziar din South Florida spunea «Notă de teatru: cele trei zile de ședere ale spiritistului Carlos au fost extinse în Auditoriul War Memorial… ca răspuns la cererile pentru apariții», iar o parte dintr-un ghid TV a publicat un special, «ENTITATEA CARLOS: Acest studiu detaliat arată faptele din spatele celor mai populare și mai controversate personalități din prezent».

Alvarez și managerul său au ajuns în Sydney[…]. Ei au călătorit peste tot într-o enormă limuzină albă. Au ocupat apartamentul prezidențial al unuia dintre cele mai prestigioase hoteluri. José a apărut într-o elegantă robă albă, purtând un medalion de aur. În prima sa conferință de presă Carlos a apărut imediat. Entitatea a fost puternică, fluentă, hotărâtă. Programele TV australiene s-au aliniat rapid la coadă pentru apariția lui José, a managerului său și a asistentei (pentru a-i verifica pulsul și a anunța prezența lui Carlos).

La emisiunea Today Show au fost intervievați de către gazda George Negus. Când Negus a pus câteva întrebări rezonabile dar sceptice, new age-ěrii au avut obraz subțire. Carlos l-a blestemat pe prezentator. Managerul a vărsat un pahar cu apă pe Negus. Amândoi au părăsit studioul. A fost o senzație în presa de scandal […]. Posturile TV au fost inundate de apeluri. Un cetățean din Sydney îndruma să se ia în serios blestemul asupra lui Negus: armata Satanei  déjà a preluat controlul ONU, a spus, și Australia ar putea fi următoarea.

[…]

[după o apariție la Opera din Sydney] mulți membi ai publicului au descris că au fost mișcați spiritual și încântați.

Duminica următoare, la cel mai popular program –numit Sixty Minutes după cel din America– a destăinuit că afacerea cu Carlos a fost o farsă, de la cap la coadă. Producătorii s-au gândit că ar fi instructiv să exploreze cât de ușor un vindecător spiritual sau un guru poate fi făcut să uimească publicul și presa. În consecință, au contactat unul dintre cei mai buni experți în păcălirea publicului (cel puțin dintre cei care nu au sau consiliază un birou politic)– magicianul James Randi.”

Cum a fost pusă la cale farsa.

Echipa Sixty Minutes a apelat la Randi, care le-a propus să pornească o farsă de la zero. El a apelat la un tânăr sculptor pe care îl cunoștea și i-a propus să joace rolul lui José. L-a antrenat, i-a arătat trucul de oprire (aparentă) a pulsului, punând un burete sau o bilă moale la subraț și strângând-o, și i-a pus cască în ureche astfel că nu era nevoie să se gândească la răspunsuri, pentru că Randi (care se pricepea să răspundă) îi spunea instantaneu.

„Documentația substanțială a fost falsă toată. Blestemul, aruncarea paharului cu apă și toate celelalte au fost repetate înainte pentru a atrage atenția publicului. Și au reușit. Mulți dintre cei care s-au dus la Sala Operei [la apariția lui Carlos] au făcut asta din cauza atenției date de presă și televiziuni. Un lanț australian de ziare chiar a tipărit fluturași [flyer-e] de la „Fundația Carlos”.”

Presa australiană a fost furioasă pentru că a fost înșelată, dar Randi le-a reproșat că n-au depus niciun efort pentru a verifica afirmațiile lui Carlos și ale managerului său.

Nu a apărut niciodată în niciunul dintre orașele din listă. Caseta video cu Carlos pe scena unui teatru din New York a fost o favoare făcută de magicienii Penn și Teller, care apăreau acolo. Ei au cerut publicului doar să aplaude puternic; Alvarez, în costum și cu medalionul, a intrat; publicul a aplaudat, Randi a filmat, Alvarez le-a făcut cu mâna, spectacolul a continuat. Și nu e niciun post radio în New York cu literele WOOP.

Alte motive de suspiciune puteau fi găsite în scrierile lui Carlos. Dar din cauză că actualitatea intelectuală era așa de nefondată, din cauza credulității – veche sau new age– care este așa de mare, din cauză că gândirea sceptică este așa de rar practicată, nicio parodie nu este prea implauzibilă. Fundația Carlos a oferit pentru vânzare (au fost destul de scrupuloși să nu vândă de fapt nimic) un „Cristal al Atlantidei” [Atlantis Crystal]:

«Cinci dintre aceste cristale unice au fost până acum găsite de mæstrul înălțat, în timpul călătoriilor lui. Neexplicate de știință, fiecare cristal acumulează energie aproape pură… [și are] puteri tămăduitoare enorme. Formele sunt de fapt energe spirituală fosilizată și sunt un minunat instrument pentru pregătirea Pământului pentru Noua Eră… Dintre cele cinci, mæstrul înălțat poartă Cristalul Atlantidei tot timpul în apropierea trupului său pentru protecție și îmbunătățirea activităților spirituale. Două au fost achiziționate de doritori dragi din SUA, în schimbul contribuției substanțiale la cererile mæstrului înălțat.»”

Alte produse au mai fost „Apele lui Carlos”, „Lacrimile lui Carlos”, cărticica „Învățăturile lui Carlos” (din care o să citez: „There are many answers to any question, and all the answers are right answers. It is so. Do you see?”), care a fost scrisă de Randi și José în câteva ore pe calculator.

Unii chiar au crezut că au fost vindecați (doar pentru că l-au văzut pe Carlos, sau l-au atins) și (deloc) surprinzător: după ce farsa a fost destăinuită tot au fost destui care au continuat să creadă că José comunică cu un spirit de 2000 ani și au venit la el și i-au spus «Nu te lua după ce spun ăia, noi credem în tine!».

Aici e pericolul dacă lumea crede în oricine care susține că are puteri paranormale: nu mai poți diferenția adevărul de minciună. Șarlatanii își pot face de cap pe banii proștilor (iar dacă Randi a fost corect și n-a vândut efectiv nimic, cu siguranță nu toți o să facă așa!).

O să închei la fel cum se încheie cărticica lui Carlos:

THINK!

P.S.: James Randi vorbește despre Farsa Carlos (Partea 1) (inclusiv filmări originale cu Carlos). Partea a 2-a.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s