Läptopul meu e posedat

Într-o noapte aud aproape ca prin vis muzică. Mă trezesc (forțat) neștiind ce se întâmplă, de unde se aude muzica și pe întuneric semi-adormit mă îndrept spre leptop, care era sursa muzicii și caut butonul de oprire. Îl găsesc și opresc muzica. Mă culc. Într-o altă noapte, la fel. Futu-ți läptopu’ mă-tii, iar cânți? Eu aveam pe atunci obiceiul să las Winamp-ul pornit și cântând când puneam compütĕrul în hibernare și totul a fost ok o vreme. Așa că m-am gândit să dau pauză în Winamp ca măcar dacă tot pornește, să nu mă mai trezească. O idee excelentă, dar tot n-am rezolvat misterul. Câteodată mă trezeam că PC-ul e pornit dimineața, inexplicabil, iar când mă culcam târziu (și cum eu am obiceiul să nu adorm imediat), fiind liniște, îl auzeam când pornea, iar dacă deschideam ochii vedeam o lumină ciudată verde și intermitentă. Și pe liniște mi se părea că culĕrul (cooler-ul) face o gălăgie prea mare.

Bineînțeles, am rezolvat problema (sau măcar am redus numărul de porniri inutile și știu când o să se întâmple), dar înainte să explic cum, hai să considerăm o situație ipotetică.

Să presupunem că n-aș fi știut mare lucru despre calculatoare și aș fi crezut și în fantome (de ex.). Care ar fi fost concluziile la care aș fi ajuns? Păi, un eveniment inexplicabil destul de ciudat, adică televizorul nu pornește de la el decât dacă îl programez, iar compütĕrul nu l-am programat și nici nu știu dacă poate fi programat [poate], iar cei pe care i-am întrebat mi-au spus că nu este nicio explicație, ba chiar au văzut pe cineva la televizor care pretindea că a făcut același lucru. Trebuie să fie ceva mai mult decât atât! Sigur e ceva paranormal, altfel care e explicația? Poate o fantomă încearcă să comunice cu mine, caz în care ar trebui să fiu foarte atent, că dacă n-o ajut o să mă bântuie (rău de tot). Poate orele la care pornește calculatorul au o importanță, poate frecvența la care pornește e frecvența cu care trebuie să rezonez, poate… . Sau poate îl controlez eu cu puterea minții. De-aia se întâmplă doar când dorm, nu? Îl pornesc fără să-mi dau seama, în  vis. Sau poate îl pornește altcineva. Gata, am puteri paranormale (sigur eu fac asta, nu altcineva).

Acum, poate nu s-ar întâmpla chiar așa (dar nici foarte diferit), pentru că, totuși, un läptop e… cum să zic… tehnologizat, iar tehnologia nu se înțelege prea bine cu supranaturalul. Dar dacă obiectul misterios ar fi altceva, de exemplu o casă veche în care tocmai m-am mutat (și cred în fantome (și alte chestii) șí în cazul ăsta)? Acolo n-ar mai fi vorba de tehnologie și ar fi și mai greu de dat explicații. Să zicem că noaptea aș auzi sunete ascuțite, ca niște plânsete, ușile s-ar deschide „inexplicabil”, s-ar auzi bătăi în geamuri și în pereți, aș găsi găuri în scânduri care cu o zi înainte nu erau acolo și o grindă s-ar rupe și mi-ar omorî pisica. Sigur casa ar fi bântuită, nu?

Aș ajunge la concluzia asta dacă aș fi prea speriat (în principal din cauză că cred în fantome) să mă gândesc că poate sunt și niște explicații perfect normale. Sunetele stridente ar putea fi de fapt scârțâituri ale podelelor și ușilor, ceva de așteptat într-o casă veche (ba chiar ar fi ciudat dacă n-ar scârțâi nimic), ușile s-ar deschide pentru că sistemele de prindere sunt și ele vechi, bătăile din geam poate că sunt ciori, lilieci sau crengi de copaci de pe-afară, găurile din pereți… oare nu mi-a venit în minte că s-ar putea să fie plin de șobolani? Și ăștia, dacă e nevoie, rod tot (mai ales dacă sunt ajutați și de termite și scânduri semi-putrede). Aceeași explicație și pentru grinzile care se rup: sunt vechi, găurite și putrezite. Și mai există o mulțime de posibilități înainte să trag concluzia că o fantomă se plictisește noaptea.

Și să dau și explicația legată de pornirea „misterioasă” a läptopului. Am identificat două surse:

· procesul care face update-ul Windows-ului – după ce downloadează ce trebuie îmi cere să restartez, iar eu din lene îi spun că nu, iar când termin ce făceam îl pun să hiberneze, nu-i dau Shut Down, așa că trebuie să facă update-ul de unul singur: se trezește din hibernare, închide programele pe care le-am lăsat eu deschise, instalează ce are de instalat și restartează. De obicei uită să mai și oprescă PC-ul;

· antivirusul – îmi tot cere să fac scanări complete, eu zic că nu, așa că pe la 3:00 sau 4:00 se apucă singur. Ăsta măcar știe să dea Shut Down după ce termină scanarea.

Sunt surprins cât de ușor cred oamenii unele lucruri (foarte improbabile) și nu mai caută explicații „naturale”, iar dacă alții le caută (și le găsesc), le vine foarte greu să le accepte. Poate unii nu credeți că sunt oameni care cred că pot porni calculatorul cu puterea [supranaturală a] minții, eu chiar am văzut un astfel de pretendent la TV și, în plus, pe lângă ideea că G.Bush se transormă (fizic) în reptilă când nu-l vede nimeni, asta e chiar joacă de copii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s