Horoscoape

De mult n-am mai scris despre astrologie și horoscoape și… s-a întâmplat să dau peste unu’ care mi-a adus aminte (ce bine cu predestinarea asta, că altfel uitam complet).

Obiecția mea când vine vorba de predicții astrologice (și în general de orice fel neștiințific) este că acestea sunt foarte vagi și generale și se folosesc de exploatarea unui defect al minții umane, cunoscut ca Efectul Forer (sau Barnum). Acesta constă interpretarea unor declarații generale (care se aplică aproape oricui) ca fiind personale. Găsiți și pe linkul pe wikipedia următoarele trei caracteristici:

·  subiectul crede că i se aplică doar lui/ei;
· subiectul crede în autoritatea celui care îi spune („Dar cum să greșească? Astrologia e o știință veche de mii de ani!”);
· analiza prezentată are în principal trăsături pozitive;

Pe lângă efectul Barnum, se mai folosesc și informații contradictorii (formulate inteligent, să nu se prindă cititorul), previziuni extrem de probabile, previziuni care se autoîmplinesc, lucruri dezirabile etc.. O să încerc să exemplific folosindu-mă de un horoscop prezentat aici, care este pentru 2010.

Să luăm „previziunea” pentru Gemeni:

2010 va fi un an plin de surprize , unele placute , altele nu . Cateva probleme medicale isi vor face aparitia in partea a doua a anului cat si provocari in viata de familie . Daca cauta un partener si isi doresc o relatie stabila , stelele le vor fi favorabile in acest an . Ar trebui sa acorde o atentie deosebita angajamentelor financiare si tranzactiilor cu bani pentru a evita pe cat posibil o frauda sau o escrocherie . O stare de nervozitate ii va insoti pe tot parcursul lui 2010 si in mod special prima parte a acestui an . Calatoriile lungi sunt aspectate pe harta lor dar nu se vor dovedi benefice pentru Gemeni.

Să le luăm pe rând:

2010 va fi un an plin de surprize , unele placute , altele nu .

Asta s-ar traduce prin: „În 2010 o să se întâmple ceva, orice, nu contează ce.”

Cateva probleme medicale isi vor face aparitia in partea a doua a anului cat si provocari in viata de familie .

O predicție așa de generală încât e aproape imposibil să nu se îndeplinească. Nu se precizează ce fel de probleme medicale (iar fără această informație predicția este complet inutilă), așa că orice răceală poate fi considerată ca o împlinire. Cât despre „provocările din familie”, din nou, e vag, ambiguu, poate fi orice, chiar și o discuție în contradictoriu cu un membru al familiei… și cine, în decursul unui an, se înțelege perfect cu toată lumea?

Daca cauta un partener si isi doresc o relatie stabila , stelele le vor fi favorabile in acest an .

Ce înseamnă „stelele le vor fi favorabile”? Păi, înseamnă cam orice își imaginează cititorul că înseamnă, doar să fie ceva de bine. Nu scrie că „vor găsi un partener”; cu alte cuvinte, nu oferă nicio informație utilă.

Ar trebui sa acorde o atentie deosebita angajamentelor financiare si tranzactiilor cu bani pentru a evita pe cat posibil o frauda sau o escrocherie .

Asta e o previziune care se autoîmplinește. Astfel că, dacă se întâmplă o fraudă/escrocherie e pentru că „nu s-a acordat atenția aia deosebită”, deci tu –cititorul– ești de vină dacă se întâmplă ceva rău. Iar dacă totul merge bine, previziunea va fi considerată împlinită.

O stare de nervozitate ii va insoti pe tot parcursul lui 2010 si in mod special prima parte a acestui an .

Din nou, „starea de nervozitate” este prea generală. Majoritatea oamenilor vor spune că din când în când au perioade când au o stare de nervozitate. Iar când avem ca marjă de eroare un an întreg, e chiar puțin probabil să NU se împlinească. (Știu, acolo spune „în special în prima parte a acestui an [2010]”, dar și dacă o să se întâmple în a 2-a parte, sau într-a 3-a, sau într-a 4-a, sau într-a 5-a… cel ce crede că astrologia funcționează, o să considere previziunea corectă –„A greșit cu un pic, dar importan e că s-a împlinit. Ce mai contează 2 luni?”–. Aici are importanță supunerea față de autoritate.

Calatoriile lungi sunt aspectate pe harta lor dar nu se vor dovedi benefice pentru Gemeni.

Cred că «aspectate» vine de la aspect, adică apar pe harta lor. Din nou (da, am scris de multe ori asta), e o previziune care se autoîmplinește, pentru că deși călătoriile sunt „în plan”, după stele, ele nefiind benefice, cititorul nu trebuie să le facă, iar dacă este un believer n-o să le facă.

Să mai arăt și alte afirmații asemănătoare:

La Taur, previziunea începe așa:

2010 se va dovedi un an important in viata Taurilor .

Aștept momentul în care un astrolog o să spună despre un an că nu e important. Toți sunt importanți, nu știu de ce au unii nevoie de „specialiști” să le spună asta.

La Scorpion scrie:

Posibile castiguri banesti , dar doar in ultima jumatate a anului 2010 .

„Posibile câștiguri bănești” e așa de vag încât i se aplică aproape oricui, chiar și unui cerșetor. Bineînțeles, mulți care citesc se gândesc la mulți bani, un câștig la loto eventual, dar dacă nu se întâmplă n-o să spună că nu s-a împlinit, că horoscopul a fost greșit.

La Fecioară:

Daca Fecioarele planuiesc sa achizitioneze o casa sau o masina , acest an le va fi favorabil . Este recomandat insa , sa-si tina sub control cheltuielile si sa nu exagereze cu acestea .

Două recomandări contradictorii care de obicei trec neobservate (sau sunt „explicate”, că de fapt sunt niște diferențe subtile). Deci, se recomandă achiziția unei case/mașini (în traducere: să se cheltuiască mulți bani), iar în propoziția următoare se recomandă să nu se cheltuiască mulți bani. Oricum o să fie, tot o predicție bună o să fie [considerată].

La Rac (zodia mea):

Fiecare decizie luata in acest an trebuie cumpanita bine de reprezentantii acestei zodii . Deasemenea Racii vor fi beneficiarii unor surprize deosebite in primele trei luni ale lui 2010 de care se vor bucura in mod deosebit .

Normal că fiecare decizie trebuie cumpănită, că dacă te comporți iresponsabil o să iasă rău. Iar surprizele deosebite… îîî de ce nu ne spune care sunt? Că așa poate să zică oricine, „bă, o să ai o surpriză în viitor”.

O să închei aici, spunând doar că: oricum nimeni nu mai verifică dacă previziunile s-au împlinit, le reține doar pe cele care se împlinesc (pt. că sunt așa de generale…) și are impresia că astrologia i-a prezis cu exactitate viitorul.

P.S.: O să detaliez despre efectul Barnum altădată.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s