Cúlte Cargo

O traducere din „Breaking the Spell”, de Daniel Dennett.

„Cultele cargo au apărut de o mulțime de ori în Pacific. În timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial, forțele americane au ajuns în insula Tana ca să recruteze o sută de oameni pentru a-i ajuta să construiască un spațiu de aterizări și o bază militară pe insula vecină Efate. Când muncitorii s-au întors cu povești despre oameni albi și negri care aveau posesii ce depășeau visele poporului din Tana, toată societatea a fost tulburată. Insularii, dintre care mulți au fost convertiți înainte la creștinism de misionari britanici, «nu s-au mai dus la biserică și au început să construiască linii de aterizare, depozite și antene radio din bambus, crezând că dacă a funcționat pe Efate pentru americani, va funcționa și pentru ei pe Tana. Figurine cioplite ale avioanelor americane, căști și puști au fost făcute din bambus și folosite ca simboluri religioase. Insularii au început să facă marșuri la parade având USA pictat, gravat sau tatuat pe piepturile sau spatele lor. John Frum a apărut ca nume al Mesiei lor, deși nu sunt înregistrări despre vreun soldat cu numele acesta.

Când ultimul infanterist american a plecat, la sfârșitul războiului, insularii au prezis întoarcerea lui John Frum. Mișcarea a continuat să înflorească și pe 15 februarie 1957 un steag american a fost ridicat în Golful Pucioasei [ 🙂 Sulphur Bay] pentru a declara religia lui Jonh Frum. În această dată, în fiecare an, Ziua John Frum este sărbătorită. Ei cred că John Frum îi așteaptă în vulcanul Yasur împreună cu războinicii săi pentru a aduce încărcătura sa poporului din Tana. În timpul festivităților bătrânii marșează într-o imitație a armatei, un fel de ritm militar combinat cu dansuri tradiționale. Unii poartă puști din bambus și suveniruri de la armata americană, cum ar fi șepci, tricouri și paltoane. Ei cred că ritualurile anuale îl vor coborî pe John Frum din vulcan și va da încărcătura de prosperitate tuturor insularilor.»

Și mai recent, prin 1960, în New Britain Island [Insula Noua Britanie] în Papua-Noua Guinee, s-a format cultul Pomio Kivung. Încă înflorește.

«Doctrina Pomio Kivung susține că păstrarea celor Zece Legi (o versiune modificată a Decalogului) și și îndeplinirea unui set mare de ritualuri de către credincioși, inclusiv plata amenzilor cu scopul de a primi iertare¹, sunt esențiale pentru îndreptarea morală și spirituală, obligatorie pentru grăbirea întoarcerii străbunilor [ăia din STARGÅTE?]. Cel mai important dintre ritualuri țintește să împace străbunii, care alcătuiesc așa-zisul „Guvern al Satului”. Condus de Dumnezeu, Guvernul Satului îi include pe acei străbuni pe care Dumnezeu i-a iertat și perfecționat. […] Acumularea purificării colective suficiente este condiția decisivă pentru inducerea întoarcerii străbunilor și inaugurarea „Perioadei Companiilor”. Perioada Companiilor va fi o eră de prosperitate fără precedent, care se va obține din transferul cunoașterii și dintr-o infrastructură industrială pentru a produce minuni tehnologice și bogăție materială ca aceea din lumea occidentală.»

Aceste cazuri trebuie să fie excepționale. Religia ta, ai putea să crezi, a apărut când al ei adevăr fundamental a fost revelat de Dumnezeu cuiva, care l-a transmis altora. Înflorește în prezent pentru că tu și ceilalți de aceeași credință știți că este adevărul și D-zeu v-a binecuvântat și v-a încurajat să păstrați credința. Este așa de simplu, pentru tine. Și de ce există toate celelalte religii? Dacă acei oameni pur și simplu greșesc, de ce nu se prăbușesc crezurile lor ca niște idei false, ca și practicile de arat sau construcțiile învechite? Se vor prăbuși, în timp, poate crezi, lăsând doar adevărata religie, a ta, în picioare. Pe lângă zecile de mari religii din lume în prezent –ai căror aderenți sunt cu sutele de mii sau milioanele– sunt mii de religii mai puțin populare. Două sau trei religii apar în fiecare zi, iar în medie nu rezistă mai mult de un deceniu.”

Relaționat: Despre superstiție, tot prin PNG (Papua-Noua Guinee, nu partidu’).

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Cúlte Cargo&8221;

  1. „Cultele cargo”, nu „culturile cargo”… are si Dawkins un subcapitol despre subiectul asta, in „The God delusion”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s