Derren Brown Investigates 2

În postarea trecută am prezentat primul episod din Derren Brown Investigates, acum prezint episodul al doilea (din trei). În acest documentar Derren încearcă să afle dacă există dovezi pentru diverse pretinderi paranormale, investigând oameni care susțin asta și încercând să-i înțeleagă. În episodul 2 subiectul este metoda Bronnikov, o practică nu prea cunoscută, dar despre care inventatorii ei spun că ar vindeca orbirea și, ca în cazul oricărui lucru paranormal, apar tot felu’ de legende despre oameni orbi care au început să vadă sau despre cineva care a reușit să vadă chiar dacă n-avea ochi (deloc!).

Deși vă recomand să vedeți tot documentarul pentru că este unul dintre cele mai oneste abordări pe care le-am văzut (știu că cei ce cred în paranormal n-o să fie de acord), dacă n-aveți timp sau răbdare atunci urmăriți măcar ultima parte din el, adică asta:

Derren Brown Investigates – The Man With X-Ray Eyes

[Celelalte părți: 1 2 3 4]

Observați cum atunci când este pus să dovedească, Bronnikov începe să comenteze că Derren are intenții rele și că dorește să-i facă anti-reclamă și că Derren nu e om de știință și că ceea ce-i cere e „circ”. Deci avem o simplă cutie în care e ceva, un om care susține că metoda lui permite oamenilor să vadă prin obiecte (cam ca razele X) încă de la nivelul 3, el susține că e la nivelul 6 și când i se cere să dovedească ceea ce spune se supără. O să fac o analogie în caz că e cineva care consideră că Derren n-a procedat corect cerându-i dovezi: vă mai aduceți aminte de Vanghelie la 100% și conjugarea verbului a fi? Dacă Vanghelie ar fi susținut că știe să conjuge dar că nu vrea să dovedească vi s-ar fi părut normal să fie crezut pe cuvânt? Ce e așa greu să demonstreze că poate dacă chiar poate?

De asemenea, pe la min. 3 Bronnikov spune foarte clar că „nu facem vindecare!”, iar mai devreme în documentar îi promite unui băiat că o să poată să meargă (dacă îi practică metoda). E rău și cinic! E nesimțit că exploatează oamenii care suferă! E un șarlatan! De ce îl cred oamenii, atunci? Păi, puneți-vă în rolul părinților tânărului din scaunul cu rotile; doctorii vă spun că nu sunt șanse de recuperare și vine unu’ care vă spune că sigur va putea merge dacă aplică metoda lui. Puteți să vă imaginați speranța pe care o dă? Bun! Acum înțelegeți cât de mare e dezamăgirea și exploatarea, pentru că „metodele” lui costă destul de mult și în caz că nu dau rezultate o să fie două explicații: mai trebuie să exerseze și n-a făcut ce trebuia, deci bolnavul e de vină!.

Când e întrebat de ce crede că nu e recunoscută metoda Bronnikov în mediul științific chiar dacă sunt atâtea dovezi după cum susține, el evită întrebarea ca un politician (că tot am amintit de Vanghelie înainte), și livrează ceva bullshit! drept răspuns.

Știu cum o să se scuze acum cei ce cred în paranormal: Bronnikov e șarlatan, da’ sunt alții care chiar pot.
Ok, dar pun pariu că nimeni care crede lucruri asemănătoare nu l-ar fi detectat. De ce nu fac nimic să-și detecteze șarlatanii? Și, până la urmă, care sunt ăia care „au puteri”? De ce întotdeauna sunt „alții”, „undeva”?

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Derren Brown Investigates 2&8221;

  1. Eu, în primul rând, aș fi interesat unde a fost medaliat cu aur și de către cine. Cei care au acordat medaliile trebuie să aibă o oarecare credibilitate pentru a conta. Oricine, dacă are destui bani, poate să-și facă un institut și să inventeze o medalie pe care să o acorde cuiva. De-asta e important cine i-a dat-o.
   Pe de altă parte, bănuiesc că medalia a fost dată a o recunoaștere a abilităților sale, deci au fost verificate cumva. Ar trebui să ne intereseze nu medalia în sine, ci motivele pentru care a fost acordată.

   Ești curioasă ce vrea să demonstreze Derren Brown. Păi, cred că vrea să demonstreze că Bronnikov nu poate face ceea ce zice. Și este important să facă asta pentru că la mijloc este sănătatea unor oameni care apelează la Bronnikov.Dacă ai urmărit documentarul, apare printre alții un băiat care nu poate să meargă și care a apelat la Bronnikov, care a fost de acord să-l „trateze”. Din păcate, n-a reușit, dar i-a luat banii și i-a consumat timpul și la sfârșit a dat vina tot pe pacient. Ca el sunt mulți alții care cred că au o metodă de vindecare și mulți oameni care au nevoie apelează la ei. Cei mai mulți dintre cei care cred că pot vindeca nu sunt în stare să-și testeze eficient metodele pentru că devin prea atașați de ele și au impresia că funcționează. De aceea este nevoie de oameni din exterior care să pună la îndoială. Exact asta încearcă să facă și Derren Brown. Cu toții suntem supuși unor erori precum disonanța cognitivă ( http://alexthyme.wordpress.com/2011/05/04/erorierori-cognitive-disonanta-cognitiva/ ) sau confirmarea prejudecăților.

   Bronnikov nu face excepție, iar felul în care reacționează când cineva îi pune la îndoială tehnicile este nepotrivit pentru un om onest.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s