Derren Brown Investigates 3

A apărut în sfârșit pe net și ultimul episod din Derren Brown Investigates, un documentar în 3 episoade, despre paranormal. În primul episod a investigat un spiritist, în al doilea episod a investigat un vindecător, iar acum, în al treilea, investighează un ghosthunter, un vânător de fantome. Și spre deosebire de emisiunile alea de vinerea sau sâmbăta seara de la Discovery, asta-i o emisiune mult mai rațională. Prin „rațională” vreau să spun că folosește în primul rând rațiunea, nu că ar fi o emisiune care să refuze fără nicio bază existența fantomelor (așa cum interpretează automat unii).

Vânătorul de fantome a încercat să prezinte câteva dovezi, niciuna convingătoare (pentru mine, și nici pt. Derren).

În primul rând, relatări ale unor persoane care cred că au avut de-a face cu fantome. În aceste cazuri aș contesta obiectivitatea acelor persoane pentru că e foarte simplu să vezi ceva ce nu e, mai ales când ți-e frică. Vă mai amintiți când în copilărie vă era frică de tot felul de monștri care locuiau în camera voastră și ieșeau după ce rămâneați singuri și pe întuneric? Atunci fiecare zgomot sau umbră vi se părea că ar fi ceva rău, care vine după voi. Oriunde nu se vedea bine (sub pat, după televizor ș.a.) mintea noastră presupunea că e ceva supranatural; ori o fantomă, ori un personaj dintr-un film de groază. Unora încă le e frică de fantome chiar și după ce cresc și tind să vadă agenți intenționali (cu voință) și unde nu sunt. Iar în situații de frică, mintea o ia razna. Unii dintre cei ce cred că sunt atacați de fantome (sau extratereștri) au experiențe în care se trezesc în mijlocul nopții și nu se pot mișca. Vă imaginați că în situația asta ați intra în panică și dacă mai auziți și niște sunete ciudate… e cel mai real coșmar. Fenomenul care se petrece este numit kanashibari (paralizie în somn), despre care mi-am tot propus să scriu, dar… .

În al doilea rând, înregistrările audio despre care se afirmă că ar fi vocile celor morți care răspund, fenomen numit EVP (Electronic Voice Phenomenon), sunt așa de neclare încât doar cineva care n-a lucrat cu echipamente care produc zgomot alb le-ar putea interpreta drept voci. Chiar nu sunt convingătoare. Iar când Derren le cere spiritelor să tacă, ghici ce se întâmplă?

În al treilea rând, presupusele poze cu fantome sunt la fel de neconvingătoare pentru că interpretarea e așa largă încât e ca și când te-ai uita la nori și ai încerca să zici cu ce seamănă. Fiecare va vedea ce vrea să vadă sau lucruri care au fost prezente în ultima vreme în viața sa. Un exemplu evident e dat în acest documentar în partea a 4-a, min 1:38. Depinde ce vrei să vezi.

Dar, vă las să urmăriți documentarul.

Derren Brown Investigates – The GhostHunter

[Partea 2 3 4 5]

„I made a living out of giving the impression that I have paranormal abilities, but I don’t.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s