Michael Shermer la TED!

O prezentare excelentă despre superstiție. De toate felurile! I just love this!

Michael Shermer – The Pattern behind self-deception

(are și traducere în română → View Subtitles)

În continuare, un rezumat al prezentării, rezumat făcut chiar de M.Shermer pe Skepticblog:

Duhuri, spirite, fantome, zei, demoni, îngeri, extratereștri, designeri inteligenți, conspirații guvernamentale, tot felul de agenți invizibili cu putere și intenție se crede că ne bântuie lumea și ne controlează viețile. De ce?

Răspunsul are două părți, începând cu conceptul de patternicity, pe care o definesc ca tendința umană de a găsi modele cu semnificație, în zgomot fără semnificație. Fața de pe Marte, Fecioara Maria într-un sandviș cu cașcaval, mesaje satanice în muzica rock. Bineînțeles, unele modele sunt reale: găsirea modelelor predictive în vremea schimbătoare, în pomii fructiferi, în migrația animalelor de vânat și a prădătorilor flămânzi a fost crucială pentru supraviețuirea hominizilor din Paleolitic.

Problema e că nouă nu ne-a evoluat în creier un instrument de detecție a aiurelilor pentru a putea face diferența între modele adevărate și false. Așa că facem două tipuri de erori: erori de Tip I, sau pozitiv-false, apar când credem că un model este real și de fapt nu este; o eroare de Tip II, sau negativ-falsă, este a crede că un model nu este real când de fapt este. De credeți că foșnetul din iarbă este un prădător periculos când de fapt e doar vântul (o eroare de Tip I), aveți o probabilitate mai mare de supraviețuire decât dacă credeți că foșnetul din iarbă este doar vântul când de fapt este un prădător periculos (o eroare de Tip II). Deoarece costul unei greșeli de Tip I este mai mic decât costul unei greșeli de Tip II, și deoarece nu este timp pentru o analiză atentă între modele în acea lume de o clipă a interacțiunii prădător-pradă, selecția naturală va fi favorizat acele animale care au cea mai mare probabilitate în a presupune că toate modelele sunt reale.

Dar noi facem ceva ce nu fac celelalte animale. Ca hominizi cu creierul mare și un cortex dezvoltat și o „teorie a minții” –capacitatea de a fi conștienți de astfel de stări mentale precum dorințe și intenții în noi și în alții– noi practicăm ceea ce eu numesc agenticitate: tendința de a crede că lumea e controlată de agenți intenționali invizibili. Asta înseamnă că noi deseori impregnăm modelele pe care le găsim, cu agenți, și credem că acești agenți intenționali controlează lumea, câteodată în mod invizibil de sus în jos (în opoziție cu cauzalitatea la întâmplare de jos în sus). Împreună, patternicitatea și agenticitatea formează baza cognitivă pentru șamanism, păgânism, animism, politeism, monoteism și toate felurile de spiritualism old și new age.

Agenticitatea ne duce mult dincolo de lumea spiritelor. Designerul Inteligent se spune că este un agent invizibil care a creat viața de sus în jos. Extratereștrii sunt de multe ori înfățișați ca ființe puternice care coboară de undeva de sus pentru a ne avertiza în legătură cu iminenta noastră auto-distrugere. Teoriile conspirației, în mod previzibil, includ agenți ascunși care lucrează în spatele scenei, maeștri păpușari care trag sforile politice și economice în timp ce dansăm pe muzica Bilderberg, Rothchild, Rockefeller sau Illuminati.

Există în prezent dovezi substanțiale din știintele neurocognitive că oamenii găsesc modele și le asociază agenticitate, bine documentate în noua carte SuperSimț (HarperOne, 2009) a psihologului Bruce Hood de la Universitatea din Bristol. Exemple: copiii cred că Soarele poate gândi și îi urmărește pe cer și ei deseori adaugă fețe zâmbitoare pe Soarele pe care îl desenează. Adulții de obicei refuză să poarte puloverul unui criminal în serie, crezând că „răul” este o forță supranaturală care își transmite agenticitatea sa purtătorului (și, alternativ, că îmbrăcând vesta dl. Rogers te face o persoană mai bună). O treime dintre pacienții ce au avut o operație de transplant cred că personalitatea donorului este transplantată odată cu organul. Mâncărurile de forme genitale (banane, scoici) se crede de multe ori că îmbunătățesc potența sexuală. Subiecți puși să urmărească figuri geometrice cu „ochi” interacționând pe un monitor de computer, au inferat că ele sunt „agenți” cu intenții morale.

„Mulți indivizi cu educație înaltă și inteligenți simt puternic că există modele, forțe, energii și entități care acționează în lume”, explică Hood. ”Mai important, aceste experiențe nu sunt susținute de o masă de dovezi de încredere, motiv pentru care sunt supranaturale și neștiințifice. Înclinația sau simțul că ele ar putea fi reale este supersimțul nostru.”

Suntem din naștere supranaturaliști.

În legătură cu acest articol:

Michael Shermer la TED 2006
Michael Shermer despre superstiție
Michael Shermer despre detectarea fraudelor
Carl Sagan despre pretinderile paranormale
James Randi la TED 2007 (tot despre paranormal)
Despre Confirmation Bias (tendința de a vedea doar dovezile ce confirmă ceea ce credem déjà)


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s