Energie și cuvinte aiuritoare

Vreau să dau un exemplu de discurs tipic celor ce nu știu despre ce vorbesc (ei). Limbajul care sună științific îi atrage pe mulți și-i face să creadă că aud (citesc) vorbele unui geniu sau ale unui înțelept. De cele mai multe ori însă, cei ce scriu nu prea cunosc cuvintele pe care le folosesc.

Exemplu de articol: http://eulinterior.blogspot.com/2010/10/vindecati-trupul-cu-ajutorul-fotonului.html

Aici este vorba despre un mesaj al lui Kirael, membru (și probabil lider) al Bisericii de Lumină din Honolulu. Apropo, dacă vreți să cumpărați ceva de la el, aveți noroc, că vinde câteva lucruri. Revenind la articol, subiectul este „energia fotonică” și n-are nicio legătură cu asta. De la început ne cere să nu gândim și să așteptăm până vom înțelege (un mod foarte simplu de a evita criticile).

Prima întrebare este: „Ce culoare are fotonul?”; iar răspunsul este că fotonul este auriu, dar foarte strălucitor încât pare alb. Avem aici prima indicație că habar n-are ce e fotonul. Un foton nu are culoare, culoarea este felul cum înțelegem noi o anumită frecvență a luminii (fotonilor). Nu toți fotonii sunt de frecvență ≈500THz. Apoi ni se spune că „unda fotonică” înconjoară toate planetele și curge prin realitățile dimensionale către soarele central (al galaxiei). Galaxia nu are un soare central, are cel mai probabil o gaură neagră centrală.

Pe urmă se trece la „vindecare”:

Atunci cand practicati Vindecarea Celulei Semnatura / celulei stem, voi folositi energia fotonica. Vedeti cu ochii mintii cum o inhalati prin chakra coroana, dandu-i mai multa densitate, ceea ce inseamna ca fotonul se intareste si devine mai puternic .

Din nou cuvinte fără sens. Celula stem e altceva, energia fotonică poate fi și energia recepționată când stați la soare sau vorbiți la telefon, chakrele nu au o definiție clară („centre energetice” nu clarifică deloc), iar „densitate”, „se întărește” și „devine mai puternic” chiar n-au niciun sens în contextul ăsta. E ca și când ar spune Ideile incolore verzi dorm furios.

Ni se mai spune și cum să folosim energia fotonică: inspirăm unda, o ducem în hipofiză, apoi în timus; o „vizualizăm” până se sparge în particule, le adunăm; unim trei degete și ne atingem corpul, iar din degete ne vor ieși fotonii. Desigur, din degete ies fotoni, dar asta se întâmplă tot timpul (lumina, lumina infra-roșie, undele electromagnetice, sunt toate formate din fotoni), nu e nimic special, chiar dacă sună științific.

KIRAEL: Pretindeti ca intelegeti despre ce vorbesc.

Exact! Autosugestia. Toate sună frumos și ar fi interesant să fie adevărate, așa că imaginați-vă că sunt, și după un timp chiar o să credeți că sunt.

Ni se mai spune să plantăm o celulă stem în corp (cu puterea minții, nu chirurgical) și să o „învelim” în „foton” și după multă vreme o să simțim schimbarea. Afirmațiile astea sunt nonsensuri nefalsificabile, pentru că n-avem cum să verificăm dacă am „plantat” o celulă stem în corp (mai ales că există déjà alte celule stem în corp), și în plus, în corp e plin de fotoni (orice corp cald emite radiație infra-roșie). Impresia mea este că fotonul este văzut de Kirael ca un fel de entitate „energetică” spirituală care poate face orice și n-are legătură cu fotonul real decât atunci când trebuie impresionați oamenii. „Fotonul” reprezintă probabil esența omului (la fel ca toate spiritele cu intenție).

Pe scurt, ni se mai spune că „fotonul” se poate aprinde, că ne ajută să comunicăm cu „conștiința celulară”, că vorbește cu alți fotoni, că va face tot ce vrem noi, că trebuie să facem băi de fotoni (adică exprimarea complicată pentru „stați la soare”) sau că cei care nu simt „energia fotonică” își folosesc mai puțin de 22% din creier.  Acest lucru pornește de la mitul că ne folosim doar 10% din creier și are o proprietate interesantă, cred eu: induce gândul că dacă nu simți energia fotonică ești prost, iar dacă o simți ești special, ceea ce întărește dorința subconștientă de a crede că e adevărat.

Despre a 4-a dimensiune: Folosirea cuvântului dimensiune creează confuzie. Există dimensiunea cu sens științific (înseamnă că există o posibilitate de deplasare) și dimensiunea cu sens ezoteric (însemnă de fapt o altă lume, nu o altă dimensiune). D.p.d.v. științific a 4-a dimensiune este timpul, dar Kirael ignoră acest fapt, considerând 3 dimensiuni spațiale și o a 4-a dimensiune în afara celor 3. Face o eroare de polisemie, de același tip cu următorul exemplu: „Am cumpărat trei ziare. Și o televiziune.”; Dacă n-aș fi spus „și o televiziune” v-ați fi gândit la ziare cu sensul de „hârtie cu informații”, dar adăugând „televiziune”, vă gândiți la ziare cu sensul de companii. Cam asta e diferența și în felul cum sunt înțelese „dimensiunile”.

În continuare, se vorbește despre „omni-creier”, „a patra lumină”, tehnici de împiedicare a fotonilor să iasă din corp, sărutul lemurian, despre Iisus care, bineînțeles, a lucrat tot cu energia fotonică (dar îi spunea „iubire” sau „Eu”) și vorbea cu particulele, ni se dă un sfat la care nu ne-am fi gândit niciodată („Tineti minte, ramaneti cat mai relaxati, continuati sa respirati…”), ni se spune despre Imhotep (care a lucrat tot cu fotonul, dar l-a numit „parfecțiune”), maiașii tot cu fotonul lucrau, deversarea de petrol din Golful Méxic ar putea fi rezolvată de foton, da’ nu vrea; energii alternative, interese ascunse ale companiilor, etc.

Mediumul meu intra in stare de somn, iese si strange particolele de energie fotonica, pe care apoi le foloseste ca pe un snowboard. El se suie pe acesta ”placa de surf” si pleaca. Intra in valul de fotoni si…

Dacă locuiește în Honolulu era de așteptat să „gândească local”, să spună ceva și de surf.

Alt indiciu că nu înțelege despre ce vorbește: ne spune că fotonul poate fi magnetizat. O prostie! Fotonul este o particulă electromagnetică! Nu poate fi „magnetizat” sau „demagnetizat”. Este la fel de logic ca afirmația „Negrul poate fi înnegrit sau nu”. De asemenea, ne spune că fotonul „explodează” (alte cuvinte fără sens), sau că fotonul poate duce viteza luminii (și a sunetului) la un alt nivel. Îîî….? Fotonul e lumină!

Și încheie spunând că Steve Jobs déjà folosește „fotonul” în tehnologiile Apple.

Ca de obicei, spiritele ghidate (channeled) nu ne aduc nicio informație utilă și ne spun doar lucruri ce nu pot fi testate și folosesc cuvintele total aiurea, de parcă ar vrea să ne încurce. Hmm…  Dacă au ceva de spus, să spună clar, că doar sunt mai „evoluate”, deci ar trebui să fie în stare să explice și pentru noi, ăștia mai proști. Și, de ce lasă întotdeauna impresia că e doar imaginația mediumului?!

 

Relaționat:

Geoffrey Hoppe ne-a zis că păsările vor părăsi Pământul în 2007 (evident, a avut dreptate)
O călătoare pe alte planete, la OTV;
Mesaj din partea Mamei Pământ;
Michael Shermer la TED: Patternicitate și agenticitate;

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Energie și cuvinte aiuritoare&8221;

  1. La prima vedere m-ar tenta să cred că e doar un șarlatan, dar sunt destul de mulți care susțin că fac channelling sau proiecții astrale sau cum le mai numesc, și sunt și mai mulți care îi cred.
    Pe de altă parte, dacă nu cunoști un pic de fizică nu știi ce-i un foton și poți fi mințit ușor sau poți inventa lucruri care n-au sens dar par că au. Mulți oameni se lasă conduși prea mult de imaginație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s