Am fost la Εzοteric Fest

Da, am fost ieri (13 Oct) la ΕzοtericFest (are loc în Timișoara) și probabil am fost singurul sceptic de pe-acolo. M-am dus din curiozitate și pentru a fi la curent cu gândirea ezoterică și a-i înțelege pe cei care cred că lucrurile expuse/prezentate acolo funcționează.

Despre vizitatori

Vizitatorii au fost diversificați, așa cum te-ai aștepta cam la orice festival. Au fost predominant de vârstă peste 40 ani, mai multe femei decât bărbați; dar au fost și tineri (inclusiv elevi), și bătrâni ce mergeau cu bâta. N-au fost (doar) „femei de 40 ani care cresc multe pisici” (evident, n-am de unde să știu dacă cresc pisici).

Despre expozanți

Aici e cum m-am așteptat. Prima dată când am intrat am observat că toată lumea vindea ceva, ce pe scurt poate fi împărțit în trei lucruri: povești, pietre și mâncare. A, și mai erau cei care vindeau mâncare (și o și numeau mâncare (sandvișuri etc.)).  Să le luăm pe rând.

Pietre: multe și strălucitoare, de diferite culori, șlefuite sau neșlefuite, mărgele, brățări și alte accesorii, piramide de piatră, oase, „fosile din Pliocen” și alte obiecte de decor. Atâta timp cât sunt doar obiecte de decor sau accesorii este bine, dar cred că oamenii care le cumpărau credeau mai mult de atât. De exemplu era un stand cu produse chinezești, pentru feng shui. A, și mai era shungitul, „un mineral natural cu rezultate deosebite în tratarea și prevenirea afecțiunilor: [listă de afecțiuni]”, după cum scrie pe pliant (m-am umplut de pliante). Și dacă mă uit prin pliante dau și de „bijuteriile ENERGETIX” (majuscule în original) care promit să vindece niște boli prin puterea magnetică pe care o au. Mai precis, trebuie să porți un magnet cu tine ca să ai „energie”.

Mâncare: Cred că aproape jumătate dintre expozanți ofereau ceva legat de medicina alternativă. Excluzându-i pe cei cu cititul aurei și iridologia, ceilalți ofereau produse naturiste, adică mâncare foarte scumpă. De la 50 lei în sus pentru un flacon/o cutie mică de suplimente alimentare, care erau vândute pe post de medicamente. Iar cum oamenii au diverse afecțiuni, trebuie mulțumiți toți, așa că suplimentele alimentare erau de tip „vindecă-tot” sau, în cazul ceaiurilor, existau variante pentru liste întregi de boli, ca de exemplu:

Produsele naturiste erau și din categoria celor care nu vindecă neapărat ceva, dar „vindecă în general” sau „dau energie corpului”, cum ar fi miere de albine sau tot felul de preparate „100% naturale”. Am mai remarcat niște produse de formă dreptunghiulară, ca niște jeleuri și chiar am vrut să cumpăr unul că eram curios ce gust are. Am trecut de vreo trei ori prin fața acelui stand și când m-am uitat mai atent am văzut că erau săpunuri 😐 . Eu le-aș fi mâncat.

Povești: O altă parte dintre expozanți ofereau consultații diverse (citire astrologică 100lei; citire Tarot 30lei; și mai era ceva cu bio.. ?!? chiar nu mai știu cum, costa 200lei) sau vindeau cărți, CD-uri cu muzică sau DVD-uri cu material video (dintre cele care se găsesc gratis pe net: Gregg Braden, Osho, legenda Atlantidei etc.). Am vrut să încerc la cititorii cărților de Tarot (că era cel mai ieftin; n-aș fi dat 100lei pe o citire astrologică), dar am lăsat către sfârșit când s-a aglomerat; poate încerc data viitoare (sunt curios dacă pot bloca lectura rece fără să „blochez energia”). Unul dintre expozanți (astro-psiho-terapeut) avea un afiș cu o reprezentare greșită a sistemului solar și am vrut să-l întreb de ce crede că e corectă acea reprezentare, dar n-am apucat pentru că m-a luat din prima cu „dacă vrei să afli adevăruri, contactează-mă; adevăruri despre vremurile în care trăim și ghidare spirituală să nu fim învinși de [Elite, cred], să nu fim mințiți…”. Eu credeam că e „moderat”, dar se pare că am greșit (am subestimat poza cu Arsenie Boca). După ce mi-a ținut discursul, nu mi-a mai venit să întreb nimic. Poate sunteți curioși ce cărți vindeau expozanții… N-o să ghiciți niciodată! 🙂

Despre conferințe/prezentări

Au fost și prezentări și demonstrații pe diferite teme și am asistat la câteva. Prima dată am văzut un dans de (stați să mă uit pe program) Qigong Taijiquan (am găsit pe youtube o filmare din mai 2010, dacă vreți să vă faceți o idée). Ok, dans, trecem peste. A urmat apoi un domn care a povestit ceva despre „nenorocitul de Codex Alimentarius prin care vor să ne ucidă pe toți” și despre cum cianura este pusă în mâncare, medicamente și apă; a dat, de asemenea, niște numere (probabil inventate) care ar descrie potabilitatea apei de la robinet sau îmbuteliate (potabilitate ≤50%) și ne-a spus că are 22000 clienți în toată țara, deci este serios și tratamentele lui funcționează. Abia când a menționat de „tratamentele” lui am înțeles de ce demonizează medicina reală: concurența. A combinat bine atacarea unui „dușman” cu apetitul publicului pentru natural și cu poveștile despre cum a vindecat el bolnavi de cancer în metastază și a uimit doctori de renume. La sfârșit, a oferit o demonstrație cam așa: a chemat pe cineva din sală care are o durere (orice durere) și i-a pus mâinile pe spate (inițial am crezut că-i desface sutienul), a mai făcut niște scheme și pe urmă a întrebat dacă o mai doare. Răspunsul a fost, evident, că nu (sub presiunea publicului nu poți face omul de râs). Apoi, la următorul spectator, a scos niște magneți și l-a frecat pe spate. Cu greu m-am abținut să nu râd.

A urmat apoi o demonstrație de dans pe „picioroange moderne” [exemplu – sunt chiar cei de la festival] cu niște fete care păreau de 10 ani (da’ cică aveau 12 și 14) și se cam tăvăleau pe jos, una a făcut și un dans din buric încât m-au făcut să-mi fie dor de ăla de dinainte cu cianura din apă. Dar, surprinzător, am făcut o poză „energetică”:

După dansuri (plus ceva jūdō și kick-box) a urmat altă prezentare despre pseudomedicină (terapii holistice, mai exact), din care am remarcat atacul asupra științei pe motiv că ar fi „închisă la minte”. Am aflat astfel cum Einstein „s-a luptat din greu” cu oamenii de știință ai vremii sale pentru a-i convinge că are dreptate deoarece ei pur-și-simplu nu voiau să accepte. Bineînțeles, n-a zis nimic de faptul că Einstein (sau alții) a adus dovezi pentru teoriile sale, n-a așteptat să spună ceilalți „Da, bă, ai dreptate!”. Se pare că așa este privită știința de către ezoteriști. Iar exemplul cu Einstein a fost folosit (greșit, evident) pentru a explica de ce oamenii nu cred  în chakre – pentru că au mintea închisă (ce este o minte deschisă: Open mindness, de la QualiaSoup). A insistat, de asemenea, pe numărul trei, spunând de exemplu că omul este format o treime din corpul material, vizibil; o treime din suflet, invizibil; și o treime din duh/spirit, invizibil; deci suntem mult mai mult decât suntem și avem un potențial nelimitat. A mai spus și că avem un subconștient, un conștient și un supraconștient și trebuie să ne regăsim supraconștientul.. Astfel de promisiuni conving ușor oamenii care nu sunt informați și preferă gândirea deziderativă. Mi-a părut rău, pentru că le sunt vândute iluzii. Și nu cred  că sunt participanții de vină. Sunt unii dintre ei mai creduli, dar prezentările erau destul de convingătoare. De exemplu, folosirea cuvântului „medicină” sau a gradelor universitare (Lector DGH) sau spunând că ECHO (European Confederation of Healing Organisations) –din care făcea parte prezentatorul– este „agreată” de Uniunea Europeană și că are rol consultativ. Nu știu ce înseamnă „agreată” sau „rol consultativ”, dar a sunat foarte bine și probabil i-a impresionat pe mulți de acolo. Dacă vreți să vedeți un om cu multe diplome pe peretele din spate, vedeți aici.

În final, am ascultat o parte din prezentarea făcută de Cezar Culda, maestru (sau ceva) qigong. Mi s-a părut mai moderat decât ceilalți și am încercat să extrag niște lucruri bune pe care le-a zis, printre poveștile cu chi-ul. A zis, de exemplu, că ar trebui să înțelegem că dacă unii oameni au alte păreri decât noi asta nu înseamnă că sunt împotriva noastră. Dacă cineva produce o teorie și alții spun că este o prostie nu înseamnă că aceia sunt împotriva primului, ci că trebuie convinși, iar autorul teoriei n-ar trebui să se supere sau să-i considere dușmani. Auzind asta mă gândesc de ce nu aplică nimeni idéea. Oare fanii ezoterismului uită ce-au auzit? Spun asta pentru că de multe ori văd reacții agresive din partea celor care cred ceva, atunci când aud un sceptic. Imediat scepticul este plasat în categoria celor prostiți de „elite” sau a celor care „au ceva” cu spiritualitatea. Desigur, sunt și sceptici mai agresivi, dar cu atât mai mult ezoteriștii ar trebui să reacționeze calm pentru că sunt mai „iluminați” și au mai mult control de sine, nu? Se pare că nu.

Nu știu ce să scriu în loc de concluzie… Poate..  că mi-am dat seama că „lumea” new age este mai departe decât credeam și mă face să mă gândesc la moduri noi în care aș putea să conving un adept al new age-ului să-și schimbe părerea. E mai greu decât credeam (și credeam că-i greu). În primul rând trebuie calm și răbdare și abia apoi argumente și dovezi, pentru că, după părerea mea, sunt două tipuri de ezoteriști: cei care au impresia că lucrurile în care cred sunt susținute de dovezi (cum eram și eu mai demult) și cei care consideră dovezile irelevante. Tind totuși să cred că sunt mai mulți în prima categorie, ceea ce, într-un fel, mă bucură.

The End.

P.S.: Era să nu văd standul lui Messia că era chiar la intrare/ieșire. Pe el, în schimb, nu l-am văzut. Probabil și-a trimis doar adepții.

P.P.S.: N-a fost Lorin Fortuna (probabil pentru că este un „rebel”). Ar fi fost foarte amuzant să-l aud vorbind despre șerpilieni și gorilieni. Detoxifiere 25 lei, consultație astrologică 100 lei, Lorin Fortuna… priceless!

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Am fost la Εzοteric Fest&8221;

 1. 1. Te rog sa nu jignesti StarTrek-ul – acela afirma ca este fictiune, si chiar la cele mai deplasate episoade, concluzia este ca se gaseste o explicatie naturalista „in termeni de star trek” pentru respectivul fenomen misterios care e tratat acolo. Deci intr-un fel promoveaza naturalismul.

  2. „dau energie corpului”, cum ar fi miere de albine

  Eu le recomand calduros amatorilor de naturiste tocana de cartofi. Cu niste pulpe de pui si mult marar. Am facut aseara si m-a umplut de energii; nu de alta dar nu mai mancasem de vreo 20 de ore.

  3.mă face să mă gândesc la moduri noi în care aș putea să conving un adept al new age-ului să-și schimbe părerea

  Nu prea conteaza lucrul asta asa cum la noi (antiteistii) nu prea conteaza sa convertim crestinii ortodocsi. E un segment al populatiei care e nehotarat, acela conteaza. Insa colateral mai pica si crestinii in ateism. Cred ca ti-ar mai trebui niste colegi specializati pe ezoterism care sa aiba tipuri de discurs diferite. Eu gasesc ca esti prea bland in exprimare.

 2. 1. ok.
  2. de-aia le-am inclus la categoria „mâncare” 🙂
  3. Mă refer la adepți ai new age-ului care nu sunt 100% convinși. Adică pe unul care ține prezentări nu l-aș putea convinge, dar pe cineva care zice de exemplu că crede în blesteme sau în astrologie (multă lume crede în asta) sau în medicina „energetică” cred că l-aș putea convinge (cu muuuultă răbdare). Oricum, vreau să încerc. Dacă nu reușesc, asta e. În new age cred că separarea dintre credincioși și nehotărâți e mai neclară decât într-o religie (tradițională).
  Despre blândețe: dacă aș începe cu „bă, sunteți proști!”, aș produce o reacție emoțională și nu cred că un nehotărât sau moderat ar mai sta să citească sau ar mai acorda atenție eventualelor argumente. Încerc să am abordarea pe care o am și în „viața reală” și chiar dacă nu conving măcar înțeleg mai bine motivele pentru care persoana crede. Probabil sunt mai interesat de asta.
  Eu dacă n-aș fi sceptic nu cred că m-ar convinge un episod din Bullshit!, dar m-ar convinge Carl Sagan.
  Și, abia aștept să se mai specializeze și alții pe ezoterism.

 3. July 29, 1995

  Acest text este redarea integrala (mai putin pozele si alte desene) a
  cartii „FRANCMASONERIA, Misterele dezvaluite ale unei gigantice conspiratii
  satanice planetare”, aparuta la editura „Shambala”, 1995, sub semnatura prof.
  de Yoga Gregorian Bivolaru. Drepturile de copyright ale acestei carti apartin
  in intregime acestei edituri. Este permisa copierea, multiplicarea sau orice
  alta forma de editare a oricarui pasaj din aceasta lucrare, sau in chiar in
  intregime. Acest amendament este valabil atit in Romania cit si in orice alta
  tara de pe aceasta planeta chiar fara consimtamantul scris sau verbal al
  autorului. Daca doriti sa primiti acest test scris in limba engleza, va rugam
  contactati-ne la SHAMBALA BBS – Tel. 6473677, orar zilnic 22-09.
  Cartea a aparut deja pe standurile de carti din Bucuresti si in curand
  chiar din toata tara.

  IMPORTANT !!!

  In curind va apare si partea a doua din seria de dezvaluiri despre
  planurile satanice ala Francmasoneriei mondiale. Aceasta a doua parte deja a
  aparut pe piata dar sub o forma restrinsa, pentru un numar restrins de
  oameni. In curind ea va apare intr-un tiraj mai mare cit si sub forma de
  fisier text pe SHAMBALA BBS.

  TEXTUL PROPRIUZIS

  PLANURILE DOMINARII INTREGII LUMI, INITIATIVA FIXATA SA SE REALIZEZE PANA IN
  ANUL 2000IN CELE 24 DE PROTOCOALE SECRETE, INTOCMITE DE CONDUCATORII
  FRANCMASONERIEI MONDIALE CU OCAZIA MARELUI CONGRES SECRET FRANCMASONIC DE LA
  BALE, ELVETIA, CARE A AVUT LOC IN ANUL 1897

  PREFATA

  Este un fapt psihologic cunoscut ca majoritatea criminalilor marturisesc
  crima inainte de a muri. Protocoalele Maestrilor Francmasoni constituie o
  asemenea dovada. Ce sunt aceste protocoale decat o ingrozitoare marturisire a
  tuturor suferintelor si mizeriilor pe care le-au provocat si inca le mai
  provoaca FRANCMASONII. Ele ne ofera totodata cheia secreta pentru a intelege
  tot raul facut de ei ce bantuie astazi in omenire. In „lumina” Protocoalelor
  se patrund mai exact si mai adanc adevaratele cauze ale framantarilor sociale
  si politice, generate cu o diabolica abilitate de FRANCMASONI, de la Marea
  Revolutie Franceza incoace.
  Astazi, insa, lumea a inceput sa se destepte. O puternica suflare
  antimasonica, nu retrograda, nu obscurantista, nu pornind din motive
  religioase, ci luminata, nationala, izvorata din adancul instinctului de
  conservare, se ridica ACUM tot mai impunatoare din Statele cele mai inarmate
  in lupta pentru existenta. Aceasta miscare creste pe zi ce trece, cucereste pe
  indiferenti si converteste pe umanitaristi, care totusi simt ca Patria este
  mai aproape decat Umanitatea. Lumea crestina a inceput sa vada primejdia, ii
  simte apasarea si incet, dar sigur, se ridica in sufletul fiecarui roman
  revolta contra francmasoneriei, mai presus de toate utopiile inselatoare si
  cosmopolite, infatisate de ea cu viclenie lumii intregi.
  ATENTIE! Protocoalele sunt un monument de actiune satanica si reprezinta
  izvorul tuturor ticalosiilor umane actuale.
  Protocoalele pun in lumina CAUSA CAUSORUM a decadentei lumii actuale,
  atat la nivelul individului, cat si la nivelul statului.
  Citirea Protocoalelor trebuie sa se faca temeinic, fara graba, ca si
  citirea unui document rarisim, de intelegerea caruia depinde soarta intregii
  umanitati.
  Pentru a intelege faptele petrecute si decadenta in care traim,
  Protocoalele trebuie citite de cel putin trei ori, eventual memorandu-se,
  pentru a ne fi mai mereu la indemana.
  In Protocoale, francmasonii vorbesc si hotarasc in secret si
  conspirativ; urmariti-i deci cu atentie, cu foarte mare atentie. Dupa ce ati
  terminat de citit, prezentati aceasta brosura unica si altora, aceasta fiind o
  datorie morala si o cale de aparare a intregii umanitati.
  Protocoalele contin planurile concepute de secole de francmasoni, pentru
  realizarea visului lor de stapanire a intregii planete. Protocoalele constau
  in 24 de procese-verbale incheiate de diferitele sectiuni ale Marelui Congres
  Masonic, care s-a tinut in Elvetia, la Bale (Basel), in 1897, si formeaza
  programul masonic de cucerire mondiala, program elaborat si comunicat unor
  anumiti „initiati”, pentru a se pastra o urma scrisa a acelor convorbiri
  ultrasecrete.
  Despre modalitatea in care au cazut in mainile „profanilor” aceste
  Protocoale, exista doua versiuni: prima, ca au fost copiate de o femeie, sotie
  sau amanta a unui „initiat”, fiind apoi comunicate crestinilor pentru ca
  acestia sa se puna in garda si sa ia masuri de aparare; a doua, ca au fost
  ridicate dintr-un seif pe care francmasonii il aveau intr-o casa dintr-un oras
  alsacian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s