Despre întâmplări improbabile

Din când în când ni se întâmplă unele lucruri foarte improbabile și avem tendința să credem că sunt speciale și trebuie să fie mai mult decât o coincidență. Tot ceea ce ni se întâmplă nouă este special, atât de special încât unii ajung să spună că nu contează decât ceea ce crezi, experiența personală este cea mai importantă. De aici apare și neîncrederea în știință pentru că „sunt doar unii departe care pot să spună ce vor, că n-am fost acolo să-i vedem”, pe când ceea ce ni s-a întâmplat este „sigur”. Înțeleg de ce evenimentele ciudate tind să fie mult mai convingătoare decât datele obiective. Este din cauză că implică sentimente, emoții, pe când un studiu este neutru din acest p.d.v.; iar când e vorba de emoții, rațiunea este inactivată. Vara asta am avut și eu un vis exact în momentul unui eveniment important (nu vreau să dau detalii) și dacă n-aș fi fost sceptic probabil aș fi crezut toată viața că a fost un vis premonitoriu pentru că nu l-aș fi analizat atent să observ multiplele neconcordanțe cu realitatea. Cu toate astea, chiar și dacă visul se potrivește doar „în esență” tot este convingător pentru unii și este foarte greu să-și schimbe părerea. La fel se întâmplă și în cazul în care un leac alternativ funcționează pentru ei.

Pentru a încerca să explic de ce experiențele personale nu dezvăluie întotdeauna adevărul o să mă folosesc de un documentar mai vechi de-al lui Derren Brown, numit The System. În ce constă: Derren susține că are un sistem prin care poate prezice câștigătorul unei curse de cai. Astfel, îi trimite unei persoane alese întâmplător un mail în care îi spune rezultatul, care se dovedește a fi cel corect. Apoi îi mai trimite alte mesaje cu câștigătorii curselor și o îndeamnă să parieze. Khadisha (așa o cheamă) pariază și câștigă de 4 ori la rând. A 5-a oară pariază 150£, urmăriți aici de la min. 5:00 (nu treceți încă la partea următoare):

Dacă v-ați uitat ați văzut că a 6-a oară va paria o sumă mare de bani. Să privim din perspectiva ei: Derren Brown (pe care îl vede la televizor făcând „magie” – deci este un fel de „autoritate”) îi spune că poate prezice rezultatul unei curse și îi demonstrează asta de (cinci ori consecutiv! – deci este foarte improbabil să fi ghicit); sistemul este secret (de aceea nu îl folosește toată lumea) și Derren pare să aibă bune intenții (n-are nimic de câștigat, doar îi place să ajute lumea). Khadisha chiar se întreabă cum ar putea să funcționeze sistemul, dar a câștigat de cinci ori la rând, deci trebuie să funcționeze așa că nu mai contează cum. Gândul că ar putea să se îmbogățească o face să ignore faptul că n-a văzut dovezi destule. Se gândește déjà la ce-o să facă cu banii și este convinsă că o să câștige pentru că vrea să câștige. Dorința este pusă în fața realității. Dacă credeți că Secretul funcționează faceți aceeași eroare: V-ați dorit cândva ceva și ați primit; ca urmare credeți că tot timpul veți primi ce vă doriți pentru că o astfel de lume ar fi frumoasă. La fel e și în cazul norocului: ați avut un talisman la voi când ați reușit ceva, așadar credeți că dacă îl purtați la voi o să vă aducă noroc și altă dată. Este foarte frumos să ai un obiect secret care să îți dea +1 upgrade doar ție. E ca atunci când un atlet se dopează dar nu îl prinde nimeni pentru că n-a folosit nicio substanță. La fel e și în cazul rugăciunii. Este de dorit să trăiești într-o lume bună și frumoasă și speri ca dorința să-ți fie auzită.

Revenind la Khadisha, cum vă explicați că funcționează sistemul (înainte să vedeți continuarea)? Eu prima dată m-am gândit că totul e aranjat și de fapt nimeni nu pariază nimic. Asta ar fi explicația cea mai simplă, dar nu cea corectă. Dar dacă Derren ar fi fost unul care să susțină că are puteri paranormale? Atunci cei care l-ar fi crezut ar fi răspuns la îndoiala mea prin „Dacă n-are puteri paranormale, atunci cum explici???” și aș fi spus că nu pot explica pentru că nu am suficiente informații. Așa că gândiți-vă (cei ce credeți că paranormalul există) că dacă nu se cunoaște o explicație  nu înseamnă că acceptăm prima propunere oricât de nefondată ar fi. Nici în cazul acestui documentar nu am o explicație și cu toate astea ea există și nu este supranaturală. Pentru alte exemple vă recomand Science of Scams.  Urmăriți explicația (cum a știut rezultatele curselor de cai), este foarte interesantă:

Acum că știți, și dacă nici voi nu vă gândeați la explicația asta, poate înțelegeți de ce lipsa unei explicații nu înseamnă că e ceva supranatural. Una dintre probleme este că vedem lucrurile doar din proprie perspectivă, ceea ce nu este destul. Nu putem lua în considerare detalii ce țin de legea probabilităților. Alte exemple de gândire greșită am prezentat în articolul despre Disraționalia. Situația din documentar este asemănătoare cu următoarea: primiți un apel în care vi se spune că ați câștigat un premiu de mii de €. Inițial bucuria este mare și, dacă nu știți că se fac înșelătorii, bucuria o să vă facă mai puțin atenți și o să dați date confidențiale sau chiar bani. În prezent astfel de înșelătorii sunt destul de cunoscute și probabil n-o să cădeți în plasă, dar mai demult ați fi făcut la fel? Sunteți siguri?

Să facem niște calcule legate de vise:

Un om are în medie între 4 și 6 vise pe noapte, dar nu și le amintește pe toate (decât dacă este trezit frecvent), așa că să zicem că își amintește doar 0,5 (în medie) (adică unul la două zile). Asta înseamnă 182 vise pe an. În România sunt 22 milioane de oameni, ceea ce înseamnă că 182·22.000.000=4.004.000.000, adică aproximativ 4 miliarde de vise amintite într-un an. Antropologii și sociologii ne spun că fiecare dintre noi cunoaște în jur de 150 persoane, deci sunt 3,3 miliarde de relații sociale (150·22mil.). Mortalitatea în România este de 11,78‰, adică în fiecare an mor aproximativ 260.000 oameni. De asemenea, majoritatea viselor implică mai multe persoane cunoscute (adică dintre cele 150) și nu persoane necunoscute. Avem 4 miliarde de vise (majoritatea) despre persoane cunoscute și 260 mii persoane cunoscute (de către cineva) care mor. Este inevitabil să nu fie niciun vis despre acele 260 mii de persoane. Ar fi anormal dacă nu ar fi niciun vis ciudat (premonitoriu)! Și, pe de altă parte, „premonițiile” nu sunt doar despre moarte. În fucnție de nivelul de superstiție al fiecăruia evenimentele capătă „sens”, astfel că unii o să considere premoniție și dacă visează că o să ia examenul mâine. [calcul inspirat de aici, pg. 249]

Dar dacă ai un vis și nu se întâmplă?

Simplu: îl uiți! Câte vise neinteresante vă mai amintiți? Câte vise în care cineva a pățit ceva dar în realitate nu s-a întâmplat nimic vă mai amintiți? Cred că nu greșesc dacă spun că numărul e zero (sau foarte mic).

Să facem o comparație: să presupunem că aș câștiga la loto. Ar fi asta ceva special? Bineînțeles! Ar necesita asta neapărat intervenția unei forțe misterioase? Nu, pentru că fiecare jucător are o probabilitate (foarte mică) de câștig, dar cineva tot câștigă (dacă nu acum, săpt. viitoare etc.). Este la fel ca în cazul datului cu banul de 10 ori (apare și asta în The System): odată și-odată tot o să fie de zece ori la rând același rezultat, dar el nu necesită existența unei forțe misterioase care să ghideze banul, pentru că sunt destule legile cunoscute ale naturii. Iar pentru legile naturii de 10 ori stema nu e ceva special, doar pentru noi este.

În concluzie, dacă crezi că ai vise prevestitoare încearcă să notezi într-o listă visul și ce a conținut, de fiecare dată când ai un vis (nu doar dacă este prevestitor!) și după mult timp încearcă să verifici cât la sută (sau poate la mie) s-a adeverit. Este important! Gândește-te câți oameni au prezis dezastre naturale de-a lungul timpului. Normal că unii au mai nimerit. Poate la fel e și cu visele.

UPDATE: Trebuie să includ și animația de la QualiaSoup despre coincidențe pentru că explică foarte bine.

It *could* just be coincidence

Asemănătoare:
Disraționalia;
Science of Scams;
Derren Brown Investigates: Bronnikov Method;

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Despre întâmplări improbabile&8221;

 1. Scrii foarte misto. Apropos de artcolul tau, uite ca aici intervine si gandirea dezirativa, omul doreste sa fie unic si va face tot posibilul sa creada ca tot ce i se intampla lui este unic. Eliminand patologicul(cei care se considera alesi, clarvaztori, care poarta dialoguri cu animelele) majoritatea cauta un punct de sprijin. Din pacate multi se simt pierduti fara acel punct de sprijin irational. Imi aduc aminte de maica-mea care ma suna sa-mi spuna ca voi avea probleme cu sanatatea in saptamana urmatoare, ca asa a spus tanti aia la horoscop. Sau vai saptamana asa nu trebuie sa am conflicte ca o sa se termine prost. E nasol sa traiesti asa dar e singurul mod in care unii mai pot face fata realitatii si din pacate le este foarte greu sa-si schimbe conceptiile mai ales daca acestea au fost invatate in scoala. Eu una ma intristez mereu cand vad ca astfel de idei sunt intalnite intr-un cadru academic sau mai rau promovate acolo. Iar multi oameni se lasa influentati mai ales cand vine Autoritatea si spune ca acest lucru este ok. (iar argumentul autoritatii este des folosit ca propaganda la noi in tara). Sa nu mai vorbim de cartile de „dezlegarea viselor” care sunt la orice chiosc si de forumurile de femei unde incearca sa-si ghiceasca una alteia visele.

 2. Mulțumesc.
  Și eu când am aflat de conspirații (și am început să le cred) mă simțeam unic într-un fel și probabil asta a contat mult. Eram printre puținii care „vedeau adevărul”. Ai dreptate cu punctul de sprijin, eu îl compar cu copilăria: când ești mic părinții îți rezolvă toate problemele și nu-ți poți închipui cum ai trăi fără acest ajutor, dar când crești le mai rezolvi și singur și vezi că nu-i chiar așa de greu. La fel și când nu te mai bazezi pe superstiții observi că în realitate nu s-a schimbat nimic, ai la fel de mult „noroc”, dar în plus ești mai liber, nu stai la mâna astrelor.

 3. Totusi reportajul lasa cateva lucruri neexplicate
  1. Cum a nimerit in final „magicianul” calul castigator? E nesemnificativ pentru ca putea schimba biletele si ar fi putut paria pe toti caii.
  2. Cum au nimerit aia pozele alea? Stiu, explicatia e tot una „naturala” dar totusi…

 4. Alea sunt trucuri de mentalism.
  1. Probabil că a pariat pe toți caii și a schimbat biletul la sfârșit, dar asta nu e chiar așa de important; a vrut să nu fie rău cu femeia, n-ar fi fost frumos dacă o convingea să parieze toți banii pe care i-a putut strânge și apoi să o lase să piardă.
  2. Nu știu cum a făcut, dar probabil trucul constă în influențarea subconștientă a acelor oameni înainte de a alege. Există un fenomen numit Perception Without Awareness (care este numele preferat de psihologi pentru „mesajele subliminale”) și oamenii pot fi influențați, dar nu așa cum crede lumea (cum zic conspiraționiștii că suntem „manipulați” de Elita mondială).
  N-am studiat fenomenul încă (deși mi-am propus), dar poți citi câteva cuvine aici și poți urmări încă un truc (plus niște explicații) aici: http://www.youtube.com/watch?v=iY6JK60oEvU .
  Acum… detaliile exacte sunt secrete și iluzioniștii nu-și dezvăluie secretele așa că putem doar să ne dăm cu părerea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s