Divinația și lectura rece

Divinația constă în orice încercare de a folosi puteri supranaturale (sau paranormale) pentru a afla informații necunoscute din prezent sau trecut sau pentru a prezice viitorul. Câteva exemple ar fi astrologia, chiromanția (ghicitul în palmă), necromanția (vorbitul cu morții), cartomanția (ex.: Tarot), dar și altele mai puțin cunoscute cum ar fi hepatomanția (ghicitul în ficatul animalelor moarte),  miromanția (ghicit prin privitul furnicilor), tiromanția (ghicitul în găurile din cașcaval) sau uromanția (ghicitul în urină).

Oricum s-ar numi practica, se bazează pe lectura rece (cold reading) și nu este nimic „magick”, este doar o manipulare a celor neinformați sau care vor să creadă. Lectura rece este o tehnică prin care cineva poate da impresia că știe totul despre altcineva, dar de fapt se bazează pe capacitatea de a convinge, pe psihologie și pe mentalism. Cea mai simplă metodă e folosirea afirmațiilor Barnum, cum ar fi următoarea:

„Ești o persoană cu o gândire independentă și originală; nu accepți pur-și-simplu ce îți spune lumea”

„Simți o nevoie mare ca oamenii să te placă și să te respecte”.

Adică afirmații foarte generale care se aplică aproape oricui, dar care, într-un mediu potrivit, nu sunt observate și dau impresia că divinatorul cunoaște gândurile noastre ascunse. De exemplu a doua afirmație poate fi interpretată de cineva în felul următor: „De unde știe că am probleme cu șeful care nu mă respectă?” și, fără să-și dea seama, acea persoană, dorind să afle mai multe, va menționa problema ei cu șeful, iar divinatorul se va folosi de asta, spunând că de fapt el asta a vrut să zică.

De asemenea, pot fi folosite afirmații măgulitoare într-un mod complicat, cu multe cuvinte, care să nu fie depistate. Printre subiecte pot fi faptul că clientul este conștiincios, independent, muncitor, înțelept sau că știe să fie un bun prieten. Sau se poate profita de dorințele neîmplinite ale clientului, printr-un element pe care Ian Rowland îl numește „Iarba mai verde” (Greener Grass) care constă în a spune că sunt anumite lucruri pe care le regretă din trecut, erau și alte drumuri pe care ar fi putut să meargă și i-ar fi fost mai bine. Multe persoane se gândesc „ce-ar fi fost dacă…” ar fi luat alte decizii într-un anumit moment, așa că divinatorul trebuie doar să spună ceva vag („te-ai aflat la o răscruce și te gândești că poate nu ai luat decizia cea mai bună”) sau să interpreteze diverși indicatori (de exemplu îi poate spune unui client care pare să fi reușit în domeniul profesional,  „simt că ai uneori gânduri –care te neliniștesc– că nu te-ai ocupat de familie atât de mult cât ți-ai dorit”). Sunt o mulțime de tehnici prin care divinatorul poate să dea impresia că știe lucruri pe care nu le știe.

Pentru a afla mai multe informații, ghicitorul de multe ori „pescuiește” detalii. De exemplu poate spune „am o senzație puternică despre ceva legat de luna ianuarie”, iar clientul poate spune „m-am născut în ianuarie” (sau ce se potrivește), ghicitorul poate spune „da, așa este, asta este senzația; simt vibrații pozitive și văd un bebeluș…” sau orice îi vine în minte astfel încât să pară că asta vroia să zică și el. Dacă clientul nu se poate gândi la nimic legat de ianuarie, atunci divinatorul poate spune „ți-ai reprimat acele amintiri; niște amintiri dureroase…” sau „mai gândește-te, concentrează-te”, iar dacă clientul își amintește până la urmă ceva, va rămâne cu o și mai puternică impresie că divinatorul a știut ceva ce el a uitat.

În situația în care divinatorul greșește, există mai multe metode de a lăsa impresia că nu a greșit. O tactică ar fi: la început insistă că are dreptate, pe urmă devine nedumerit și încearcă să „împartă vina” pentru greșeală cu clientul și în final, lasă problema nerezolvată, în caz că clientul se gândește la ceva mai târziu. De exemplu, o ghicitoare spune că simte numele „Sarah” (sau Maria, dacă vreți ceva românesc), clientul spune că nu se poate gândi la nimeni cu numele ăsta, ghicitoarea insistă, dar clientul tot nu găsește pe nimeni, așa că ghicitoarea poate să spună (traducere din «The Full Facts Book of Cold Reading» de Ian Rowland):

„Atunci, bine. Nici eu nu înțeleg mai mult decât tine. Am impresia asta cu numele Sarah, și ori înseamnă ceva pentru tine, ori nu, pot să-ți spun că asta e impresia pe care o primesc. Nu îți cer să o faci să se potrivească, nu ăsta e scopul, dar, pe de altă parte, trebuie să spun ceea ce văd și să fiu cinstită cu tine, nu întotdeauna cunosc în totalitate. Așa că, eu zic să continui să te gândești la ce ți-am spus, nu? Eu simt că este o legătură pe-acolo pe undeva, dar, firește, nu este una care să-ți vină în minte imediat…”.

Dacă mai târziu clientului îi vine în minte cineva cu numele Sarah, îi crește încrederea în ghicitoare, iar dacă nu, pur-și-simplu va uita de „incident” și va rămâne cu impresia că ghicitoarea este foarte sinceră (iar sinceritatea este de apreciat).

Se mai pot folosi metode cum ar fi „am dreptate, dar tu nu ști” (divinatorul spune că simte o persoană pe care clientul nu o cunoaște, dar cineva apropiat clientului o cunoaște), „am dreptate, dar nimeni nu știe” (poate spune că cineva are o problemă de sănătate, dar nu a spus nimănui), „am greșit, dar voi avea dreptate în curând” (de exemplu, divinatorul spune un nume, pe care clientul nu-l recunoaște, și, ca să scape, divinatorul spune că este o persoană pe care clientul o va cunoaște în curând; adică transformă informația în predicție), „am greșit, dar nu contează” (divinatorul trece repede peste greșeală și insistă pe altceva din ce a zis; de exemplu, poate spune „simt că cineva din familia ta va avea un eveniment important”, clientul spune „nu cred… dar acum 2 săptămâni s-a căsătorit un prieten”, iar divinatorul răspunde „da, asta era; eram sigur că e un eveniment important, dar timpul în lumea spirituală este fluid, și vroiam să zic «o persoană importantă, un prieten», nu trebuie să fie din familie, sunt mai importante sentimentele, nu legăturile de rudenie; spune-mi mai multe despre acest prieten…”), „am greșit, dar am dreptate d.p.d.v. emoțional” (divinatorul poate spune despre client că a făcut ceva, iar dacă clientul spune că nu, atunci divinatorul poate să spună că clientul „și-a dorit”, dar n-a reușit; sau orice altceva), „am greșit puțin, dar am dreptate în general” (poate spune „ai avut o problemă cu roțile de la mașină” și în caz că greșește, iar clientul îi spune „nu, nu au avut nimic roțile… dar am avut o mică problemă cu frânele”, divinatorul poate spune că a „văzut” o problemă la mașină, dar nu se pricepe la detalii), iar dacă nu funcționează nimic se aplică metoda „acceptă, scuză-te și treci mai departe” care dă impresia că divinatorul este cinstit și doar în situația asta a „greșit”.

Despre tehnicile astea și despre altele (limbajul corpului, întrebările ascunse etc.) puteți citi în detaliu în cartea The Full Facts Book of Cold Reading de Ian Rowland pe care (poate) o găsiți aici (bookzz) și pe care am mai recomandat-o și în articolul ăsta.

Prin folosirea lecturii reci divinatorii pot să vă convingă că știu totul despre voi și în felul ăsta pot profita. Nu sunt toți șarlatani, de fapt cred că puțini sunt șarlatani, iar cei mai mulți se amăgesc. Fiți atenți când cineva pare că vă știe secretele ascunse că s-ar putea să nu le știe și să i le spuneți chiar voi fără să știți și să rămâneți cu impresia că n-ați zis nimic.

Uitați și un exemplu de „citire”, făcută de mentalistul Derren Brown în documentarul Messiah:

Și ca să fie și ceva amuzant, BBC3 Bullsh!t Detectors păcălesc 3 mediumi și îi demască:

O ultimă idée: Ați observat cum divinatorii nu contrazic niciodată clienții în următoarea situație?:

”D: Simt un nume, ceva cu litera M.
C: Am avut un prieten Marius.
D: Da, el este, îți spune că e bine și îi pare rău…”

NICIODATĂ nu zice un spiritist „Nu e el, e altu’.” Chiar întotdeauna „vorbește” exact prima persoană la care te gândești?

La subiect:
Analiza unui horoscop;
Linkuri externe:
Interviu cu Derren Brown despre cold reading;
Skeptic.com Cold Reading
Denis Dutton – Articol despre cold reading
The Skeptic Encyclopædia Of Pseudoscience (pg. 80)
Învățați Tauromanție (80-100% exactitate)

Reclame

Un gând despre &8222;Divinația și lectura rece&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.