MythBusters: Folosim doar 10% din creier?

Un mit foarte răspândit  e că folosim doar 10% din creier. Uneori e folosit de ezoteriști pentru a promova ideea că prin nu-știu-ce tehnică putem să ajungem să folosim mai mult de 10% din creier, iar marii maeștri folosesc cu siguranță mai mult. E doar o metodă de a vinde cărți, leacuri sau tehnici celor ce nu știu. Iar folosirea unui procent mai mare din creier nu înseamnă că devenim mai inteligenți sau mai creativi. O parte din creier este activ pentru a ne menține conștienți, alte părți sunt active când facem diverse activități, dar nu putem să compunem o poezie, să rezolvăm o problemă complexă de matematică, să ne gândim la o problemă abstractă, să identificăm un miros,  să ascultăm muzică și să examinăm un puzzle complex, toate în același timp. Asta ar însemna să fie activ creierul la un procent mai mare decât cel obișnuit. Pe de altă parte, creierul este folosit în toate părțile sale (se observă din consumul de oxigen sau glucoză), dar nu este „activ” (așa cum apare pe scanări MRI). În plus, orice accident care are ca efect deteriorarea unei părți din creier are consecințe (dispar unele capacități), deci partea deteriorată este necesară. Iar dacă o parte din creier nu este folosită, se atrofiază.

MythBusters – Brain Drain

Încercați și:
Reviving the 10% Brain Myth (NeuroLogica, de Steven Novella);
The 10% Brain Use Myth (Science-Based Life);

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;MythBusters: Folosim doar 10% din creier?&8221;

  1. De acord cu prima parte a articolului, e posibil ca de acolo să fi pornit mitul. Separarea între nivelurile conștient/subconștient/inconștient e oarecum învechită, e de pe vremea psihanalizei, nu are foarte multă credibilitate. Dar dincolo de structurarea asta, într-adevăr creierul produce acele funcții. De exemplu, sistemul 1 (Kahneman îl numește așa) este partea intuitivă, automată a minții.
   Cât e 2·3? Instantaneu și fără niciun efort ne apare răspunsul în minte: 6. Dacă știm să mergem pe bicicletă, atunci când mergem intră în funcțiune tot sistemul 1 – nu trebuie să facem fiecare mișcare în mod conștient.
   Sistemul 2 este mai lent, mai logic și necesită atenție conștientă, concentrare.
   Cât e 34·89? Trebuie să ne concentrăm pentru a calcula răspunsul. Când am fost mici și am mers primele dăți pe bicicletă am folosit tot sistemul 2, a trebuit să ne echilibrăm în mod conștient, să dăm din pedale, să alegem direcția – toate lucrurile astea trebuiau făcute prin concentrare.

   Desigur, chiar după ce unele activități au fost preluate de către sistemul 1, noi putem prin voință să le readucem în sistemul 2 și de multe ori e chiar indicat pentru că sistemul 1 face mai multe greșeli (vezi problemele din Disraționalia: http://alexthyme.wordpress.com/2010/11/09/disra%C8%9Bionalia/). Și putem de asemenea să controlăm anumite funcții precum bătăile inimii sau temperatura corpului prin relaxare și meditație. Totuși, asta nu înseamnă că ne folosim mai mult de 10% din creier în mod conștient. În meditație se încearcă eliminarea unor gânduri (vezi monkey mind), ceea ce ar trebui să reducă nivelul de folosire în mod conștient a creierului, apoi încercându-se modificarea unor procese ale sistemului vegetativ. Doar se înlocuiesc niște gânduri cu alte gânduri. E asemănător cu funcționarea computerelor: mai multe procese concurează pentru timp de procesor și doar unele îl obțin. Dacă utilizatorul înlocuiește niște procese cu altele nu înseamnă că a mărit puterea de calcul.

   Aș fi însă interesat de studii care să arate că prin meditație (sau alte tehnici) partea conștientă a minții ocupă considerabil mai mult decât partea subconștientă comparativ cu stările non-meditative.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s