Cum să atragem oamenii spre scepticism (TAM 2011)

O prezentare interesantă despre cum ar trebui să vorbim cu cei care nu sunt sceptici astfel încât să avem șanse ca mesajele noastre să ajungă la ei fără să le declanșăm reacții emoționale care să le blocheze gândirea. O abordare prietenoasă, o încercare de a-i înțelege pe alții și a ne folosi de felul în care gândesc ei. (Alternativa la „Nu gândești!”)

Sadie Crabtree on Winning Hearts and Minds for Skepticism

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cum să atragem oamenii spre scepticism (TAM 2011)&8221;

  1. Consider că ar folosi multor oameni.
   Cu toții suntem sceptici în unele situații. De exemplu, dacă primești un mail în care ți se spune că ai câștigat 10.000€, n-o să crezi imediat și o să fi suspicioasă, mai ales dacă pentru a încasa premiul trebuie să dai date confidențiale sau să plătești înainte. Să nu fi sceptic într-o astfel de situație ar însemna să pierzi bani. Prin urmare, în situația asta e folositor.

   Acum să ne gândim la un om bolnav care are de ales între o metodă verificată, ce funcționează, dar are niște efecte secundare (specificate dinainte) și o metodă despre care a auzit că a vindecat pe cineva. Dacă ar alege a doua variantă ar risca destul de mult. S-ar putea ca acea metodă să funcționeze, dar cu o probabilitate mult mai mare s-ar putea să nu funcționeze. Alegând varianta asta își riscă sănătatea sau chiar viața. În plus de asta, multe dintre metodele „alternative” nu au specificate efecte secundare, dar asta nu înseamnă că nu au, înseamnă doar că nimeni nu s-a chinuit să le găsească. Problema e că oamenii nu sunt destul de riguroși și pot ajunge să creadă că ceva funcționează chiar dacă în realitate nu funcționează.

   Cui ar folosi? Ar folosi tuturor celor care își pierd timpul și/sau banii crezând lucruri neadevărate, pentru că astfel nu și-ar mai irosi timpul și/sau banii (ca să nu mai zic de sănătate). Lăsând la o parte o metodă sau alta, cred că vorbind în general suntem amândoi de acord că e important să nu credem orice și să punem la îndoială, iar dacă toată lumea ar face asta am avea cu toții de câștigat. Iar când nu avem aceeași părere despre un subiect în particular (ex.: abilitățile lui Bronnikov, că văd că ai lăsat comentarii la articol) putem discuta tot folosindu-ne de argumente și nu de afinități de tip „mie îmi place/nu îmi place X deci nu contează dovezile”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.