Vaccinurile, partea a II-a: Analiza studiilor

La începutul lunii martie am scris un articol în care am criticat argumentele aduse de Piersicuța împotriva vaccinării, argumente printre care era și o listă lungă de studii de care m-am ocupat mai superficial. Pentru că am primit sugestii să detaliez analiza acelei liste de studii, studii care sunt de slabă calitate, învechite și alese în așa fel încât să distorsioneze situația reală, m-am gândit să scriu un articol separat (acesta) în care să intru în detalii.

Cum am zis și în articolul inițial, lista de studii este pusă acolo ca să impresioneze și am îndoieli că autoarea a citit sumarele tuturor studiilor. În schimb doar le-a compilat din alte surse (cum ea însăși zice). Fiind așa multe e greu să le iau pe fiecare în parte și să explic de ce nu sunt utile pentru a determina dacă e bine sau nu să facem un vaccin. Într-un articol viitor o să scriu despre eficiența și siguranța vaccinurilor din schema națională de imunizare din România și o să mă folosesc de studii de calitate acolo unde sunt disponibile. N-o să recurg la studii de caz, studii de acum 50 ani sau studii cu titluri interesante și atât. Dar până atunci, niște detalii despre cele 300 de articole ale Piersicuței, în acest articol-anexă la articolul inițial.

Pentru a le verifica, le-am căutat în PubMed, un sistem care permite căutarea în cele mai mari baze de date cu articole științifice și cu Google Academic, care poate găsi și cărți, citări, lucrări de dizertație sau alte informații. Am luat la rând toate articolele din listă, în afară de cele despre autism. În total, 303 articole.

Pe cele mai multe le-am găsit, însă au fost câteva pe care nu le-am găsit niciunde, în afară de saituri anti-vaccin (care de cele mai multe ori aveau aceeași listă sau părți din lista de studii, copy-paste dintr-o parte în alta). Cele pe care nu le-am găsit sunt: Stewart et al. (1965), Zeigler et al. (1994), Cupic et al. (1978), Valerian (2000), Blaylock (2008), Blaylock (1991), Scheibner (2000), Basa (1973), Daniel (1986), Favez (1960), NA (no authors) (1979), Goetzeler (1961), Reynolds (1960), Antony et al. (2005), NA (1963 sau 1964?), Kompier (1962), Miller (1973) și Perez Diaz (1962).

Sheibner (2000) pare să fie un articol de filozofie. Holland et al. (2011) e un articol legal, nu științific. Nici BUKO (2010) nu este un articol științific, este o opinie publicată pe mai multe saituri antivaccin. Nici Laurance (2008) nu este un articol științific, ci un articol din ziarul The Independent.

Dintre articolele pe care le-am găsit, jumătate (151) nu au avut un sumar disponibil, așa că nu am putut să le evaluez (aș fi surprins dacă vreo persoană care a postat lista a avut acces la sumare). Ziceam că au fost 303 studii, dar în graficul din fig. 1 sunt doar 301. Aha, m-ați prins! Explicația e simplă: verificând studiile am găsit mai multe dubluri (studii care apăreau de mai multe ori), pe care le-am scos, dar două au rămas în listă, cu informații nule.

Vax Studii Sumar
Fig. 1: Raportul studiilor cu sumar și fără sumar disponibil.

Jumătate dintre studiile din listă sunt irelevante pentru că n-au sumar disponibil. Mai sunt și altele irelevante. Imaginea de mai jos, deși ironică, ilustrează foarte bine ierarhia dovezilor în știință. Studiile care prezintă cea mai mare încredere sunt recenziile sistematice prin tehnici de meta-analiză și studiile clinice randomizate, dublu-oarbe, cu grup de control. Apoi sunt studiile observaționale (de cohortă, caz-control etc.) și apoi la mare diferență sunt studiile de caz, opiniile, comentariile sau studiile pe animale sau pe culturi de celule. Desigur, există și recenzii sistematice proaste și studii clinice slab făcute, iar uneori un studiu observațional de calitate este mai util decât un studiu clinic. Trebuie să ținem cont de calitatea fiecăruia.

Vax Pyramid of evidence
Fig. 2: Piramida dovezilor în știință și pseudoștiință. Sursa: Facebook (bazată pe Greenhalgh, 1997).

În lista de studii nu am găsit nicio recenzie sistematică (au fost câteva recenzii simple, în schimb) și doar două studii clinice. Chiar dacă mi-au scăpat câteva, tot sunt incredibil de puține. În schimb, au fost o mulțime de studii de caz, comentarii, editoriale etc.

Vax Studii Irelevante
Fig. 3: Dintre studiile irelevante, 99 au fost studii de caz, comentarii, editoriale, scrisori etc., 10 n-au fost legate direct de vaccinuri, iar 22 au fost făcute pe animale.

Din cauză că unele studii se încadrează la mai multe categorii și că pentru unele studii fără sumar am folosit termenii MeSH pentru a determina tipul (dar nu am reușit la toate pentru că unele nu aveau termeni MeSH relevanți), în figura de mai sus numerele sunt de la toate studiile. Mai jos aveți structura studiilor care au sumar disponibil. Din nou, totalul o să depășească 150 pentru că unele studii se încadrează la mai multe categorii. De exemplu, Barry et al. (1989) e un studiu de caz despre niște simptome la copii fără meningită, fără nicio legătură cu vaccinurile, sau Bolognesi (1976) e o discuție despre studii pe animale. Din 303 studii, doar 81 sunt relevante.

Vax Studii Sumar Disponibil
Fig. 4: Structura studiilor cu sumar disponibil.

Media anilor de publicare este anul 1984, adică acum 31 ani. Dacă ne uităm doar la studiile pentru care există sumar, media crește un pic, la 1988, ceea ce e oarecum de așteptat pentru că studiile mai vechi sunt mai greu de găsit.

Vax Studii pe Ani
Fig. 5: Numărul de studii pentru fiecare an în care există cel puțin un studiu.

Dacă împărțim pe ani, găsim un record de 18 studii în 1973. Dintre studiile de după 1999, 18 (adică 44%) sunt despre pneumococi, iar concluziile lor sunt legate de faptul că eficiența practică a vaccinurilor este scăzută din cauza prezenței mai multor tulpini. În schimb, eficiența împotriva tulpinilor pentru care au fost făcute este mare.

Vax Studii Relevanță
Fig. 6: Relevanța și concluziile studiilor.

Ajungem astfel la discuția despre concluziile studiilor. Ce concluzie se pune ca pro-vaccin și ce concluzie ca anti? Uneori alegerea este foarte subiectivă. Dacă un vaccin contra infecțiilor cu pneumococi este eficient contra tulpinilor pentru care a fost făcut, dar ca urmare a vaccinării devin dominante alte tulpini și vaccinul trebuie re-adaptat, avem o concluzie pro sau anti? Pentru mine este pro, este o situație asemănătoare cu cazul antibioticelor: uneltele sunt bune (vaccinuri, antibiotice), doar că trebuie să le folosim cu grijă și inteligență. Pe cele mai multe articole de acest tip le-am considerat neutre, însă cum am zis, alegerea este foarte subiectivă. În cazul în care un articol a analizat mai multe rezultate, dintre care unele pozitive și altele negative, l-am trecut și la pro și la contra (ex. Shields, 1988; Hernán, 2004). În schimb, unele au avut concluzii pozitive clare (ex. Bernsen, 2005; Griffin, 1991; Baraff, 1988 etc.).

 Mai important decât concluziile e faptul că studiile sunt de slabă calitate și cherry-picked. Chiar și așa, unele dintre ele au concluzii pro-vaccinare, lucru la care cei care au făcut lista probabil că nu se așteptau. Am actualizat și imaginea pe care am prezentat-o în articolul inițial. Acum conține mai multe studii.

Vax Studii Scatter plot
Fig. 7: Toate studiile, împărțite pe ani și concluzii.

Pe secțiuni, situația e următoarea:

 1. Vaccinarea și leucemia/limfomele (pluralul corect e limfoamele): 10 articole, doar 5 cu sumar disponibil, dintre care doar unul (Hartstock, 1968) nu este studiu de caz, comentariu sau studiu pe animale, iar concluziile sale sunt neutre.
 2. Vaccinarea și modificările cromozomiale: 2 articole, unul pe animale, celălalt cu 12 participanți, fără grup de control și măsoară niște valori surogate.
 3. Vaccinurile și incidentele autoimune, diabetul etc.: 19 articole, doar 3 relevante. Unul este o recenzie care spune că legătura dintre vaccinuri și bolile autoimune nu a fost demonstrată (Wraith, 2000), celălalt este o lucrare de dizertație care spune că riscul de boli atopice este același sau chiar mai mic în cazul copiilor vaccinați (Bernsen, 2005), iar al treilea spune că vaccinul BCG nu ajută contra diabetului zaharat, în condițiile în care vaccinul BCG este făcut pentru tuberculoză (Parent et al., 1997).
 4. Vaccinurile și modificările sistemului nervos: 4 articole, niciunul cu sumar disponibil.
 5. Vaccinurile și demielinizarea: 5 articole, doar 3 cu sumar, dintre care două sunt studii de caz și unul e studiu pe animale.
 6. Vaccinurile și convulsiile: 17 articole, doar 13 cu sumar disponibil, dintre care un editorial, o discuție și un articol despre convulsii, dar nu despre vaccinuri (Huttenlocher & Hapke, 1990). Celelalte articole au găsit asocieri între diverse vaccinuri (ROR, DTP ș.a.) și convulsii, dar niciunul nu a găsit asociere între vaccinuri și efecte pe termen lung (epilepsie, probleme cognitive).
 7. Vaccinurile și inflamarea creierului: 7 articole. Unul pe animale (Iwasa et al., 1985), 6 studii de caz și un articol care propune un nou sindrom (ASIA) controversat și nedovedit (Shoenfeld & Agmon-Levin, 2011).
 8. Vaccinurile și vătămarea neurologică: 38 articole. Patru articole care nu există sau apar doar pe saituri anti-vaccin (Valerian, 2000; Blaylock, 2008; Holland, 2011; Blaylock, 1991), o dublură (Griffin, 1990), 10 fără sumar disponibil, două studii care se folosesc de aceleași date (Allerdist, 1978; Allerdist, 1979), 3 studii de caz (Turnbull, 1926; Berg, 1958; Trump & White, 1967), un comentariu care recomandă atenție mai mare la contraindicații (Wilson, 1973) și două studii pe animale (Authier et al., 2006; Olczak et al., 2010). Dintre cele rămase, unul spune că riscul de encefalită e mai mare de la îmbolnăvirea naturală cu pojar decât de la vaccin (Nedar & Warren, 1968), altul a găsit o asociere între convulsiile febrile și vaccinul anti-pojar de 1 caz la 1,16 milioane vaccinări în timp ce riscul în cazul celor cu pojar (natural) este de 1 la mie (Landrigan et al., 1973), altul a găsit mai multe concluzii, unele pozitive, altele negative despre vaccinul ROR (Miller at al., 2007), altul a analizat niște cazuri de complicații neurologice în urma vaccinului pentru tusea convulsivă (Kulenkampff et al, 1974), altul a găsit reacții adverse pentru cei cu probleme anterioare (Strom, 1967), altul a descoperit că vaccinul „virulent” contra oreionului are ca efect negativ meningita aseptică, dar vaccinul obișnuit nu (Cizman, 1989), altul a găsit o asociere între vaccinul contra pojarului și unele complicații neurologice (Allerdist, 1978), altul a investigat 8 persoane (Lach & Cupier, 2008), altul nu conține concluziile în sumar (Finley, 1938), altul a investigat efectele adverse ale vaccinului DTP și a găsit zero cazuri de encefalită și unul de convulsii (rezultat nesemnificativ pentru că simpla întâmplare ar explica 1,13 cazuri) (Walker, 1988), altul nu a găsit nicio relație între vaccinul contra tusei convulsive și epilepsie sau infecții ale sistemului nervos, dar a găsit o asociere între vaccin și convulsiile febrile (Shields et al., 1988), altul a găsit o asociere între vaccinul DT (difterie-tetanos) și encefalopatie de 2,9 cazuri la 100.000 vaccinuri (Greco et al., 1985), iar altul a găsit o posibilă toxicitate a timerosalului în cazul dozelor repetate (Dórea, 2011).
 9. Vaccinurile și alte boli așa-zis „inexplicabile”: 13 articole. Unul nu există pe PubMed și probabil e articol de filozofie (Scheibner, 2000), unul nu are sumar disponibil (Stickl, 1981), unul este o analiză legală, nu științifică (Stickl, 1972), unul propune un model pentru a studia efectele adverse (Olin et al., 1988) și altul este un comentariu (Waters et al., 1991). Dintre cele rămase, unul a găsit mortalitate mai mare asociată cu vaccinul DTP în țările sărace și cere clarificarea situației (Aaby et al., 2004), unul a găsit mortalitate mai scăzută după vaccinurile BCG și contra pojarului, dar nu și DTP, în Malawi (Aaby et al., 2006), Hiner et al. (1988) spune că nu pot fi făcute estimări clinice din datele disponibile, Storsaeter et al. (1988) a concluzionat că vaccinul acelular pentru pertussis nu crește riscul de alte boli, un studiu clinic randomizat (o raritate) a descoperit că vaccinul PRP-T contra Hib scade mortaliatea și morbiditatea și are unele efecte secundare ușoare (Vadheim et al., 1993), alt studiu a găsit un risc crescut de scleroză multiplă după vaccinul contra hepatitei B, dar nu și după cele pentru gripă sau tetanos (Hernán et al., 2004), un studiu observațional a determinat că riscul de sindrom Guillan-Barré după vaccinul contra gripei este între 4,9 și 5,9 la un milion (Langmuir, 1984), iar un alt studiu clinic randomizat a fost despre copiii născuți prematur, la care s-a observat un risc mai mare de probleme cardiorespiratorii în urma vaccinării (Lee et al., 2006).
 10. Vacinurile cauzând bolile împotriva cărora „protejează”: 23 articole. Trei articole nu există decât pe saiuri anti-vaccin (Basa, 1973; Daniel, 1986; Favez, 1960), pentru cinci nu este disponibil sumarul, unul nu este legat de vaccinuri (Albonico et al., 1988), patru sunt studii de caz (Forrest et al., 1972; Green et al., 1991; Hinton et al., 1962; Johnson et al., 1976), unul este despre vaccinul Salk cu virusul SV40 (Baguley & Glasgow, 1973). Dintre cele rămase, unul a găsit efecte adverse precum artrita sau infecții ale urechii pentru vaccinul contra hepatitei B (Fisher et al., 2001), altul a observat că riscul de zona zoster este la fel în cazul varicelei și în cazul vaccinării contra varicelei pentru copiii cu leucemie (Lawrence et al., 1988), altul recomandă două vaccinuri ROR în loc de unul singur pentru o imunizare mai bună (Malengreau, 1992), altul a găsit riscul de VAPP (paralizie asociată cu vaccinul pentru poliomielită) este de 1 caz la 2,6 milioane de vaccinări cu OPV (Nkowane et al., 1984), Örstavik et al. (1971) a încercat să facă același lucru, dar n-a avut suficiente date, un alt studiu a descoperit cazuri rare de tetanos după vaccinarea contra variolei, probabil din cauză că acele n-au fost sterilizate (Pathel et al., 1960), alt studiu a observat 16 cazuri de oreion în 4 ani de vaccinare contra oreionului, probabil produse de vaccin (Quast et al., 1979), Sen et al. (1989) a observat că în cazul vaccinării cu OPV au apărut câteva cazuri de poliomielită, iar Shasby et al. (1977) a observat că primul vaccin contra pojarului n-a fost întotdeauna suficient, așa că l-a recomandat și pe al doilea.
 11. Vaccinuri care au eșuat în a oferi vreo protecție: 15 articole, majoritatea fără sumar disponibil. Un studiu apare de două ori, a investigat eficiența vaccinului contra hepatitei B și a observat că din 63 de participanți, doar 6 nu au fost protejați după a treia doză (Jilg et al., 1990), alt studiu ne spune că vaccinul contra tusei convulsive nu este 100% eficient (Strebel et al., 1991), alt studiu explică o izbucnire de gripă A din cauza mutațiilor virusului (Coles et al., 1992), iar un alt studiu spune că vaccinul contra Hib n-a fost eficient (Osterholm et al., 1988).
 12. Vaccinurile și decesul „imunizaților”: 17 articole. Trei articole nu există sau sunt citate greșit (NA, 1979; Goetzeler, 1961; Reyolds, 1960), nouă nu au sumar disponibil, trei sunt studii de caz (Arevalo, 1967; Connolly et al., 1962; Apostolov et al., 1961), unul e editorial (Mortimer et al., 1987). Dintre cele rămase, unul este un articol anti-vaccin demontat aici (Miller & Goldman, 2011), iar celălalt a găsit o asociere temporală între sindromul morții subite la nou-născuți și vaccinul DTP (Baraff et al., 1983).
 13. Vaccinurile și metabolismul: 2 articole, niciunul cu sumar disponibil.
 14. Vaccinurile care modifică rezistența la alte boli: 13 articole. Un studiu pe animale (Burmistrova, 1976), unul fără sumar încât nu pot determina de ce tip este (Pialoux et al., 1963), iar celelalte sunt toate studii de caz.
 15. Vaccinurile și infecțiile cu pneumococi: 18 articole. Un articol de pe saituri anti-vaccin (BUKO, 2010), unul din The Independent (Laurance, 2008), iar celelalte spun ori că vaccinurile sunt eficiente (Black et al., 2000), ori că sunt eficiente pentru tulpinile pentru care au fost făcute (Byington et al., 2005; Eskola et al., 2001), ori că eficiența este scăzută de apariția unor noi tulpini și se recomandă includerea acelor tulpini în vaccin sau alte modificări, ori că nu sunt eficiente contra unor anumite boli, cum ar fi otita medie secretoare (Le, 2007).
 16. Vaccinurile și bolile de ficat: 11 articole. Unul nu există (NA, 1964), doar patru au sumar disponibil, dintre care două sunt studii de caz (Tan et al., 1993; Eisinger et al., 1979) (și și din cele fără sumar, cele mai multe sunt studii de caz sau comentarii), unul este pe animale (Hamza et al, 2012), iar unul a găsit o asociere foarte slabă între vaccinuri și efecte adverse (Giudicelli et al., 1982).
 17. Vaccinurile și bolile de piele: 6 articole. Unul nu există (Kompier, 1962), doar două au sumar disponibil, dintre care unul e un studiu de caz (Denning et al., 1987), iar celălalt e un comentariu de un singur paragraf (Illingsworth, 1987).
 18. Vaccinurile și abcesele: 2 articole. Unul fără sumar disponibil, iar celălalt e o discuție despre sterilizarea mai bună a dozelor de vaccin.
 19. Vaccinurile și stările de șoc: 1 articol, studiu de caz, fără sumar disponibil.
 20. Vaccinurile și alte studii neobișnuite: 15 articole (după eliminarea dublurilor). Aproape niciunul nu are sumar disponibil, iar dintre cele cu sumar, două sunt studii de caz (Ewards, 1977; Nelson, 1969), iar unul e pe animale (Buddle et al., 1984).
 21. Vaccinurile și alte studii: 64 articole. Cele mai multe sunt fără sumar disponibil (dintre care o parte sunt studii de caz, comentarii, scrisori), unul e studiu de caz (Cho et al., 1973), unul e o scrisoare (Elliman, 1990), cinci sunt studii pe animale (Webster, 1975, despre un vaccin canin; Davis, 1981; Simon et al., 1980; Donaldson et al., 1989; Harte et al., 1982) și unele indică rezultate bune ale vaccinurilor (vezi Donaldson et al., 1989). Dintre celelalte, unul a găsit efecte adverse rare pentru un vaccin contra turbării (Rubin et al., 1973), altul descrie un mecanism (Garlick et al., 1980), altul recomandă un al doilea rapel de vaccinare contra rubeolei la fete (Hillary et al., 1980), iar altul a descoperit că un vaccin contra pneumococilor nu a fost eficient într-o populație de mare risc (Forrester et al., 1987).

Și pentru că am sărit peste articolele despre autism, pun și aici (ca și în articolul inițial) două linkuri: unul cu o listă de 72 studii despre o așa-zisă legătură între vaccinuri și autism, demontate; și altul cu 110 studii care arată că nu este nicio legătură între vaccinuri și autism.

 

 

Referință:

Greenhalgh, T. (1997). How to read a paper. Getting your bearings (deciding what the paper is about). BMJ: British Medical Journal, 315(7102), 243.

 

 

Lista cu studii:

Vaccinarea si leucemia/limfomele:

Allerberger, F, “An Outbreak of Suppurative Lymphadenitis Connected with BCG Vaccination in Austria- 1990/1991,” Am Rev Respir Disorder, Aug 1991, 144(2) 469.

Sumar: da.

Tip: scrisoare.

Bichel, “Post-vaccinial Lymphadenitis Developing into Hodgkin’s Disease”, Acta Med Scand, 1976, Vol 199, p523-525.

Sumar: da.

Tip: studiu de caz.

Detalii: Boala Hodgkin a apărut în trei cazuri după vaccinarea contra variolei și unul după vaccinarea contra difteriei.

Bolognesi, DP, “Potential Leukemia Virus Subunit Vaccines: Discussion”, Can Research, Feb 1976, 36(2 pt 2):655-656.

Sumar: da.

Tip: discuție.

Colon, VF, et al, “Vaccinia Necrosum as a Clue to Lymphatic Lymphoma”, Geriatrics, Dec 1968, 23:81-82.

Sumar: nu.

Tip: –

Glathe, H et al, “Evidence of Tumorigenic Activity of Candidate Cell Substrate in Vaccine Production by the Use of Anti-Lymphocyte Serum”, Development Biol Std, 1977, 34:145-148.

Sumar: da.

Tip: model pe animale/celule prelevate de la animale.

Hugoson, G et al, “The Occurrence of Bovine Leukosis Following the Introduction of Babesiosis Vaccination”, Bibl Haemat, 1968, 30:157-161.

Sumar: nu.

Tip: –

Hartstock, , ”Post-vaccinial Lymphadenitis: Hyperplasia of Lymphoid Tissue That Simulates Malignant Lymphomas”, Apr 1968, Cancer, 21(4):632-649.

Sumar: da.

Tip: cercetare.

Detalii: 9 limfadentite postvaccinale au fost verificate dacă sunt limfoame maligne, dar niciunul n-a prezentat semnele bolii. Studiu irelevant cu concluzii neutre.

Omokoku B, Castells S, “Post-DPT inoculation cervical lymphadenitis in children.” N Y State J Med 1981 Oct;81(11):1667-1668.

Sumar: nu.

Tip: studiu de caz.

Park-Dincsoy, H et al, “Lymphoid Depletion in a case of Vaccinia Gangrenosa”, Laval Med, Jan 1968, 39:24-26.

Sumar: nu.

Tip: studiu de caz.

Stewart, AM, et al, “Aetiology of Childhood Leukaemia”, Lancet, 16 Oct, 1965, 2:789-790. [Listed under Vaccine Adverse Reactions.]

Sumar: nu.

Tip: –

Vaccinarea si modificarile cromozomiale care duc la mutatii genetice:

Knuutila, S et al, “An Increased Frequency of Chromosomal Changes and SCE’s in Cultured Lymphocytes of 12 Subjects Vaccinated Against Smallpox,” Hum Genet, 1978 Feb 23; 41(1):89-96.

Sumar: da.

Tip: cercetare.

Detalii: studiu cu 12 participanți, care a găsit o frecvență mai mare pentru niște valori surogat la 7 participanți. Fără grup de control. Irelevant pentru vaccinuri.

Cherkeziia, SE, et al, “Disorders in the Murine Chromosome Apparatus Induced By Immunization with a Complex of Anti-viral Vaccines,” Vopr Virusol, 1979 Sept Oct, (5):547-550.

Sumar: da.

Tip: pe animale.

Vaccinurile si incidentele autoimune, diabetul etc:

Romanov, V A, et al, „Role of Auto-immune Processes in the Pathogenesis of Post-Vaccinal Lesions of the Nervous System”, Oct 1977, Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol, 10:80-83.

Sumar: da.

Tip: pe animale.

Grachev, V P, et al, „Formation of Auto-antibodies in Laboratory Animals After Inoculation of Viruses With Different Virulence. I. Results of Studies …, July 1973, Acta Virol (Praha), 17:319-326.

Sumar: nu.

Tip: pe animale.

Movsesiants, AA, et al, „Experimental Study of the Ability of Different Strains of Vaccinia Virus to Induce Auto-Antibody Formation”, Vopr Virusol, May-Jun 1975; (3):297-302.

Sumar: da.

Tip: pe animale.

Negina, IuP, „Comparative Study of Auto-antibody Formation Following Immunization With Different Types of Typhoid Vaccines”, Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol, May 1980; (5):69-72.

Sumar: nu.

Tip: pe animale.

(Vaccinations and Diabetes Citations)

Sinaniotis, et al, „Diabetes Mellitus after Mumps Vaccination”, Arc Dis Child, 1975, 50:749.66

Sumar: da.

Tip: scrisoare.

Polster, H, „Diabetes insipidus after Smallpox vaccination”, Z Aerztl Fortbild (Jena), 1 Apr 1966, 60:429-432.

Sumar: nu.

Tip: –

Patan, „Postvaccinal Severe Diabetes Mellitus”, Ter Arkh, Jul 1968, 40:117-118.

Sumar: nu.

Tip: –

Classen, JB, MD, „The Timing of Immunization Affects The Development of Diabetes in Rodents”, Autoimmunity, 1996, 24:137-145.

Sumar: da

Tip: pe animale.

Classen JB, „The diabetes epidemic and the hepatitis B vaccines,” N Z Med J, 109(1030):366 1996 Sep 27.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Shoenfeld Y., Aron-Mator A.: Vaccination and autoimmunity-„vaccinosis” – A dangerous Liaison?, Journal of Autoimmunity Vol. 14: 1-10, 2000

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: articolul analizează un studiu pe căței care au primit vaccinuri și la care au apărut autoanticorpi, dar nu și boli autoimune. Nu putem trage concluzii din datele existente.

Wraith CD, Goldman M., Lambert PH: Vaccination and autoimmune disease: what is the evidence? Lancet 362 / 15: 1659-1666, 2000

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: asocierea între vaccinuri și bolile autoimune nu este demonstrată; și alte concluzii neutre.

Bernsen, R.M.: Childhood asthma and allergy: the role of vaccinations and other early life events. EUR, Medical Dissertations, 2005

Sumar: da

Tip: lucrare de dizertație

Detalii: sugereaza chiar ca vaccinurile sunt bune si pentru altceva (în afară de bolile pentru care sunt făcute), iar aditivii nu sunt periculosi (de ex. pg. 103 si 113); o analiză a arătat că nu există diferențe între copiii vaccinați și cei nevaccinați în ce privește riscul de boli atopice, altă analiză că riscul este un pic mai mare pentru cei nevaccinați (dar rezultatele nu sunt de încredere), iar alta că riscul este același (pg. 112);

Classen JB, “Childhood immunisation and diabetes mellitus,” N Z Med J, 109(1022):195 1996 May 24

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Poutasi K, ” Immunisation and diabetes,” N Z Med J 1996 Jul 26;109(1026):283.

Sumar: nu

Tip: scrisoare, comentariu

Dokheel, T M, “An Epidemic of Childhood Diabetes in the United States? Evidence from ….”, Diabetes Care, 1993, 16:1606-1611.

Sumar: da

Tip: studiu comparativ

Detalii: un studiu despre diabetul zaharat. Nicio legătură cu vaccinurile.

Schoenfeld Y., Orbach H., Vaccination, infection and autoimmunity: Myth and reality. Autoimmunity reviews 6:261-267, 2007

Sumar: nu

Tip: congres

Parent ME, et al, “Bacille Calmette-Guerin vaccination and incidence of IDDM in Montreal, Canada,” Diabetes Care 1997 May; 20(5):767-772.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul BCG (pentru tuberculoză) nu ajută și contra diabetului zaharat.

House DV, Winter WE, “Autoimmune diabetes. The role of auto-antibody markers in the prediction and prevention of insulin-dependent diabetes mellitus,” Clin Lab Med 1997 Sep; 17(3):499-545.

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: despre diabetul zaharat, nicio legătură cu vaccinurile.

Zeigler, M et al , “[Autoantibodies in type 1 diabetes mellitus]” Z Arztl Fortbild (Jena). 1994 Aug; 88(7-8):561-5

Sumar: nu

Tip: –

Detalii: nu există pe PubMed.

Vaccinurile si modificarile in sistemul nervos:

Bondarev, VN et al, “The Changes of the Nervous System in Children After Vaccination”, Pediatria, Jun 1969; 48:20-24.

Sumar: nu

Tip: –

Ehrengut W, “Central nervous sequelae of vaccinations,” Lancet 1986 May 31;1(8492):1275-1276.

Sumar: nu

Tip: –

Provvidenza, G et al, [On a Case of Benign Acute Cerebellar Ataxia in Childhood], Arch Ital Sci Med Trop, 43:189-194, Apr 1962.

Sumar: nu

Tip: probabil studiu de caz („on a case of…”)

Katsilambros, L, “[The Phenomenom of Apathy in Man and Animals After the Injection of Viruses in Very High Doses. Clinical Data]“, Rev Med Moyen Orient, 20:539-546, Nov – Dec 1963.

Sumar: nu

Tip: –

Vaccinurile si demielinizarea:

Adams, JM et al, „Neuromyelitis Optica: Severe Demyelination Occurring Years After Primary Smallpox Vaccinations”, Rev Roum Neurol, 1973, 10:227-231.

Sumar: nu

Tip: –

Herroelen, L et al, „Central-Nervous-System Demyelination After Immunization with Recombinant Hepatitis B Vaccine”, Lancet, Nov 9, 1991, 338(8776):1174-1175.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Detalii: doi pacienți au avut semne de demielinizare la 6 săptămâni după ce au primit un vaccin. Unul dintre ei avea scleroză în plăci și amândoi aveau niște haplotipuri asociate cu scleroza.

Kaplanski G, Retornaz F, Durand J, Soubeyrand J, „Central nervous system demyelination after vaccination against hepatitis B and HLA haplotype.” J Neurol Neurosurg Psychiatry 1995 Jun; 58(6):758-759.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Detalii: un bărbat de 35 ani cu demielinizare severă a sistemului nervos central după ce a făcut vaccinul. Și el avea aceleași haplotipuri (vezi Herroelen et al.).

Matyszak MK, Perry VH, „Demyelination in the central nervous system following a delayed-type hypersensitivity response to bacillus Calmette-Guerin.” Neuroscience 1995 Feb;64(4):967-977.

Sumar: da

Tip: model pe animale

Detalii: despre efectele injectăii intracraniene a bacilului Calmette-Guérin la șoareci.

Tornatore CS, Richert JR, „CNS demyelination associated with diploid cell rabies vaccine.” Lancet 1990 Jun 2;335(8701):1346-1347.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz, scrisoare

In 1988, Dietrich used MRI to show that developmentally delayed children had alterations in their myelin. Coulter described that central nervous system damage can be exhibited as abnormal behavior of the child. In 1935, Thomas Rivers, experimental allergic encephalitis (EAE) can be the result of a viral or bacterial infection of the nervous system. „The fact of the matter is that it is a matter of record that it was known that vaccination produced encephalitis since 1926.” The authors stated, „In regions in which there is no organized vaccination of the population, general paralysis is rare. … It is impossible to deny a connection between vaccinations and the encephalitis (brain damage) which follows it.” Vaccines have been linked to seizures, convulsions and epilepsy.

Vaccinurile si convulsiile:

Hirtz DG, Nelson KB, Ellenberg J H, „Seizures following childhood immunizations”, Pediatr 1983 Jan; 102(1):14-18.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: dintre toți copiii care au convulsii în primii 7 ani de viață, la 1,4% dintre ei s-a întâmplat la două spptămâni de la un vaccin. Studiul raportează 40 de astfel de evenimente după vaccinul DPT sau contra pojarului. 37 dintre ele au durat mai puțin de 30 minute. Pentru mai mult de jumătate dintre copii a existat o istorie de convulsii în familie sau chiar la ei. Un copil a avut convulsii care au durat șase ore și a rămas cu un deficit de vorbire. Niciun copil nu a făcut epilepsie și toți au avut o dezvoltare cognitivă normală la vârsta de 7 ani. Convulsiile analizate nu diferă de alte convulsii febrile comune în copilărie.

Cherry JD, Holtzman AE, Shields WD, Buch D, Nielsen, „Pertussis immunization and characteristics related to first seizures in infants and children,”J Pediatr 1993 Jun;122(6):900-903.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: asemănător cu Hirtz et al.; convulsiile febrile asociate cu vaccinul DPT, epilepsia nu.

Coplan J, „Seizures following immunizations,” J Pediatr 1983 Sep;103(3):496.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Barkin RM, Jabhour JT, Samuelson J S, „Immunizations, seizures, and subsequent evaluation,” JAMA 1987 Jul 10;258(2):201.

Sumar: da

Tip: scrisoare

Griffin MR, et al, „Risk of seizures after measles-mumps-rubella immunization,” Pediatrics 1991 Nov;88(5):881-885.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: asocierea dintre vaccinul ROR și convulsiile febrile nu este semnificativă din punct de vedere statistic.

Griffin MR, et al, „Risk of seizures and encephalopathy after immunization with the diphtheria-tetanus-pertussis vaccine,” JAMA 1990 Mar 23-30;263(12):1641-1645.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: legătura între vaccinul DPT și encefalopatie sau convulsii febrile este nesemnificativă din punct de vedere statistic (NEJM Journal Watch).

Cizewska S, Huber Z, Sluzewski W, „[Prophylactic inoculations and seizure activity in the EEG],” Neurol Neurochir Pol 1981 Sep-Dec;15(5-6):553-557.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: 17 copii după ce au primit vaccinul DPT au fost supuși unor scanări cerebrale care au detectat activitate asociată cu convulsiile, dar nimic altceva.

Huttenlocher PR, Hapke RJ, “A follow-up study of intractable seizures in childhood.” Ann Neurol 1990 Nov; 28(5):699-705.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: articol despre cocnvulsii. Nicio legătură cu vaccinurile.

Barlow, W.E., Davis, R.L., Glasser, J.W., Rhodes, P.H.: The risk of seizures after receipt of whole-cell pertussis or measles, mumps, and rubella V vaccine. N Engl J Med 2001, 345 (9): 656-661

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: există risc mai mare de convulsii febrile în ziua administrării vaccinului DPT și în primele 14 zile după administrarea vaccinului ROR, dar nu există efecte negative pe termen lung.

Blumberg DA, “Severe reactions associated with diphtheria-tetanus-pertussis vaccine: detailed study of children with seizures, hypotonic-hypo-responsive episodes, high fevers, and persistent crying.”Pediatrics 1993 Jun; 91(6):1158-1165.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: au fost studiate convulsiile asociate cu vaccinul DPT și sunt asemănătoare cu cele neasociate. Endotoxina din vaccin pare să fie cauza.

Prensky AL, et al, “History of convulsions and use of pertussis vaccine,” J Pediatr 1985 Aug; 107(2):244-255.

Sumar: nu

Tip: editorial

Baraff LJ, “Infants and children with convulsions and hypotonic-hypo-responsive episodes following diphtheria-tetanus-pertussis immunization: follow-up evaluation,” Pediatrics 1988 Jun; 81(6):789-794.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: într-un studiu anterior, din 15.750 de copiii vaccinați cu DPT, 9 au avut convulsii, iar alți 9 au avut episoade hipotonice hiporesponsive. După 6-7 ani, 16 dintre aceștia au putut fi contactați, au fost evaluați și toți au fost normali.

Jacobson V, “Relationship of pertussis immunization to the onset of epilepsy, febrile convulsions and central nervous system infections: a retrospective epidemiologic study,” Tokai J Exp Clin Med 1988;13 Suppl: 137-142.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: studiul a găsit o asociere între vârsta la care au fost imunizați copiii și convulsiile febrile. Nicio asociere cu epilepsia sau infecțiie sistemului nervos central.

Cupic V,et al, “[Role of DTP vaccine in the convulsive syndromes in children],” Lijec Vjesn 1978 Jun; 100(6):345-348. [Article in Serbo-Croatian (Roman)]

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu există pe PubMed.

Pokrovskaia NIa, “[Convulsive syndrome in DPT vaccination (a clinico-experimental study)],” Pediatriia 1983 May;(5):37-39.

Sumar: nu

Tip: –

Ballerini, Ricci, B, et al, “On Neurological Complications of Vaccination, With Special Reference to Epileptic Syndromes,” Riv Neurol, Jul-Aug 1973, 43:254-258.

Sumar: nu

Tip: –

Wolf SM, Forsythe A, “Epilepsy and mental retardation following febrile seizures in childhood,” Acta Paediatr Scand 1989 Mar;78(2):291-295.

Sumar: da

Tip: –

Detalii: nu are legătură cu vaccinurile

Vaccinurile si inflamarea creierului:

Iwasa, S et al, “Swelling of the Brain in Mice Caused by Pertussis … Quantitative Determination and the Responsibility of the Vaccine”, Jpn J Med Sci Biol, 1985 , 38(2):53-65.

Sumar: da

Tip: pe animale

Shoenfeld Y., Agmon-Levin N.: „‘ASIA’ – Autoimmune/Inflammatory syndrome induced by adjuvants”, J. Autoimmun. 2011 Feb.; 36(1): 4-8

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: articoul propune un nou sindrom pentru unele efecte ale adjuvanților (un sindrom controversat).

Mathur R, Kumari S, “Bulging fontanel following triple vaccine.” Indian Pediatr 1981 Jun;18(6):417-418.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Barry W, Lenney W, Hatcher G, “Bulging fontanelles in infants without meningitis.” Arch Dis Child 1989 Apr;64(4):635-636.

Sumar: da

Tip: scrisoare, studiu de caz

Detalii: 7 cazuri admise de-a lungul timpului într-un spital, dar nimic despre vaccinuri.

Shendurnikar N, “Bulging fontanel following DPT” Indian Pediatr 1986 Nov;23(11):960.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz, scrisoare

Gross TP, Milstien JB, Kuritsky JN, “Bulging fontanelle after immunization with diphtheria-tetanus-pertussis vaccine and diphtheria-tetanus vaccine.” J Pediatr 1989 Mar;114(3):423-425.

Sumar: nu

Tip: –

Jacob J, Mannino F, “Increased intracranial pressure after diphtheria, tetanus, and pertussis immunization.” Am J Dis Child 1979 Feb;133(2):217-218.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Dugmore, WN, “Bilateral Oedema at the Posterior Pole. Hypersensitivity Reaction to Alavac P injection.” Br J Ophthalmol, Dec 1972, 55:848-849.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Vaccinurile si vatamarile neurologice:

Nedar P R, and Warren, R J, “Reported Neurological Disorders Following Live Measles Vaccine”, 1968, Ped, 41:997-1001.

Sumar: da

Tip: –

Detalii: 23 de cazuri de tulburări neurologice după vaccinul pentru pojar au fost analizate. În niciun caz nu s-a putut stabili cauzalitatea. Iar riscul de encefalită e mai mare în cazul bolii naturale decât în cazul vaccinării.

Valerian, V: Developmental neurobiology contraindicates vaccine paradigm. The mechanism of encephalitic damage from vaccines. 2000

Sumar: –

Tip: –

Detalii: studiul nu există, dar este citat pe mai multe bloguri anti-vaccin.

Blaylock RI, The danger of excessive vaccination during brain development, Medical Veritas, 2008; 5(1): 1727-1741.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: studiul nu există decât pe bloguri anti-vaccin.

Holland Mary, Louis Conte, Robert Krakow and Lisa Colin. Unanswered Questions From the Vaccine Injury Compensation Program: A Review of Compensated Cases of Vaccine-Induced Brain Injury. Pace Environmental Law Review, Vol.28, Issue 2, Winter 2011, pp.480-544.  http://digitalcommons.pace.edu/peir/vol28/iss2/6

Sumar: da

Tip: articol legal

Detalii: nu există pe PubMed, este un articol despre lege. Vezi SBM.

Paradiso, G et al, “Multifocal Demyelinating Neuropathy after Tetanus Vaccine”, Medicina (B Aires), 1990, 50(1):52-54.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Griffin, M.R., et al.: Risk of seizures and encephalopathy after immunization with the Diphtheria-Tetanus-Pertussis vaccine. J Am Med Associa­tion 1990, 263: 1641-1645

Detalii: am mai întâlnit studiul ăsta (vezi Vaccinurile și convulsiile)

Landrigan, PJ, Whitte, J, “Neurologic Disorders Following Live Measles-virus Vaccination”, JAMA, Mar 26, 1973, v223(13):1459-1462.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: a fost descoperită o asociere între vaccinul contra pojarului și tulburările neurologice (cum ar fi convulsiile febrile). Riscul este de 1,16 la un milion de vaccinuri. Riscul de a face encefalită de la pojar este de 1‰.

Miller, E., Andrews, N., Stowe, J., Grant; A., et al: Risk of convulsion and aseptic meningitis following measles-mumps-rubella vaccination in the United Kingdom. Am J Epidemiol 2007, 165 (6): 704-709

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: mai multe concluzii, unele pozitive, altele negative despre ROR.

Turnbull, H M, “Encephalomyelitis Following Vaccination”, Brit Jour Exper Path, 7:181, 1926.

Sumar: da

Tip: carte

Detalii: mai multe studii de caz și alte studii. Ați observat din ce an e?

Kulenkampff, M et al, “Neurological Complications of Pertussis Inoculation”, Arch Dis Child, 1974, 49:46.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: 36 de cazuri de complicații neurologice în urma vaccinului pentru tusea convulsivă au fost anlizate. Toți copiii aveau membri ai familiei care au avut astfel de probleme.

Strom, J, “Further Experience of Reactions, Especially of a Cerebral Nature in Conjunction with Triple Vaccination”, Brit Med Jour, 1967, 4:320-323.

Sumar: da

Tip: cerctare

Detalii: au fost găsite unele reacții adverse ale vaccinurilor.

Berg, J M, “Neurological Complications of Pertussis Immunization,” Brit Med Jour, July 5,1958; p 24.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Bondarev, VN et al, “The Changes of the Nervous System in Children After Vaccination”, Pediatria, Jun 1969; 48:20-24.

Sumar: nu

Tip: –

Cizman, M., et al.: Aseptic meningitis after vaccination against measles* and mumps. Pediatric Infectious Disease Journal 1989, 8: 302-308

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul contra oreionului este o cauză a meningitei aseptice în țările în care nu este disponbil un vaccin cu un virus suficient atenuat.

Badalian, LO, “Vaccinal Lesions of the Nervous System in Children,” Vop Okhr Materin Dets, Dec 1959, 13:54-59

Sumar: nu

Tip: –

Lorentz, IT, et al, “Post-Vaccinal Sensory Polyneuropathy with Myoclonus”, Proc Aust Ass Neurol, 1969, 6:81-86.

Sumar: nu

Tip: –

Trump, R C, White, T R, “Cerebellar Ataxia Presumed Due To Live Attenuated Measles Virus Vaccine,” JAMA, 1967, 199:165-166.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Allerdist, H, “Neurological Complications Following Measles Vaccination”, Inter Symp, Brussels, 1978, Development Biol Std, Vol 43, 259-264.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: în 7 ani în Hamburg au fost găsite 18 cazuri de complicații neurologice după vaccinarea cu virusul viu al pojarului. În 14 cazuri a fost presupusă o relație cauzală. S-a obținut astfel un risc de 1 complicație neurologică la 2500 vaccinări. Rezultatele diferă de cele din alte țări. Beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile.

Authier F. Sauvat S, Christov C, Chariot P, Rasbac G, et al. Al(OH)3-adjuvant vaccine-induced macrophagic disorders in rats influenced by genetic background. Neuromuscular Disorders, 2006; 16(5): 347-353.

Sumar: da

Tip: pe animale

Shingde M, Hughes J, Goadle R, Wills RJ, et al, Macrophagic myofasciitis associated with vaccine-derived aluminum. Medical Journal of Australia, 2005; 183(3): 145-6.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Lach B, Cupier EJ. Macrophage myofasciitis in children is a localized reaction to vaccination. Journal of Child Neurology, 2008; 23(6): 614-619.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: miofasciita macrofagică este un semn histologic localizat al injectării cu vaccinuri care conțin hidroxid de aluminiu. Studiul este extrem de mic: 8 cazuri.

Finley, K H, “Pathogenesis of Encephalitis Occurring With Vaccination, Variola and Measles, Arch Neur and Psychologist, 1938; 39:1047-1054.

Sumar: da

Tip: recenzie/comentariu

Detalii: concluziile nu sunt incluse în sumar.

Froissart, M et al, “Acute Meningoencephalitis Immediately after an Influenza Vaccination”, Lille Med, Oct 1978, 23(8):548-551.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Pokrovskaia, Nia, et al, “Neurological Complications in Children From Smallpox Vaccination”, Pediatriia, Dec 1978, (12):45-49.

Sumar: nu

Tip: –

Allerdist, H, “Neurological Complications Following Measles Virus Vaccination. Evaluation of the Cases seen Between 1971-1977″, Monatsschr Kinderheilkd, Jan 1979, 127(1): 23-28.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: același lucru ca și Allerdist (1978) (aceleași 18 cazuri din Hamburg).

Ehrengut, W et al, “On Convulsive Reactions Following Oral vaccination Against Polio”, Klin Paediatr, May 1979, 191(3):261-270.

Sumar: nu

Tip: –

Naumova, R P, et al, “Encephalitis Developing After Vaccination without a Local Skin Reaction”, Vrach Delo, Jul 1979, (7):114-115.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Blaylock RI. Vaccines, depression and neurodegeneration after age 50: Another reason to avoid the recommended vaccines. VRAN Newsletter, Vaccine Risk Awareness Network Inc. Spring, 2008; lead article. 1991; 230(1): 22-37.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu există decât pe saituri anti-vaccin (PubMed nimic, Google Scholar nimic).

Goswamy, BM, “Neurological Complications After Smallpox Vaccination”, J Ass Phys India, Jan 1969, 17:41-43.

Sumar: nu

Tip: –

Schchelkunov, SN et al, “The Role of Viruses in the Induction of Allergic Encephalomyelitis,” Dokl Akad Nauk SSSR, 1990,315(1):252-255.

Sumar: nu

Tip: –

Walker AM, “Neurologic events following diphtheria-tetanus-pertussis immunization,” Pediatrics 1988 Mar;81(3):345-349.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: frecvența tulburărilor neurologice după vaccinul DPT a fost determinată. În urma a 106.000 vaccinuri nu a fost niciun caz de encefalopatie acută și a fost un caz de convulsie severă (simpla întâmplare ar explica 1,13 cazuri, deci nu este semnificativ).

Shields WD, et al, “Relationship of pertussis immunization to the onset of neurologic disorders: a retrospective epidemiologic study,” J Pediatr 1988 Nov; 113(5):801-805.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: nu s-a găsit nicio legătură între vaccinul pentru tusea convulsivă și epilepsie sau infecții ale sistemului nervos, dar s-a găsit o relație statistică între vaccin și convulsii febrile.

Wilson J, “Proceedings: Neurological complications of DPT inoculation in infancy,” Arch Dis Child 1973 Oct; 48(10):829-830.

Sumar: da

Tip: comentariu

Detalii: dintre 36 cazuri de reacții adverse după vaccinarea contra tusei convulsive, o treime aveau contraindicații, prin urmare autorul propune aplicarea mai riguroasă a contraindicațiilor.

Iakunin IuA, “[Nervous system complications in children after preventive vaccinations],” Pediatriia 1968 Nov; 47(11):19-26.

Sumar: nu

Tip: –

Greco D, et al, “Case-control study on encephalopathy associated with diphtheria-tetanus immunization in Campania, Italy,” Bull World Health Organ 1985;63(5):919-925.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: asocierea descoperită în Italia între vaccinul DT (difterie-tetanos) și encefalopatie este de 2,9/100.000 vaccinuri.

Ehrengut W, “Bias in evaluating CNS complications following pertussis immunization.” Acta Paediatr Jpn, 1991 Aug; 33(4):421-427.

Sumar: da

Tip: mai multe surse sistematice de erori pot duce la subestimarea cazurilor de complicații neurologice în urma vaccinării contra tusei convulsive.

Neonatal Administration of Thimerosal Causes Persistent Changes in Mu Opioid Receptors in the Rat Brain (Journal of Neurochemical Research, 12 August 2010)

Sumar: da

Tip: pe animale

Autori: Olczak et al.

Integrating Experimental (In Vitro and In Vivo) Neurotoxicity Studies of Low-dose Thimerosal Relevant to Vaccines (Neurochemical Research, June 2011, Volume 36, Issue 6, pp 927-938)

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: despre timerosal, posibilă toxicitate la oameni în doze repetate.

Autori: Dórea.

Vaccinurile si alte boli asa-zis „inexplicabile”:

Scheibner V., Adverse effects of adjuvants in vaccines, Nexus, Dec. 2000; 8(1).

Sumar: –

Tip: probabil articol filozofic

Detalii: nu există pe PubMed, l-am găsit pe PhilPapers, dar fără sumar.

Aaby, P., Jensen, H., Gomes, J., Fernandes, M., Lisse, I.M.: The introduction of diphtheria  tetanus-pertussis vaccine and child mortality in rural Guinea-Bissau: an observational study. Int J Epidimiol 2004, 33 (2): 374-380;

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: în țările sărace cu mortalitate mare, vaccinul DTP administrat ultimul este asociat cu o mortalitate un pic mai mare. Rolul său trebuie clarificat.

Aaby, P., Vessari, H., Nielsen, J., Kenneth, M., et al: Sex differential effects of routine immunizations and childhood survival in rural Malawi. Ped Infect Dis J 2006, 25 (8): 721-727

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: în Malawi, vaccinurile BCG și contra pojarului sunt asociate cu mortalitate mai scăzută, vaccinul DTP1 nu este asociat cu mortalitate mai scăzută. Efectele diferă în funcție de sex.

Hiner, E E, Frasch, C E, “Spectrum of Disease Due to Haemophilus Influenza Type B Occurring in Vaccinated Children”, J Infect Disorder, 1988 Aug; 158(2): 343-348.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: nu pot fi făcute estimări ale eficienței clinice.

Olin P, Romanus, V, Storsaeter, J, “Invasive Bacterial Infections During an Efficiacy Trial of Acellular Pertussis Vaccines — Implications For Future Surveilance In Pertussis Vaccine Programmes”, Tokai J Exp Clin Med, 1988; 13 Suppl: 143-144.

Sumar: da

Tip: model de studiu

Detalii: este propus un model pentru a studia unele efecte adverse.

Storsaeter, J, et al, “Mortality and Morbidity From Invasive Bacterial Infections During a Clinical Trial of Acellular Pertussis Vaccines in Sweden”, Pediatr Infect Disorder J, 1988 Sept; 7(9):637-645.

Sumar: da

Tip: cercetare (studiu clinic dublu-orb cu grup placebo)

Detalii: studiul a investigat relația dintre vaccinul acelular pentru tusea convulsivă și riscul pentru alte boli și nu a găsit nicio dovadă că ar exista vreun risc.

Vadheim, CM, et al, “Effectiveness and Safety of an Haemophilus Influenzae type b Conjugate Vaccine (PRP-T) in Young Infants. Kaiser-UCLA Vaccine Study Group,” Pediatrics, 1993 Aug; 92(2):272-279. [The vaccines caused fevers, irritability, crying, and seizures, but were declared to be „safe and … effective…”.]

Sumar: da

Tip: cercetare (RCT)

Detalii: vaccinul PRP-T este sigur și eficient contra Hib. Da, produce unele efecte secundare (febră, iritabilitate, plânsete), iar mortalitatea, morbiditatea și rata de spitalizare au fost asemănătoare în ambele grupuri.

Hernán, M. A., Jick, S. S., Olek, M. J., Jick, H: Recombinant hepatitis B vaccine and the risk of multiple sclerosis: A prospective study. Neurology 2004, 63:723-772

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: studiul a găsit un risc mai mare de scleroză multiplă după vaccinul contra hepatitei B, dar nu și după vaccinurile contra gripei sau tetanosului.

Langmuir AD, An epidemiologic and clinical evaluation of Guillan-Barre Syndrome reported in association with the administration of Swine influenza vaccines. American Journal of Epidemiology, 1984; 119(6): 841-879.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: riscul de a face sindromul Guillain-Barré în urma vaccinului contra gripei este între 4,9 și 5,9 la un milion de vaccinați.

Stickl, H, “Estimation of Vaccination Damage”, Med Welt, Oct 14, 1972, 23:1495-1497.

Sumar: nu

Tip: analiză legală

Waters, VV, et al, “Risk Factors for Measles in a Vaccinated Population”, JAMA, Mar 27, 1991, 265(12): 1527.

Sumar: da

Tip: comentariu

Stickl, H, “Iatrogenic Immuno-suppression as a Result of Vaccination”, Fortschr Med, Mar 5, 1981, 99(9);289-292.

Sumar: nu

Tip: –

Lee, R., Robinson, J.L., Spady, D.W.: Frequency of apnea, bradycardia, and desaturations following first diphtheria-tetanus-pertussis-inactivated polio-haemophilus influenzae type B immunization in hospita­lized preterm infants. BMC Pediatr 2006: 6: 20

Sumar: da

Tip: cercetare (RCT)

Detalii: Au fost analizați copii născuți prematur. A fost găsit un risc mai mare de probleme cardiorespiratorii la copiii vaccinați, risc asociat cu greutatea, dar rezultatele au relevanță clinică redusă.

Vaccinurile cauzand bolile impotriva carora „protejeaza”:

Albonico, H., et al.: Febrile infectious childhood diseases in the history of cancer patients and matched controls. Med Hypotheses, 1998c, 51 (4): 315-320.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: nu are nicio legătură cu vaccinurile

Arya, SC, “Putative Failure of Recombinant DNA Hepatitis B Vaccines”, Vaccine, Apr 1989, 7(2): 164-165.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Basa, SN, “Paralytic Poliomyelitis Following Inoculation With Combined DTP Prophylactic. A review of Sixteen cases with Special Reference to Immunization Schedules in Infancy”, J Indian Med Assoc, Feb 1, 1973, 60:97-99.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: există doar pe saiturile anti-vaccin. Google Scholar găsește articolul doar ca citare.

(D. M.) si Glasgow (G.L.): Subacute Sclerosing Panencephalitis and Salk Vaccine [Panencefalita sclerozanta subacuta si vaccinul Salk – n.tr.], in „The Lancet”, 6 octombrie 1973.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: despre vaccinul Salk cu virusul SV40.

Autori: Baguley DM și Glasgow GL.

Daniel, J C, „The Polio Paradox, One of the Two Polio Vaccines Has Been Largely Abandoned in the US; The other is the Leading Cause of the Disease”, Science, April 1986, p 37-39.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu există.

Dittman, S, “Atypical Measles after Vaccination”, Beitr Hyg Epidemiol, 19891, 25:1-274 (939 ref)

Sumar: nu

Tip: –

Favez, G, “Tuberculous Superinfection Following a Smallpox Re-Vaccination”, Praxis, July 21, 1960; 49:698-699.

Sumar: –

Tip: probabil studiu de caz, după titlu

Detalii: găsit doar pe saituri anti-vaccin, nu există pe PubMed.

Fisher, M.A., Eklund, S.A., James, S.A., Lin, X.: Adverse events associated with hepatitis B vaccine in U.S. children less than six years of age, 1993 and 1994. Ann Epidemiol 2001, 11 (1): 13-21.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul pentru hepatita B este asociat cu efecte adeverse precum artrită, infecții ale urechii sau faringită.

Forrest, J M, et al, “Clinical Rubella Eleven months after Vaccination,” Lancet, Aug 26, 1972, 2:399-400.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Green, C et al, “A Case of Hepatitis Related to Etretinate Therapy and Hepatitis B Vaccine”, Dermatologica, 1991, 182(2):119-120.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Hinton (G. G.) et coll.: Paralysis After Oral Poliomyelitis Vaccine [Paralizia Dupa Vaccinul Antipoliomielitic Oral – n.tr.], in Canadian Medical Association Journal [Jurnalul Asociatiei Medicale Canadiene -n.tr.], nr. 87, octombrie 1962

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Johnson, RH, et al, “Nosocomial Vaccinia Infection”, West J Med, Oct 1976, 125(4):266-270.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Landrigan, PJ et al, “Measles in Previously Vaccinated Children in Illinois”, Ill Med J, Arp 1974, 141:367-372.

Sumar: nu

Tip: –

Lawrence, R et al, “The Risk of Zoster after Varicella Vaccination in Children with Leukemia”, NEJM, Mar 3, 1988, 318(9): 543-548.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: riscul de zona zoster este la fel și în cazul vaccinării contra varicelei și în cazul infecției cu varicela naturală.

Malengreau, M, “Reappearance of Post-Vaccination Infection of Measles, Rubella, and Mumps. Should Adolescents be re-vaccinated?” Pedaitric, 1992;47(9):597-601 (25 ref)

Sumar: da

Tip: editorial, recenzie

Detalii: 5% dintre cei vaccinați cu vaccinul ROR nu sunt imunizați și încă 5% își pierd imunizarea de-a lungul timpului, motiv pentru care o revaccinare este necesară.

NA, “Vaccine-Associated Poliomyelitis”, Med J Aust, Oct 1973, 2:795-796.

Sumar: nu

Tip: –

Nkowane, et al, “Vaccine-Associated Paralytic Poliomyelitis, US 1973 through 1984, JAMA, 1987, Vol 257:1335-1340.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: riscul de paralizie asociată cu vaccinul contra poliomielitei este de 1 caz la 2,6 milioane de vaccinați.

Örstavik (I.) et coll.: Paralytic Poliomyelitis in Norway Since the Introduction of the Trivalent Oral Vaccine, in Bull.OMS, 1971

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: a fost investigată rata paraliziilor apărute după vaccinul contra poliomielitei, dar din cauza numărului mic de participanți și a diferențelor față de alte studii nu pot fi trase concluzii clare.

Pathel, JC, et al, “Tetanus Following Vaccination Against Small-pox”, J Pediatr, Jul 1960; 27:251-263.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: în unele cazuri au apărut infecții cu tetanos după vaccinarea contra variolei. Probabil din cauză că acele n-au fost sterilizate corespunzător.

Quast, Ute, and Hennessen, “Vaccine-Induced Mumps-like Diseases”, Intern Symp on Immunizations , Development Bio Stand, Vol 43, p 269-272.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: 16 cazuri de parotidită și 2 de diabet zaharat au fost identificate din 1976 până în 1979 în urma vaccinului inactivat contra oreionului.

Sen S, et al, “Poliomyelitis in Vaccinated Children”, Indian Pediatr, May 1989, 26(5): 423-429.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: comparație între un grup de oameni care n-au fost protejați de poliomielită în urma vaccinului și un grup de oameni nevaccinați.

Shasby, DM, et al, “Epidemic Measles in Highly Vaccinated Population”, NEJM, Mar 1977, 296(11): 585-589.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: primul vaccin contra pojarului n-a protejat întotdeauna, așa că a fost administrat al doilea, care a protejat.

Tešović, G et al, “Aseptic Meningitis after Measles, Mumps and Rubella Vaccine”, Lancet, Jun 12, 1993, 341(8859):1541.

Sumar: nu

Tip: comentariu

Vaccinuri care au esuat in a oferi vreo „protectie”:

Hardy, GE, Jr, et al, “The Failure of a School Immunization Campaign to Terminate an Urban Epidemic of Measles,” Amer J Epidem, Mar 1970; 91:286-293.

Sumar: nu

Tip: –

Cherry, JD, et al, “A Clinical and Serologic Study of 103 Children With Measles Vaccine Failure”, J Pediatr, May 1973; 82:801-808.

Sumar: nu

Tip: –

Jilg, W, et al, “Inoculation Failure Following Hepatitis B Vaccination”, Dtsch Med wochenschr, 1990 Oct 12; 115(41):1514-1548.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: nu toți cei 63 de participanți la studiu au răspuns la vaccinul contra hepatitei B. Au fost făcute vaccinări ulterioare, iar după a 3-a au rămas doar 6 non-respondenți.

Plotkin, SA, “Failures of Protection by Measles Vaccine,” J Pediatr, May 1973; 82:798-801.

Sumar: nu

Tip: –

Bolotovskiĭ, V, et al, “Measles Incidence Among Children Properly Vaccinated Against This Infection”, ZH Mikrobiol Epidemiol Immunobiol, 1974; 00(5):32-35.

Sumar: nu

Tip: –

Landrigan, PJ, et al, “Measles in Previously Vaccinated Children in Illinois”, Ill Med J, Apr 1974; 141:367-372.

Sumar: nu

Tip: –

Strebel, P et al, “An Outbreak of Whooping Cough in a Highly Vaccinated Urban Community”, J Trop Pediatr, Mar 1991, 37(2): 71-76.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul contra tusei convulsive n-a reușit să prevină o erupție moderată a bolii. Cu alte cuvinte, vaccinul nu este 100% eficient.

Forrest, JM, et al, “Failure of Rubella Vaccination to Prevent Congenital Rubella,”Med J Aust, 1977 Jan 15; 1(3): 77.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Jilg, W, “Unsuccessful Vaccination against Hepatitis B”, Dtsch Med Wochenschr, Nov 16, 1990, 115(46):1773.

Sumar: nu

Tip: –

Coles, FB, et al, “An Outbreak of Influenza A (H3N2) in a Well-Immunized Nursing home Population,” J Am ger Sociologist, Jun 1992, 40(6):589-592.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: este descrisă d.p.d.v epidemiologic o izbucnire de gripă A într-o populație vaccinată. Motivul principal pentru care vaccinul nu a protejat a fost mutația genetică a virusului.

Jilg, W, et al, “Inoculation Failure following Hepatitis B Vaccination,” Dtsch Med Wochenschr, Oct 12, 1990, 115(41):1545-1548.

Detalii: dublură; vezi mai sus.

Hartmann, G et al, “Unsuccessful Inoculation against Hepatitis B,” Dtsch Med Wochenschr, May 17, 1991, 116(20): 797.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Buddle, BM et al, “Contagious Ecthyma Virus-Vaccination Failures”, Am J Vet Research, Feb 1984, 45(2):263-266.

Sumar: da

Tip: pe animale

Mathias, R G, “Whooping Cough In Spite of Immunization”, Can J Pub Health, 1978 Mar/Apr; 69(2):130-132.

Sumar: nu

Tip: –

Osterholm, MT, et al, “Lack of Efficacy of Haemophilus b Polysacharide Vaccine in Minnesota”, JAMA, 1988 Sept 9; 260(10:1423-1428.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul contra Hib nu a avut niciun efect protector.

Johnson, RH, et al, “Nosocomial Vaccinia Infection”, West J Med, Oct 1976, 125(4):266-270.

Detalii: dublură; vezi în §Vaccinurile cauzând bolile împotriva cărora protejează.

Vaccinurile si decesul „imunizatilor”:

Neil Z Miller, Gary S Goldman, “Infant mortality rates regressed against number of vaccine doses routinely given: Is there a biochemical or synergistic toxicity?“, Hum Exp Toxicol. 2011

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: un studiu anti-vaccin, demontat aici.

Na, “DPT Vaccination and Sudden Infant Death – Tennessee, US Dept HEW, MMWR Report, Mar 23, 1979, vol 28(11): 132.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu există nici pe PubMed, nici pe Google Scholar.

Arevalo, “Vaccinia Necrosum. Report on a Fatal Case”, Bol Ofoc Sanit Panamer, Aug 1967, 63:106-110.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Connolly, J H, Dick, G W, Field, CM, “A Case of Fatal Progressive Vaccinia”, Brit Med Jour, 12 May 1962; 5288:1315-1317.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Aragona, F, “Fatal Acute Adrenal Insufficiency Caused by Bilateral Apoplexy of the Adrenal Glands (WFS) following Anti-poliomyelitis Vaccination”, Minerva Medicolegale, Aug 1960; 80:167-173.

Sumar: nu

Tip: –

Moblus, G et al, “Pathological-Anatomical Findings in Cases of Death Following Poliomyelitis and DPT Vaccination”, Dtsch Gesundheitsw, Jul 20, 1972, 27:1382-1386.

Sumar: nu

Tip: –

Autori: Möbius et al.

NA, “Immunizations and Cot Deaths”, Lancet, Sept 25, 1982, np.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Autori: Taylor & Emergy.

Goetzeler, A, “Fatal Encephalitis after Poliomyelitis Vaccination”, 22 Jun 1961, Muenchen Med Wschr, 102:1419-1422.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu există pe PubMed, iar Google Scholar găsește doar o citare.

Fulginiti, V, “Sudden Infant Death Syndrome, Diphtheria-Tetanus Toxoid-Pertussis Vaccination and Visits to the Doctor: Chance Association or Cause and Effect?”, Pediatr Infect Disorder, Jan-Feb 1983, 2(1): 7-11.

Sumar: nu

Tip: –

Baraff, LJ, et al, “Possible Temporal Association Between Diphtheria-tetanus toxoid-Pertussis Vaccination and Sudden Infant Death Syndrome”, Pediatr Infect Disorder, Jan-Feb 1983, 2(1): 5-6.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: datele analizate sugerează o asociere temporală între SIDS și vaccinul DTP.

Reynolds, E, “Fatal Outcome of a Case of Eczema Vaccinatum”, Lancet, 24 Sept 1960, 2:684-686.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: probabil că e citat greșit. Probabil articolul dorit este „A Fatal Case of Eczema Vaccinatum” (același autor, aceleași date despre publicare), găsit pe ScienceDirect. Chiar și așa, este doar un studiu de caz.

Apostolov. et al, “Death of an Infant in Hyperthermia After Vaccination”, J Clin Path, Mar 1961, 14:196-197.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Bouvier-Colle, MH, “Sex-Specific Differences in Mortality After High-Titre Measles Vaccination”, Rev Epidemiol Sante Publique, 1995; 43(1): 97.

Sumar: nu

Tip: –

Stewart GT, “Deaths of infants after triple vaccine.”, Lancet 1979 Aug 18;2(8138):354-355.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Flahault A, “Sudden infant death syndrome and diphtheria/tetanus toxoid/pertussis/poliomyelitis immunisation.”, Lancet 1988 Mar 12;1(8585):582-583.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Larbre, F et al, “Fatal Acute Myocarditis After Smallpox Vaccination”, Pediatrie, Apr-May 1966, 21:345-350.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Mortimer EA Jr, “DTP and SIDS: when data differ”, Am J Public Health 1987 Aug; 77(8):925-926.

Sumar: da

Tip: editorial

Vaccinurile si metabolismul:

Deutsch J, ” [Temperature changes after triple-immunization in infant age],” Padiatr Grenzgeb 1976;15(1):3-6.

Sumar: nu

Tip: –

NA, “[Temperature changes after triple immunization in childhood],” Padiatr Grenzgeb 1976;15(1):7-10.

Sumar: nu

Tip: –

Vaccinuri care modifica rezistenta la alte boli:

Burmistrova AL, “[Change in the non-specific resistance of the body to influenza and acute respiratory diseases following immunization diphtheria-tetanus vaccine],” Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol 1976; (3):89-91.

Sumar: da

Tip: pe animale

Kaga, “Unilateral Total Loss of Auditory and Vestibular Function as a Complication of Mumps Vaccination”, Int J Ped Oto, Feb 1998, 43(1):73-73

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Nabe-Nielsen, Walter, “Unilateral Total Deafness as a Complication of the Measles- Mumps- Rubella Vaccination”, Scan Audio Suppl, 1988, 30:69-70

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Hulbert, et al, “Bilateral Hearing Loss after Measles and Rubella Vaccination in an Adult”, NEJM, 1991 July, 11;325(2):134

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Healy, “Mumps Vaccine and Nerve Deafness”, Am J Disorder Child, 1972 Jun; 123(6):612

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Jayarajan, Sedler, “Hearing Loss Following Measles Vaccination”, J Infect, 1995 Mar; 30(2):184-185

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Pialoux, P et al, “Vaccinations and Deafness”, Ann Otolaryng (Paris), Dec 1963, 80:1012-1013.

Sumar: nu

Tip: –

Angerstein, W, et al, “Solitary Hearing and Equilibrium Damage After Vaccinations”, Gesundheitswesen, May 1995, 57(5): 264-268.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Detalii: sunt comparate 8 cazuri.

Brodsky, Stanievich, “Sensorineural Hearing Loss Following Live Measles Virus Vaccination”, Int J Ped Oto, 1985 Nov; 10(2):159-163

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Koga, et al, “Bilateral Acute Profound Deafness After MMR Vaccination- Report of a Case”, Nippon Jibiin Gakkai Kai, 1991 Aug;94(8):1142-5

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Seiferth, LB, “Deafness after Oral Poliomyelitis Vaccination – a Case Report and Review”, HNO, 1977 Aug; 25(8): 297-300

Sumar: da

Tip: studiu de caz, recenzie

Pantazopoulos, PE, “Perceptive Deafness Following Prophylactic use of Tetanus anittoxin”, Laryngoscope, Dec 1965, 75:1832-1836.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Zimmerman, W, “Observation of a case of Acute Bilateral Hearing Impairment Following Preventive Poliomyelitis Vaccination (type 3)”, Arch Ohr Nas Kehlkopfheilk, 1965, 185:723-725.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Vaccinurile si infectiile cu pneumococi:

Antony K, Pichlbauer E, Stürzlinger H: Medizinische und ökonomische Effektivität der Pneumokokkenimpfung für Säuglinge und Kleinkinder. GMS Health Technol Assess 2005, 1:Doc 05

Sumar: nu

Tip: –

Black S, Shinefeld H, Fireman B, Louis E et al.: Efficacy, safety and immunogenicity of heptavalent pneumococcal conjugate vaccine in children. Northern California Kaiser Permanente Vaccine Study Center Group. Pediatr Infect Dis J 2000, 19(3):187-95.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul heptavalent conjugat pentru pneumococi este foarte eficient.

Block SL, Hedrick J, Harrison CJ, Tyler R et al: Community-wide vaccination with the heptavalent pneumococcal conjugate significantly alters the microbiology of acute otitis media. Pediatr Infect Dis J 2004, 23(9):829-33.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: proporția de streptococi de pneumonie a fost redusă de folosirea vaccinului PCV7, iar proporția de bacterii Gram-negative s-a dublat.

BUKO Pharmabrief März 2010: Multis mit Hilfsgeldern füttern. GAVI und die Pneumokokken-Impfung.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu este un articol științific. Apare doar pe saiturile anti-vaccin. Nu apare pe PubMed, nici pe Google Scholar.

Byington CL, Samore MH,  Stoddard GJ, Barlow S et al: Temporal trends of invasive disease due to Streptococcus pneumoniae among children in the intermountain west: emergence of nonvaccine serogroups. Clin infect Dis 2005, 41(1):21-9

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul contra infecțiilor cu pneumococi este eficient contra tulpinilor pentru care este făcut, dar astfel crește proporția pneumococilor rezistenți la vaccin. Studiul demonstrează înainte de toate că principiul de funcționare al vaccinurilor este adevărat.

Dias R, Canica M: Invasive pneumococcal disease in Portugal prior and after the introduction of pneumococcal heptavalent conjugate vaccine. FEMS Immunol Med Microbiol 2007, 51(1):35-42

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: asemănător cu Byington et al.

Eskola J, Kilpi T, Palmu A et al.: Efficacy of a pneumococcal conjugate vaccine against acute otitis media. N Engl J Med 2001, 344(6): 403-9

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul studiat este sigur și eficient pentru tulpinile pentru care a fost făcut.

Gonzales BE, Hulten KG, Lamberth L, Kaplan SL: Streptococcus pneumoniae serogroups 15 and 33: an increasing cause of pneumococcal infections in children in the United States after the introduction of the pneumococcal 7-valent conjugate vaccine. Pediatr Infect Dis J. 2006 Apr;25(4):301-5

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: este recomandată includerea unor serotipuri diferite în cazul în care infecțiile cu pneumococi apar la copii vaccinați. Din nou un studiu care arată că vaccinurile contra pneumococilor funcționează, dar din cauza mutațiilor, trebuie ținut pasul cu patogenii.

Hanage WP, Huang SS, Lipsitch M, Bishop CJ et al: Diversity and antibiotic resistance among nonvaccine serotypes of streptococcus pneumoniae carriage isolates in the post-heptavalent conjugate vaccine era. JID 2007, 195:347-352

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: se recomandă folosirea cu atenție a vaccinului pentru a se reduce apariția rezistenței la antibiotice.

Laurance J: Increase in severe pneumonia in children may be caused by vaccine. The Independent 14.4.2008

Sumar: –

Tip: –

Detalii: articol dintr-un ziar (The Independent).

Le T, Rovers MM, Veenhofen RH, Sanders EA, Schilder AG: Effect of pneumococcal vaccination on otitis media with effusion in children older than 1 year. Eur J Pediatr 2007, 166:1049-1052

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul contra pneumococilor nu este eficient contra otitei medii secretorii.

Lepoutre A, Varon E, Georges S, Gutmann L: Impact of infant pneumococcal vaccination on invasive pneumococcal diseases inFrance 2001-2006. Eurosurveillance 2008, 35 (28.8.2008)

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul este eficient, dar din cauza mutațiilor eficiența practică este redusă.

Mathew JL: Pneumococcal vaccination in developing countries: Where does science end and commerce begin? Vaccine 2009, 27(32), 4247-51

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: eficiența în practică a vaccinurilor contra pneumococilor este redusă.

 1. Guevara, A. Barricarte, B. Pérez, M. Arriazu, M. García Cenoz, J. Castilla, Heptavalent-pneumococcal conjugate vaccine (Prevenar™). Differences in effectiveness between populations, Instituto de Salud Pública de Navarra y CIBER de Epidemiología y Salud Pública.

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: vaccinul contra pneumococilor este eficient pentru tulpinile pentru care este făcut, dar există variație geografică datorată prezenței diferitor serotipuri în diferite zone. De asemenea, eficiența în practică este redusă dacă vaccinul folosit nu include serotipurile prezente.

Muñoz-Almagro C, Jordan I, Gene A, Latorre C et al: Emergence of invasive pneumococcal disease caused by nonvaccine serotypes in the era of 7-valent conjugate vaccine. Clin Infect Dis 2008, 46(2):174-18

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: de la introducerea vaccinului contra pneumococilor au început să apară serotipuri rezistente la vaccin.

Barricarte A, Castilla J, Gil-Setas A, Torroba L, Navarro-Alonso JA, Irisarri F, Arriazu M., Effectiveness of the 7-valent pneumococcal conjugate vaccine: a population-based case-control study; Clin Infect Dis. 2007 Jun 1;44(11):1436-41. Epub 2007 Apr 16.

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: asemănător cu Muñoz-Almagro et al.

Gertz, Zhongya, Pimenta et al, Increased Penicillin Nonsusceptibility of Nonvaccine-Serotype Invasive Pneumococci Other than Serotypes 19A and 6A in Post-7-Valent Conjugate Vaccine Era, The Journal of Infectious Diseases, Vol. 201, Issue 5, pp. 770-775.

Sumar: da

Tip: recenzie

Detalii: asemănător cu Muñoz-Almagro et al.

Su-Ting T. Li, Tancredi, Empyema Hospitalizations Increased in US Children Despite Pneumococcal Conjugate Vaccine, Pediatrics Vol. 125 No. 1 January 1, 2010, pp. 26 -33

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinurile contra pneumococilor nu au reușit să reducă rata empiemurilor.

Vaccinurile si bolile de ficat:

Hamza H. et al, Hepatitis B vaccine induces apoptotic death in Hepa1-6 cells. Apoptosis. 2012 Jan 17. Epub 2012 Jan 17

Sumar: da

Tip: pe animale

Jacquot, C et al, “Renal Risk in Vaccination”, Nouv Presse Med, Nov 6, 1982, 11(44):3237-3238.

Sumar: nu

Tip: –

Giudicelli, et al, “Renal Risk in Vaccination”, Presse Med, Jun 11, 1982, 12(25):1587-1590.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: asocierea dintre vaccinuri și efectele adverse a fost foarte slabă.

Tan, SY, et al, “Vaccine Related Glomerulonephritis”, BMJ, Jan 23, 1993, 306(6872):248.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Pillai, JJ, et al, “Renal Involvement in Association with Post-vaccination Varicella”, Clin Infect Disorder, Dec 1993, 17(6): 1079-1080.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Eisinger, AJ et al, “Acute Renal Failure after TAB and Cholera Vaccination”, B Med J, Feb 10, 1979, 1(6160):381-382.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Silina, ZM, et al, “Causes of Postvaccinal Complications in the Kidneys in Young Infants”, Pediatria, Dec 1978, (12):59-61.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Na, “Albuminurias”, Concours Med, Mar 1964, 85:5095-5098.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu l-am găsit niciunde (în afară de saituri anti-vaccin).

Oyrl, A, et al, “Can Vaccinations Harm the Kidney?”, Clin Nephrol, 1975, 3(5):204-205.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Mel’man Nia, “[Renal lesions after use of vaccines and sera].” Vrach Delo 1978 Oct;(10):67-9, [Article in Russian]

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Silina ZM, Galaktionova TIa, Shabunina NR, “[Causes of postvaccinal complications in the kidneys in young infants].” Pediatriia 1978 Dec;(12):59-61, [Article in Russian]

Detalii: dublură; vezi mai sus.

Silina EM, et al, “[Some diseases of the kidneys in children during the 1st year of life, following primary smallpox vaccination and administration of pertusis-diphtheria-tetanus vaccine].” Vopr Okhr Materin Det 1968 Mar; 13(3):79-80, [Article in Russian]

Sumar: nu

Tip: –

Vaccinurile si bolile de piele:

Illingsworth R, Skin rashes after triple vaccine,” Arch Dis Child 1987 Sep; 62(9):979.

Sumar: da

Tip: comentariu

Detalii: articolul constă într-un singur paragraf și două referințe.

Lupton GP, “Discoid lupus erythematosus occurring in a smallpox vaccination scar,” J Am Acad Dermatol, 1987 Oct; 17(4):688-690.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Kompier, A J, “Some Skin Diseases caused by Vaccinia Virus [Smallpox],” Ned Milt Geneesk T, 15:149-157, May 1962.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu l-am găsit niciunde (ex. PubMed).

Weber, G et al, “Skin Lesions Following Vaccinations,” Deutsch Med Wschr, 88:1878-1886, S7 Sept 1963.

Sumar: nu

Tip: –

Copeman, P W, “Skin Complications of Smallpox Vaccination,” Practitioner, 197:793-800, Dec 1966.

Sumar: nu

Tip: –

Denning, DW, et al, “Skin Rashes After Triple Vaccine,” Arch Disorder Child, May 1987, 62(5): 510-511.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Vaccinurile si abcesele:

Sterler, HC, et al, “Outbreaks of Group A Steptococcal Abcesses Following DTP Vaccination”, Pediatrics, Feb 1985, 75(2):299-303.

Sumar: da

Tip: discuție

Detalii: discuție despre sterilizarea mai bună a vaccinurilor pentru a se evita contaminarea.

DiPiramo, D, et al, “Abcess Formation at the Site of Inoculation of Calmette-Guerin Bacillus (BCG),” Riv Med Aeronaut Spaz, Jul-Dec 1981, 46(3-4):190-199.

Sumar: nu

Tip: –

Vaccinurile si starile de soc:

Caileba, A et al, “Shock associated with Disseminated Intravascular Coagulation Syndrome following Injection of DT.TAB Vaccine, Prese Med, Sept 15, 1984, 13(3):1900.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Vaccinurile si alte studii neobisnuite:

Unele articole publicate despre vaccinuri contin date care depasesc pana si imaginatia antivaccinistilor. Ele au fost redactate cu cea mai mare seriozitate de catre oameni de stiinta (probabil cu cele mai bune intentii), dar din titlurile studiilor uneori reiese cu totul altceva. Unele sunt amuzante, altele sunt triste, altele sunt pur si simplu idiotenii. Iata o insiruire:

Pathel, JC, et al, “Tetanus Following Vaccination Against Small-pox”, J Pediatr, Jul 1960; 27:251-263. [Now you need a tetanus vaccination!]

Detalii: dublură.

Comentariu la comentariu: yes, you do!

Favez, G, “Tuberculous Superinfection Following a Smallpox Re-Vaccination”, Praxis, July 21, 1960; 49:698-699. [Super means large/big/great!]

Detalii: dublură.

Comentariu la comentariu: It’s a bird, it’s a plane! No, it’s Largeman!

Bonifacio, A et al, “Traffic Accidents as an expression of “Iatrogenic damage”, Minerva Med, Feb 24, 1971, 62:735-740. [But officer I was just vaccinated!]

Sumar: nu

Comentariu la comentariu: Not against stupidity!

Baker, J et al, “Accidental Vaccinia: Primary Inoculation of a Scrotum”, Clin Pediatr (Phila), Apr 1972, 11:244-245. [Ooops, the needle slipped.]

Sumar: nu

Edwards, K, “Danger of Sunburn Following Vaccination”, Papua New Guinea Med J, Dec 1977, 20(4):203. [Are vaccines phototoxic?]

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Stroder, J, “Incorrect Therapy in Children”, Folia Clin Int (Barc), Feb 1966, 16:82-90. [Agreed.]

Sumar: –

Detalii: nu există pe PubMed.

Wehrle PF, “Injury associated with the use of vaccines,” Clin Ther 1985;7(3):282-284.

Sumar: nu

Tip: –

Alberts ME, “When and where will it stop”, Iowa Med 1986 Sep; 76(9):424

Sumar: nu

Tip: –

Stewart, AM, et al, “Aetiology of Childhood Leukaemia”, Lancet, 16 Oct, 1965, 2:789-790.

Detalii: dublură.

Nelson, ST, “John Hutchinson On Vaccination Syphilis (Hutchinson, J)”, Arch Derm, (Chic), May 1969, 99:529-535. [Vaccinations and STDs!]

Sumar: da

Detalii: John Hutchinson a întâlnit sifilis transmis prin injecții (că nu erau seringile sterilizate).

Comentariu la comentariu: scary shit!

Thoman M, “The Toxic Shot Syndrome”, Vet Hum Toxicol, Apr 1986, 28(2):163-166. [Animals are not exempt from vaccination damage either!]

Sumar: nu

Comentariu la comentariu: MeSH terms say this study is about humans.

Johnson, RH, et al, “Nosocomial Vaccinia Infection”, West J Med, Oct 1976, 125(4):266-270. [Nosocomial means a disease acquired in a doctor’s office or hospital.]

Detalii: dublură

Heed, JR, “Human Immunization With Rabies Vaccine in Suckling Mice Brain,” Salud Publica, May-Jun 1974, 16(3): 469-480. [Have you had your suckling mice brains today?]

Sumar: nu

Comentariu la comentariu: Almost forgot. Thanks!

Tešović, G et al, “Aseptic Meningitis after Measles, Mumps and Rubella Vaccine”, Lancet, Jun 12, 1993, 341(8859):1541. [meningita aseptica are aceleasi simptome ca si poliomielita!]

Detalii: dublură

Buddle, BM et al, “Contagious Ecthyma Virus-Vaccination Failures”, Am J Vet Research, Feb 1984, 45(2):263-266.

Sumar: da

Tip: pe animale

Freter, R et al, “Oral Immunization And Production of Coproantibody in Human Volunteers”, J Immunol, Dec 1963, 91:724-729. [copro = fecale]

Sumar: nu

Comentariu la comentariu: Who doesn’t know that?

Sahadevan, MG et al, “Post-vaccinal Myelitis”, J Indian Med Ass, Feb 16, 1966, 46:205-206. [Did I mention myelitis?]

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Comentariu la comentariu: A lot.

Castan, P et al, “Coma Revealing an acute Leukosis in a child, 15 days after an Oral Anti-poliomyelitis Vaccination,” Acta Neurol Bekg, May 1965, 65:349-367. [Coma from vaccines!]

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Comentariu la comentariu: this kind of coma?

Stickl, H, et al, “Purulent [pus] meningitides Following Smallpox Vaccination. On the Problem of Post- Vaccinal Decrease of Resistance”, Deutsch Med Wschr, Jul 22, 1966, 91:1307-1310. [Vaccines are the injection of viruses cultured from pus …]

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

NA, „Vaccination, For and Against”, 1964, Belg T Geneesk, 20:125-130. [Is it for or against?]

Comentariu la comentariu: For, of course.

Vaccinurile si alte studii:

Motelunas, LI et al, „The Potential Epidemiological Hazard of Parental Transmission of Epidemic Hepatitis as the Result of Vaccination,” Zh Mikrobiol, Nov 1965, 42:105-108.

Sumar: nu

Tip: –

Krudusz, J, „Effect of Vaccinotherapy on the Sedimentation Rate and On the Hematocrit”, Klin Oczna, 1967, 37:191-195.

Sumar: nu

Tip: –

Pop, A, „Production of Laboratory Animals for the Production of Serums and Vaccines,” Arch Roum Path Exp Mocrobiol, 1967, 23:423-430. [Animal research for vaccine production!]

Sumar: nu

Tip: –

Espmark, A, „The Composition of Vaccines With Reference to Potentially Injurious Allergens”, Lakartidningen, Nov 3, 1965, 62:3662-3667.

Sumar: nu

Tip: –

DeRenzi, S, et al, „Damage Caused by Vaccine Therapy and Serotherapy”, Clin Ter, Sept 30, 1966, 38:497-500.

Sumar: nu

Tip: –

Lewis, J, „Iatrogenic Malaria,” New Zeal Med J, Feb 1970, 71:88-89. [Malaria caused by the doctor!]

Sumar: nu

Tip: –

Prakken, JR, „Syphilization”, Nederl T Geneesk, Jun 13, 1970, 114:1019-1023.

Sumar: nu

Tip: istoric

Damert, C et al, „Hygenical and Bacteriological Inspection of the Execution of Vaccination,” Z Gesamite Hyg, Jul 1974, 20(7):439-442.

Sumar: nu

Tip: –

Na, „Sibling Accidentally Vaccinates other Following Inoculation”, Can Med Assoc J, Aug 4, 1973, 109:237.

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Opitz, B et al, „Prevention of Iatrogenic Infections Following Vaccination”, Dtsch Gesundheltsw, Jun 15, 1972, 27:1131-1136.

Sumar: nu

Tip: –

Raff, MJ, „Progressive Vaccinia (Vaccinia Gangrenosum)”, J Ky Med Assoc, Feb 1973, 71:92-95.

Sumar: nu

Tip: –

Hanissian, AS et al, „Vasculitis and Myositis Secondary to Rubella Vaccination”, Arch Neurol, Mar 1973, 28:202-204.

Sumar: nu

Tip: –

Cho, CT, et al, „Panencephalitis Following Measles Vaccination”, JAMA, May 28, 1973, 224:1299.

Sumar: da

Tip: studiu de caz

Rubin, R H, et al, „Adverse Reactions to Duck Embryo Rabies Vaccine. Range and Incidence,” Ann Intern Med, May 1973, 78:643-649.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: efectele adverse cauzate de vaccinul contra turbării sunt rare. Vaccinul este sigur pentru a fi folosit contra turbării.

Gunderman, JR, „Guillain-Barre Syndrome. Occurrence Following Combined Mumps-Rubella Vaccine”, Am J Disorder Child, Jun 1973, 125:834-835. [GBS is paralysis!]

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Hale, MS et al, „Carpal Tunnel Syndrome Associated With Rubella Immunization”, Am J Phys Med, Aug 1973, 52:189-194.

Sumar: nu

Tip: –

Provost, A et al, „Inopportune Cattle Mucosal Diseases Associated With Rinderpest Vaccine”, Bull Epizoot Afr, Dec 1972, 20:265-267.

Sumar: nu

Tip: –

Budal, J, „Hazards of Prophylactic Vaccination,” Orv Hetil, Sept 10, 1972, 113:2237-2240.

Sumar: nu

Tip: legal

Levenbuk, IS, et al, „A Morphological Study of the Harmlessness of Live Dysentery Vaccines From Streptomycin Dependent Mutants of Sh. Flexnert”, ZH Mikrobiol Epidemiol Immunobiol, Feb 1972, 49:18-22.

Sumar: nu

Tip: –

Arnold, H, „Our Vaccination Service is Sick”, Oeff Egsundheitswes, Feb 1974, 36:133-134.

Sumar: nu

Tip: –

Spless, H, „Sterility of Vaccination Guns”, Dtsch Med Wochenschr, Jun 27, 1975, 100(26):1445-1446. [Make sure the gun is sterile, because what is inside it isn’t.]

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Redey, B, „Self-Experiments with the Ingestion of Various Bacteria”, Acta Microbiol Acad Sci Hung, 1974, 21(1-2):45-62.

Sumar: nu

Tip: –

Webster, AC, „The Adverse Effect of Environment on the Response to Distemper Vaccination”, Aust Vet J, Oct 1975, 51(10): 488-490.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: mediul poate avea o influență asupra efectului unui vaccin canin.

NA, „Vaccines Made From House-Dust Mites”, Drug Ther Bull, Apr 23, 1976, 14(9):35-36. [Sic!]

Sumar: nu

Tip: –

Levaditi, JC et al, „Local Tolerance of Vaccines Adsorbed on Immuno-Stimulating Substances”, Sem Hop Ther, Feb 1975, 51(2):117-118.

Sumar: nu

Tip: –

Miller, Ta, „The Possibilities for Application of the Canine Hookworm Vaccine Technology to the Prevention and Control of Hookworm Infection and Disease in Man”, In: Nuclear Techniques in Helminthology Research, Vienna, International Atomic Energy Agency, 1973.

Sumar: nu

Tip: –

Borsche, A, „What are the Hazards of Vaccinations in Childhood?” ZFA, May 10, 1976, 52(13):666-674.

Sumar: nu

Tip: –

Starke, G, et al, „Requirements for the Control of a Dog Kidney Cell-adapted Live Mumps Virus Vaccine”, J Biol Stand, Apr 1974, 2(2):143-150. [DKC = Dog Kidney Cells]

Sumar: nu

Tip: –

Garlick, P et al, „Stimulation of Protein Synthesis and Breakdown By Vaccination”, Br Med J, Jul 26, 1980, 281(6235):263-265.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: despre un mecanism.

Weissmann, G, „In Quest of Fleck: Science From the Holocaust”, Hosp Pract, Oct 1980, 15(10):48-49.52, 54-55 passim.

Sumar: nu

Tip: biografie

Williams, Go, „Vaccines in Older Patients: Combating the Risk of Mortality”, Geriatrics, Nov 1980, 35(11):55-57, 63-64.

Sumar: nu

Tip: –

Sun, M, „Compensation for Victims of Vaccines”, np, Feb 27, 1981, 211(4485):906-908.

Sumar: nu

Tip: știri

Hillary, IB, et al, „Persistence of antibody 10 years after Vaccination with Wistar RA 27/3 Strain of Live Attenuated Rubella Vaccine”, Br Med J, Jun 28, 1980, 280(6231):1580-1581. [RA 27/3 refers to an aborted fetus.]

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: a fost verificat gradul de imunizare contra rubeolei la 10 ani după vaccin și se recomandă o vaccinare la 12 ani a fetelor.

Frerichs, GN et al, „Estimation of Residual Free Formaldehyde in Biological Products”, J Biol Stand 1980; 8(2):139-144. [Formaldehyde is a carcinogen.]

Sumar: nu

Tip: –

Ambs, E et al, „Tuberculous Abcess of the Upper Arm With Regional Lymphadenitis as a Consequence of Injection in Two Siblings”, Med Klin, July 7, 1967, 62:1050-1054.

Sumar: nu

Tip: –

Davis, LE, „Communicating Hydrocephalus in New born Hamsters and Cats Following Vaccinia Virus infection”, J Neurosurg, Jun 1981, 54(6):767-772. [Hydrocephalus is similar to brain swelling.]

Sumar: da

Tip: pe animale

Simon, J et al, „A new Model of Multiple Sclerosis. Experimental Vaccinia Infection in the Monkey”, Forschr Med, Nov 6, 1980, 98(41):1607-1611. [Links between vaccines and MS.]

Sumar: da

Tip: pe animale

Barrie, H, „Campaign of Terror”, AM J Disorder Child, Sept 1983, 137(9):922-923. [Qui tu – Vaccination – Et Brutus?]

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Stickl, H, „Discussion on the Most Favorable Age For Primary Smallpox Vaccination of Children”, Monatsschr Kinderheilkd, Sept 1970, 118:541-544. [Answer – none!]

Sumar: nu

Tip: –

Question: if you already know the answer, why cite the study?

Daugaard, J, „Adverse Effects of Vaccination. The Liability of Physicians and The objective Liability,” Nord Med, Jun 1972, 87:183-184.

Sumar: nu

Tip: –

Conteras Poza L, et al, „An Unusual Accident During Smallpox Vaccination: Intramuscular Injection of the Lymph Vaccine”, Rev Sanid hig Publica (Madr) Oct 1971, 45:1017-1022. [I thought that vaccines were supposed to be given IM.]

Sumar: nu

Tip: studiu de caz

Nosov, SD, et al, „Systematization of Reactions Developing After Prophylactic Vaccination”, Pediatria, Feb 1972, 51:10-15.

Sumar: nu

Tip: –

Remsey, „Iatrogenic [Doctor -caused] Disease Caused by Vaccination”, Orv Hetil, Sept 1971, 112:2245.

Sumar: nu

Tip: –

Stickl, H, „Estimation of Vaccination Damage”, Med Welt, Oct 14, 1972, 23:1495-1497.

Detalii: dublură.

Millichap JG, et al, „Etiology and treatment of infantile spasms: current concepts, including the role of DPT immunization,” Acta Paediatr Jpn 1987 Feb; 29(1):54-60.

Sumar: nu

Tip: studii de caz

Mason, MM et al, „Toxicology and Carcinogenesis of Various Chemicals Used in the Preparation of Vaccines”, np, Jun 1971, 4:185-204.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: concluziile nu sunt disponibile în sumar.

Michiels, J, „Harmful Effects of Common Drugs on the Vital Apparatus. Agents of Immunity.” Bull Sociologist Beige Ophtalmol, 1972, 160:467-483.

Sumar: nu

Tip: –

Knudsen, Rc, et al, „Difference in the Protective Immunity of the tongue and feet of Guinea Pigs Vaccinated with Foot-and-Mouth Disease Virus Type A12 Following intradermolingual and Footpad [foot and mouth]Challenge”, Vet Microbiol, May 1982, 7(2):97-107.

Sumar: nu

Tip: pe animale

Elliman, D, „Vaccination and Professional Confusion”, Br Med J, Sept 15, 1990, 301(675):551.

Sumar: da

Tip: scrisoare

NA, „Risk Language Preferred By Mothers in Considering a Hypothetical New Vaccine For Their Children”, 1991, np.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: despre ce limbaj e mai bun pentru a descrie riscurile vaccinurilor.

Autori: Freeman & Bass.

Levine, MM, „Non-target Effects of Live Vaccines: Myth, Reality and Demagoguery,” Development Biol Stand, 1995, 84:33-38.

Sumar: nu

Tip: –

Stickl, H, „No Negligence in Preventive Vaccinations”, Fortschr Med, July 20, 1989, 107(21):14-15.

Sumar: nu

Tip: –

Donaldson, AI, et al, „Transmission of Foot-and-mouth Disease by Vaccinated Cattle Following Natural Challenge”, Research Vet Sci, Jan 1989, 46(1):9-14.

Sumar: da

Tip: pe animale

Detalii: rezultatele vaccinului testat sunt bune.

Spier, RE, „Democratic Governments and Vaccines”, Vaccine, Nov 1994, 12(15):1363.

Sumar: nu

Tip: editorial

Cichutek, K, Nucleic Acid Immunizations”, Vaccine, Dec 1994, 12(16):1520-1525 (23 ref). [Gene therapy could make autoimmune diseases increase.]

Sumar: da

Tip: recenzie/discuție

Detalii: o discuție despre niște vaccinuri.

Alexander, NJ, et al, „Contraceptive Vaccine Development”, Reprod Fertil Development, 1994, 6(3):273-280.

Sumar: da

Tip: discuție

Allen, JM, „Over-the-counter Sale of Drugs and Vaccines, J AM Vet Med Assoc, Feb 1, 1995, 206(3):286.

Sumar: nu

Tip: scrisoare

Harte, PG et al, „Failure of Malaria Vaccine in Mice Born to Immune Mothers”, Clin Exp Immunol, Sept 1982 49(3):509-516.

Sumar: da

Tip: pe animale

Editorial, „Are We Vaccinating without Reason?”, Lakartidningen, Nov 27, 1974, 71(48):4915.

Sumar: nu

Tip: editorial

Na, „The Hen’s Egg versus the Horse’s Brain: …” 1988, np,

Sumar: nu

Tip: istoric

Citare corectă: Sealy, W. C. (1986). The hen’s egg versus the horse’s brain: how equine encephalomyelitis vaccine established the Dorothy and Joseph Beard Foundation. North Carolina medical journal, 47(1), 37-38.

Bonard, EC, „Is Vaccination Still Necessary?”, Rev Med Suisse Romande, Oct 1987, 107(10):781-782.

Sumar: nu

Tip: editorial

Forrester, HL, et al, „Inefficacy of Pneumococcal vaccine in a High Risk Population,” Am J Med, Sept 1987, 83(3): 425-430.

Sumar: da

Tip: cercetare

Detalii: vaccinul contra pneumococilor analizat în studiu nu a fost eficient în populația de mare risc.

NA, „Protection for AIDS Vaccine Suits”, NJMed, May 1989, 86(5):338.

Sumar: nu

Tip: –

NA, „AIDS Vaccines: Is Optimism Justified? Fortschr Med, Jul 20, 1989, 107(21):13.

Sumar: nu

Tip: știre

Perez Diaz R, et al, „[Post-vaccinal Pericarditis. Report of 2 Cases]”, Rev Cuba Med, 1:49-54, Jul-Aug 1962.

Sumar: –

Tip: –

Detalii: nu există pe PubMed.

Larbre, F et al, „Fatal Acute Myocarditis After Smallpox Vaccination”, Pediatrie, Apr-May 1966, 21:345-350.

Detalii: dublură.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Vaccinurile, partea a II-a: Analiza studiilor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s