Mit sau Real? Med: Dieta fără gluten

Afirmație:

Dieta fără gluten are beneficii pentru sănătate.

Gluten Free

Ce este?

Glutenul este o proteină care se găsește în produse precum cerealele, iar o dietă fără gluten presupune un singur lucru: evitarea mâncărurilor ce conțin gluten. Conform Mayo Clinic, cele mai comune produse ce conțin gluten sunt următoarele:

  • grâu, orz, triticale, secară și toate derivatele din acestea: făină, malț, bulgur etc.

O listă mai lungă de produse derivate: bere, pâine, prăjitură, tort, bomboane, cereale, biscuiți, cartofi prăjiți, sosuri, paste, sos de soia, cipsuri, supe etc.

Printre ingredientele ce nu conțin gluten se află următoarele:

Dieta lipsită de gluten este prescrisă de medici pentru persoanele care au celiachie (numită și boală celiacă). Aceasta este o boală autoimună care afectează în special sistemul digestiv, dar și pielea. Cauzele par să fie genetice și nu poate fi vindecată, dar pot fi reduse simptomele dacă se respectă o dietă ce nu conține gluten. Prevalența celiachiei este în jur de 1% în țările occidentale1 și pare să fie în creștere ușoară în ultimele decenii, deși acest lucru poate fi cauzat de metodele mai bune de diagnosticare, nu neapărat de o creștere reală.2 Pentru diagnosticare e nevoie de teste făcute de un specialist. Nu vă diagnosticați singuri. Chiar și unele teste specializate folosite în trecut nu garantează o diagnosticare exactă. În prezent sunt recomandate două teste: analize ale serului sanguin (pentru detectarea anticorpilor) și o biopsie duodenală.3

Gluten. Magazin

În ulimii ani însă, dieta fără gluten a început să fie populară în rândul persoanelor care nu au celiachie. Supermarketurile s-au adaptat imediat și au început să aibă produse „fără gluten”. Deși moda a apărut în America, am văzut și prin România produse „gluten-free”. Popularitatea a fost pornită de niște vedete din Statele Unite ale Americii care au recomandat folosirea dietei ori pentru că este mai sănătoasă, ori pentru că ajută la slăbit.

Gluten. Dr. Oz + Miley Cyrus

Una dintre vedete este Dr. Mehmet Oz, care deși este doctor a promovat multe lucruri dubioase în emisiunea sa. În ce privește glutenul, el afirma că este cauza din care oamenii se îngrașă, îl numea „FrankenGrâu” (cuvânt care, evident, sperie oamenii) și îl considera mai periculos decât zahărul. O altă vedetă este Miley Cyrus, care a afirmat că dieta fără gluten este bună pentru slăbit și pentru sănătate. „Glutenul este un rahatttt oricum!”, spunea ea pe Twitter.

Dar de unde și-au luat vedetele informațiile? Cu câțiva ani înainte au fost la modă niște cărți. Una dintre ele este Wheat Belly, scrisă de un cardiolog care spune că dacă toată lumea ar renunța la grâu și alte cereale cu gluten, ar dispărea epidemia de obezitate. Alta este Grain Brain, scrisă de un neurolog care susține că dacă toată lumea ar renunța la gluten, bolile neurologice s-ar vindeca pentru că grâul ne strică la cap. A mai scris și Jenny McCarthy o carte, Louder Than Words, în care povestește cum a vindecat autismul printr-o dietă fără gluten și caseină. Pe Jenny o știm de la ideile ei greșite despre vaccinuri. Și bineînțeles că nu putea lipsi Joseph Mercola. Imediat ce s-a prins că poate face bani și din diete a scris o carte, The No-Grain Diet.

Există și bloguri în română care promovează dieta fără gluten, sau mai exact demonizează cerealele. De exemplu, Nick Teodorescu ne spune că deznodământul vieții este nefericit dacă mâncăm produse cu gluten, că cerealele îngrașă, duc la diabet, osteoporoză, scleroză multiplă, infertilitate și distrug creierul. Probabil că și-a luat informațiile din Grain Brain și Wheat Belly.

Dar să nu ne luăm după vedete, mai mari sau mai mici, și în schimb să investigăm.

 

Este un mit sau e real?

Așa cum am zis, dieta fără gluten este necesară pentru persoanele celiace. Asta este clar, dar ce efecte are excluderea glutenului din alimentație pentru persoanele fără celiachie?

Să le luăm pe rând. Începem cu greutatea, continuăm cu autismul și încheiem cu probleme cardiovasculare și de alt tip.

Gluten. Rețetă

Ajută la slăbit?

În ce privește oamenii fără celiachie, nu există nicio dovadă că dieta fără gluten ajută la slăbit.4 Dar poate că îi ajută să slăbească pe celiaci. Dacă i-ar ajuta, am avea o indicație că poate îi ajută și pe cei sănătoși. Aici lucrurile sunt un pic mai complicate. Deși există unele studii care arată că celiacii care încep o dietă fără gluten slăbesc dacă sunt grași, există altele care arată că se îngrașă dacă sunt slabi,5 iar cele mai multe arată că în medie oamenii câștigă în greutate în urma acestei diete.6 De exemplu, într-unul dintre aceste studii ce a avut 371 de participanți, 81% s-au îngrășat după un an după ce au început să nu mai consume gluten. În altul, numărul celor supraponderali s-a dublat. O analiză a literaturii științifice a descoperit că în general adoptarea unei diete fără gluten de către celiaci (nu de către persoanele sănătoase) îmbunătățește simptomele și astfel reușește să aducă greutatea la valoarea normală, dar odată ce simptomele au dispărut, greutatea nu mai fluctuează.7 Prin urmare, nu e de așteptat ca persoanele deja sănătoase să aibă vreun beneficiu. Cu alte cuvinte, dacă renunțăm la gluten în alimentație, în cel mai rău caz ne îngrășăm un pic și în cel mai bun rămânem cu greutatea pe care o avem.

Așadar, răspunsul este nu, nu ajută la slăbit.

 

Are efecte benefice asupra autismului?

Deși există anumite studii care au găsit efecte benefice ale dietei fără gluten pentru persoanele cu autism,8 acestea au puțini participanți și au probleme metodologice.23 Soluția pentru a afla dacă într-adevăr există beneficii este să vedem ce spun recenziile sistematice, adică studiile care combină datele din studiile făcute până atunci. Iar recenziile sistematice arată că beneficiile sunt minime sau inexistente.9 Printre acestea se află și una făcută de Colaborarea Cochrane, o organizație dedicată sistematizării cercetării medicale folosind standarde înalte. Din concluzia acestei meta-analize aflăm că „dovezile curente pentru eficiența acestor diete sunt slabe” (referindu-se la dietele fără gluten și/sau fără caseină).10 De asemenea, nici Academia Americană de Pediatrie nu recomandă dieta fără gluten pentru tulburările de spectru autist.19 Deci, de o parte avem Colaborarea Cochrane și Academia Americană de Pediatrie iar de cealaltă avem o vedetă Playboy. E destul de clar în ce direcție înclină balanța.

Așa că beneficiile sunt slabe sau inexistente.

 

Este bună împotriva altor probleme de sănătate?

Ca și în cazul greutății corporale, studiile cele mai multe sunt făcute cu persoane cu celiachie. Aceste persoane sunt obligate să țină o dietă fără gluten și s-a observat că au deficiențe de vitamine (în special A, B1 și B9),11 carbohidrați,12 zinc, fier, magneziu și alte substanțe13 pe care populația ce nu urmează dieta le obține din cereale. De asemenea, dieta fără gluten poate produce efecte negative asupra florei intestinale și asupra sistemului imunitar la persoanele celiace.14 În ce privește ateroscleroza, dovezile sunt neclare dacă dieta fără gluten îmbunătățește sau înrăutățește situația.15 Pentru bolile cardiovasculare în general este asemănătoare, dieta fără gluten nu pare să crească sau să scadă semnificativ riscul,16 cu unele studii indicând o scădere a riscului datorată reducerii inflamațiilor intestinale pe care le produce celiachia. Totuși, consumul de cereale integrale (cu gluten) pare să scadă riscul anumitor probleme cardiovasculare la cei sănătoși (vezi mai jos). De asemenea, și alți factori (colesterol, greutate corporală) par să fie aduși în limite normale odată cu reducerea simptomelor bolii.17

Osteoporoza și deficiența de vitamina D sunt mai comune la cei cu celiachie netratată (din cauză că boala împiedică absorbția unor substanțe la nivelul intestinului). Copiii cu această boală care încep o dietă fără gluten ajung să aibă o densitate minerală osoasă normală, însă adulții nu întotdeauna, iar osteoporoza la adulți este comună chiar și la cei ce urmează o astfel de dietă. Greutatea corporală și densitatea osoasă merg în general împreună, adică la cei cu celiachie netratată au valori mici care odată cu adoptarea dietei încep să crească.20

Efectele dietei fără gluten asupra diabetului sunt neclare. Studiile pe șoareci au arătat că dieta fără gluten previne diabetul, însă și dieta cu mult gluten previne diabetul. În ce privește oamenii, pe de o parte dieta îmbunătățește starea generală a celiacilor, dar pe de altă parte conține mâncăruri cu un index glicemic mai mare, ce poate înrăutăți controlul metabolic.21 În plus, pentru cei sănătoși există beneficii ale consumului de cereale integrale (scade riscul de boli de inimă sau diabet),22 dar există foarte puține variante fără gluten. Astfel, singurul beneficiu al dietei pare să vină de la faptul că reduce simptomele bolii celiace, beneficiu care nu se aplică la cei sănătoși, pentru care în plus există unele posibile dezavantaje.

La celiaci, glutenul distruge vilozitățile intestinale și astfel apare malabsorbția. La cei sănătoși nu apare această problemă. Dieta fără gluten le permite celiacilor să își regenereze vilozitățile și astfel să devină mai sănătoși, absorbind nurienții ca și când n-ar fi bolnavi. Însă cei sănătoși nu suferă de malabsorbție și prin urmare abținerea de la gluten nu aduce niciun beneficiu.

Există și un studiu ce analizează efectele dietei fără gluten asupra populației fără celiachie, iar concluziile acestuia sunt următoarele:18

Nu există nicio dovadă care să sugereze că urmarea unei diete fără gluten are vreun beneficiu semnificativ pentru populația generală. Ba mai mult, există anumite dovezi care sugerează că dieta fără gluten poate afecta negativ sănătatea intestinală a celor fără celiachie sau sensibilitate la gluten.”

Iar niște studii mai noi au arătat că în general produsele fără gluten nu sunt superioare celor cu gluten din punct de vedere nutritiv, ba chiar sunt mai sărace în anumite substanțe (ex.: fier, vitamina B9) și nu par să ofere vreun beneficiu.24

***

Pe scurt, pentru cei care nu suferă de celiachie nu a fost descoperit niciun beneficiu al dietei fără gluten. Nu ajută la slăbit și nu este mai sănătoasă (ba chiar s-ar putea să producă dezechilibre în alimentație dacă nu sunteți atenți). Este doar o modă popularizată de vedete, așa ca multe altele. Nu există niciun motiv pentru care o persoană fără celiachie să își piardă timpul și banii împărțind mâncarea în cu și fără gluten. Beneficiile unei astfel de diete sunt un mit.

Mit sau Real. Dieta fără gluten

 

Mai multe informații:

Adam Levinovitz – The Gluten Lie (Review);
Alte mituri despre gluten și cereale: Jones (2012), Brouns et al. (2013);
Episod din South Park despre dieta fără gluten: Gluten Free Ebola;
Mai multe informații de la Mayo Clinic;
Celiachia pe Wikipedia;
Alte informații despre dieta fără gluten, pe Science Based Medicine;
Mituri și realități despre gluten, ilustrate;
Gluten Sensitivity and Study Replication, pe Business Insider;
Despre gluten (și sensibilitatea la el), de la SciSchow;

 

Note:

1: Dubé et al. (2005); Lohi et al. (2007); Lebwohl et al. (2015);
2: Ludvigsson et al. (2013);
3: Rubio-Tapia et al (2013); Ludvigsson et al. (2014);
4: Marcason (2011);
5: Cheng et al. (2010); Ukkola et al. (2012);
6: Dickey & Kearney (2004); Valletta et al. (2010); Kabbani et al. (2012);
7: Norsa, Shamir, Zevit (2012);
8: Whiteley et al. (2010);
9: Marí-Bauset et al. (2014); Warren et al. (2011); Millward et al. (2008); Hurwitz (2013); Mulloy et al. (2010); Reissman et al. (2014); Rawal et al. (2013);
10: Millward et al. (2008);
11: Hallert et al. (2002); Shepherd & Gibson (2013);
12: Bardella et al. (2000);
13: Shepherd & Gibson (2013); Oxentenko & Murray (2014);
14: De Palma et al. (2009);
15: Rybak et al. (2014);
16: Zanini et al. (2013);
17: Norsa, Shamir, Zevit (2012);
18: Gaesser & Angadi (2012): „There is no evidence to suggest that following a gluten-free diet has any significant benefits in the general population. Indeed, there is some evidence to suggest that a gluten-free diet may adversely affect gut health in those without celiac disease or gluten sensitivity”;
19: Buie et al. (2010);
20: Bernstein et al. (2003); Rostom et al. (2006);
21: Funda et al. (1999); Funda et al. (2008); Scaramuzza et al. (2013);
22: Steffen et al. (2003); de Munter et al. (2007); Mente et al. (2009); Harris & Kris-Etherton (2010); He et al. (2010) [pentru cei cu diabet]; Aune et al. (2013); Nutrition Evidence Library; Dacă ne luăm după Williams (2014), există mult mai multe beneficii, dar n-aș merge așa de departe pentru că e finanțat de asociația producătorilor de cereale. Celelalte studii însă sunt obiective.
23: Lange et al. (2015);
24: Kulai & Rashid (2014); Wu et al. (2015); Missbach et al. (2015);

 

 

Referințe:

Aune, D., Norat, T., Romundstad, P., & Vatten, L. J. (2013). Whole grain and refined grain consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose–response meta-analysis of cohort studies. European journal of epidemiology, 28(11), 845-858. (Abstract)

Bardella M.T., Fredella C., Prampolini L., Molteni N., Giunta A.M., Bianchi P.A. (2000). Body composition and dietary intakes in adult celiac disease patients consuming a strict gluten-free diet. Am. J. Clin. Nutr.;72:937–939. (Abstract)

Bernstein, C. N., Leslie, W. D., & Leboff, M. S. (2003). AGA technical review on osteoporosis in gastrointestinal diseases. Gastroenterology, 124(3), 795-841.

Buie, T., Campbell, D. B., Fuchs, G. J., 3rd, Furuta, G. T., Levy, J., Vandewater, J., . . . Winter, H. (2010). Evaluation, diagnosis, and treatment of gastrointestinal disorders in individuals with ASDs: a consensus report. Pediatrics, 125 Suppl 1, S1-18. doi: 10.1542/peds.2009-1878C

Brouns, F. J., van Buul, V. J., & Shewry, P. R. (2013). Does wheat make us fat and sick?. Journal of Cereal Science, 58(2), 209-215.

Cheng, J., Brar, P.S., Lee, A.R., and Green, P.H.R. (2010). Body mass index in celiac disease (Beneficial effect of a gluten-free diet) . J Clin Gastroenterol; 44: 267–271            (Abstract)

de Munter JSL, Hu FB, Spiegelman D, Franz M, van Dam RM (2007). Whole Grain, Bran, and Germ Intake and Risk of Type 2 Diabetes: A Prospective Cohort Study and Systematic Review. PLoS Med 4(8): e261. doi:10.1371/journal.pmed.0040261

De Palma, G., Nadal, I., Collado, M.C., and Sanz, Y. (2009). Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. Br J Nutr.; 102: 1154–1160 (Abstract)

Dickey, W. and Kearney, N. (2006). Overweight in celiac disease: Prevalence, clinical characteristics, and effect of a gluten-free diet. Am J Gastroenterol; 101: 2356–2359 (Abstract)

Dubé C., Rostom A., Sy R., Cranney A., Saloojee N., Garritty C., Sampson M., Zhang L., Yazdi F., Mamaladze V., et al. (2005). The prevalence of celiac disease in average-risk and at-risk Western European populations: A systematic review. Gastroenterology; 128:S57–S67. doi: 10.1053/j.gastro.2005.02.014.  (Abstract)

Funda, D. P., Kaas, A., Bock, T., Tlaskalová-Hogenová, H., & Buschard, K. (1999). Gluten-free diet prevents diabetes in NOD mice. Diabetes/metabolism research and reviews, 15(5), 323-327.

Funda, D. P., Kaas, A., Tlaskalová-Hogenová, H., & Buschard, K. (2008). Gluten-free but also gluten-enriched (gluten+) diet prevent diabetes in NOD mice; the gluten enigma in type 1 diabetes. Diabetes/metabolism research and reviews, 24(1), 59-63.

Gaesser GA, Angadi SS (2012). Gluten-free diet: imprudent dietary advice for the general population? J Acad Nutr Diet. Sep;112(9):1330-3. doi: 10.1016/j.jand.2012.06.009.

Hallert C., Grant C., Grehn S., Grännö C., Hultén S., Midhagen G., Ström M., Svensson H., Valdimarsson T. (2002). Evidence of poor vitamin status in coeliac patients on a gluten-free diet for 10 years. Aliment. Pharmacol. Ther.;16:1333–1339. doi: 10.1046/j.1365-2036.2002.01283.x

Harris, K. A., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Effects of whole grains on coronary heart disease risk. Current atherosclerosis reports, 12(6), 368-376. (Abstract)

He, M., van Dam, R. M., Rimm, E., Hu, F. B., & Qi, L. (2010). Whole-grain, cereal fiber, bran, and germ intake and the risks of all-cause and cardiovascular disease–specific mortality among women with type 2 diabetes mellitus. Circulation, 121(20), 2162-2168.

Hurwitz, S. (2013). The Gluten-Free, Casein-Free Diet and Autism: Limited Return on Family Investment. Journal of Early Intervention, 1053815113484807.

Jones, J. (2012). Wheat Belly-an analysis of selected statements and basic theses from the book. Cereal Foods World, 57(4), 177-189.

Kabbani T.A., Goldberg A., Kelly C.P., Pallav K., Tariq S., Peer A., Hansen J., Dennis M., Leffler D.A. (2012). Body mass index and the risk of obesity in coeliac disease treated with the gluten-free diet. Aliment. Pharmacol. Ther.;35:723–729. (Abstract)

Kulai, T., & Rashid, M. (2014). Assessment of Nutritional Adequacy of Packaged Gluten-free Food Products. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 75(4), 186-190. (Abstract)

Lange, K. W., Hauser, J., & Reissmann, A. (2015). Gluten-free and casein-free diets in the therapy of autism. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 18(6), 572-575. (Abstract)

Lebwohl, B., Ludvigsson, J. F., Green, P. H. R. (2015). Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ 2015;351:h4347 (Abstract)

Levinovitz, A. (2015). The Gluten Lie: And Other Myths About What You Eat. Simon and Schuster.

Lohi S., Mustalahti K., Kaukinen K., Laurila K., Collin P., Rissanen H., Lohi O., Bravi E., Gasparin M., Reunanen A., et al. (2007). Increasing prevalence of coeliac disease over time. Aliment. Pharmacol. Ther.;26:1217–1225. doi: 10.1111/j.1365-2036.2007.03502.x.

Ludvigsson, Jonas F, MD, PhD, Alberto Rubio-Tapia MD, Carol T van Dyke, L Joseph Melton III MD, Alan R Zinsmeister PhD, Brian D Lahr MS and Joseph A Murray MD (2013). Increasing Incidence of Celiac Disease in a North American Population. Am J Gastroenterol; 108:818–824; doi:10.1038/ajg.2013.60; published online 19 March 2013

Ludvigsson, Jonas F, Julio C Bai, Federico Biagi, Timothy R Card, Carolina Ciacci, Paul J Ciclitira, Peter H R Green, Marios Hadjivassiliou, Anne Holdoway, David A van Heel, Katri Kaukinen, Daniel A Leffler, Jonathan N Leonard, Knut E A Lundin, Norma McGough, Mike Davidson, Joseph A Murray, Gillian L Swift, Marjorie M Walker, Fabiana Zingone, David S Sanders, Authors of the BSG Coeliac Disease Guidelines Development Group (2014). “Diagnosis and management of adult coeliac disease: guidelines from the British Society of Gastroenterology.” Gut 63 (8): 1210-1228. doi:10.1136/gutjnl-2013-306578. http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2013-306578.

Marcason W. (2011). „Is There Evidence to Support the Claim that a Gluten-Free Diet Should Be Used for Weight Loss?” Journal of the American Dietetic Association. 111(11): 1786. (Descriere)

Marí-Bauset, S; Zazpe, I; Mari-Sanchis, A; Llopis-González, A; Morales-Suárez-Varela, M (2014). „Evidence of the Gluten-Free and Casein-Free Diet in Autism Spectrum Disorders: A Systematic Review”. Journal of child neurology. doi:10.1177/0883073814531330. PMID 24789114. (Abstract)

Mente, A., de Koning, L., Shannon, H. S., & Anand, S. S. (2009). A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Archives of internal medicine, 169(7), 659-669.

Millward C, Ferriter M, Calver SJ, Connell-Jones GG (2008). Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 2. Art. No.: CD003498. DOI: 10.1002/14651858.CD003498.pub3 (Abstract)

Missbach, B., Schwingshackl, L., Billmann, A., Mystek, A., Hickelsberger, M., Bauer, G., & König, J. (2015). Gluten-free food database: the nutritional quality and cost of packaged gluten-free foods. PeerJ, 3, e1337.

Mulloy, A., Lang, R., O’Reilly, M., Sigafoos, J., Lancioni, G., & Rispoli, M. (2010). Gluten-free and casein-free diets in the treatment of autism spectrum disorders: a systematic review. Research in Autism Spectrum Disorders, 4(3), 328-339.

Norsa, Lorenzo, Raanan Shamir, Noam Zevit (2012). Gluten-free diet in celiac disease: protective or providing additive risk factors for the development of cardiovascular disease? Nutritional Therapy & Metabolism; 30 (1): 1-9

Nutrition Evidence Library. What is the relationship between whole grain intake and cardiovascular disease?

Oxentenko AS, Murray JA. (2014). Celiac Disease: Ten Things That Every Gastroenterologist Should Know. Clin Gastroenterol Hepatol. Jul 19. pii: S1542-3565(14)01053-2. doi: 10.1016/j.cgh.2014.07.024. (Abstract)

Rawal, N., Saft, A., Malkani, A., Zawahir, S., Kader, H., Watkins, R., & Blanchard, S. (2013, October). A Systematic Review of Gluten-free, Casein-free Diet and Autism: What Do We Know? Presidential Poster. In AMERICAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY (Vol. 108, pp. S623-S623). 75 VARICK ST, 9TH FLR, NEW YORK, NY 10013-1917 USA: NATURE PUBLISHING GROUP. (Abstract)

Reissmann, A., Hauser, J., Makulska-Gertruda, E., Tomsa, L., & Lange, K. W. (2014). Gluten-free and casein-free diets in the treatment of autism. Functional Foods in Health and Disease, 4(8), 349-361.

Rostom, A., Murray, J. A., & Kagnoff, M. F. (2006). American Gastroenterological Association (AGA) Institute technical review on the diagnosis and management of celiac disease. Gastroenterology, 131(6), 1981-2002.

Rubio-Tapia, A., Hill, I. D., Kelly, C. P., Calderwood, A. H., & Murray, J. A. (2013). ACG clinical guidelines: diagnosis and management of celiac disease. The American journal of gastroenterology, 108(5), 656-676.

Rybak A, Cukrowska B, Socha J, Socha P (2014). Long term follow up of celiac disease-is atherosclerosis a problem? Nutrients. Jul 21;6(7):2718-29. doi: 10.3390/nu6072718.

Scaramuzza, A. E., Mantegazza, C., Bosetti, A., & Zuccotti, G. V. (2013). Type 1 diabetes and celiac disease: The effects of gluten free diet on metabolic control. World Journal of Diabetes, 4(4), 130–134. http://doi.org/10.4239/wjd.v4.i4.130

Shepherd, S. J., & Gibson, P. R. (2013). Nutritional inadequacies of the gluten-free diet in both recently-diagnosed and long-term patients with coeliac disease. J Hum Nutr Diet, 26(4), 349-358. doi: 10.1111/jhn.12018

Steffen, L. M., Jacobs, D. R., Stevens, J., Shahar, E., Carithers, T., & Folsom, A. R. (2003). Associations of whole-grain, refined-grain, and fruit and vegetable consumption with risks of all-cause mortality and incident coronary artery disease and ischemic stroke: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 78(3), 383-390.

Ukkola A, Maki M, Kurppa K, et al. (2012). Changes in body mass index on a gluten-free diet in coeliac disease: a nationwide study. Eur J Intern Med;23:384–8 (Abstract)

Valletta, E., Fornaro, M., Cipolli, M., Conte, S., Bissolo, F., and Danchielli, C. (2010). Celiac disease and obesity: Need for nutritional follow-up after diagnosis. Eur J Clin Nutr.; 64: 1371–1372 (Abstract)

Warren, Z.; Veenstra-VanderWeele, J.; Stone, W.; Bruzek, J.L.; Nahmias, A.S.; Foss-Feig, J.H.; Jerome, R.N.; Krishnaswami, S.; Sathe, N.A.; Glasser, A.M.; Surawicz, T.; McPheeters, M.L. (2011). Therapies for children with autism spectrum disorders. AHRQ Publication No. 11-EHC029-EF, Comparative Effectiveness Review No. 26. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality.

Whiteley, P., Haracopos, D., Knivsberg, A. M., Reichelt, K. L., Parlar, S., Jacobsen, J., … & Shattock, P. (2010). The ScanBrit randomised, controlled, single-blind study of a gluten-and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorders. Nutritional neuroscience, 13(2), 87-100.

Williams, P. G. (2014). The benefits of breakfast cereal consumption: a systematic review of the evidence base. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 5(5), 636S-673S.

Wu, J. H., Neal, B., Trevena, H., Crino, M., Stuart-Smith, W., Faulkner-Hogg, K., … & Dunford, E. (2015). Are gluten-free foods healthier than non-gluten-free foods? An evaluation of supermarket products in Australia. British Journal of Nutrition, 114(03), 448-454.

Zanini B., Mazzoncini E., Lanzarotto F., Ricci C., Cesana B.M., Villanacci V., Lanzini A. (2013). Impact of gluten-free diet on cardiovascular risk factors. A retrospective analysis in a large cohort of coeliac patients. Dig. Liver Dis.;45:810–815. doi: 10.1016/j.dld.2013.04.001 (Abstract)

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s