Vaccinuri: Retrospectivă

Am scris o serie de articole despre vaccinuri și mișcarea anti-vaccin, așa că nu strică să fac o retrospectivă.

  1. Piersicuța, un focar de dezinformare despre vaccinuri: primul și cel mai lung articol, în care am analizat în detaliu principalele argumente împotriva vaccinurilor, așa cum au fost prezentate pe blogul Piersicuța. O să descoperiți în articolul meu că virusurile chiar există, au fost izolate și produc boli; că vaccinurile au fost testate și oferă în general protecție foarte mare; că datele istorice ne arată în mod foarte clar că vaccinurile sunt principala cauză a eradicării unor boli și a reducerii extreme (99%) a numărului de infecții; o să aflați care sunt problemele cu graficele pe care le întâlniți pe bloguri anti-vaccin; o să aflați că imunitatea de grup chiar există; și că sutele de studii din listele anti-vaccin sunt o farsă.
  2. Vaccinurile, partea a II-a: Analiza studiilor: o să găsiți aici o analiză în detaliu a listei de >300 de studii anti-vaccin. O să aflați că unele sunt de fapt pro-vaccin, iar alele au concluzii neutre (dar sunt puse în listă ca să fie lista cât mai mare și mai impresionantă). Aproape toate sunt de slabă calitate și vechi, iar unele dintre ele probabil că nici nu există.
  3. Vaccinurile, partea a III-a: Cât de sigure sunt?: aici puteți citi despre vaccinurile din schema națională (pentru hepatita B, tuberculoză, poliomielită, difterie-tetanos-tuse convulsivă, rujeolă-oreion-rubeolă, pneumococi, Haemophilus influenzae tip B), plus cel pentru rotavirus. Articolul conține informații despre eficiența și efectele adverse ale fiecărui vaccin și despre care sunt pericolele bolilor pe care aceste vaccinuri le previn.
  4. Vaccinurile, partea a IV-a: Fantoma poliomielitei: dacă ați citit articole care v-au convins că poliomielita n-a fost eradicată, ci doar redenumită în AFP (paralizie acută flască), încercați și articolul ăsta. La fel și în cazul în care nu știți dacă DDT-ul are vreo legătură cu poliomielita sau nu.
  5. Vaccinurile, partea a V-a: Raymond Obomsawin: o sursă importantă de grafice folosite de mișcarea anti-vaccin este o broșură pe care Raymond Obomsawin a produs-o prin 2009. Dacă vreți să vedeți în ce fel sunt greșite, exagerate sau scoase din context aceste grafice, puteți citi aici.
  6. Vaccinurile, partea a VI-a: Cum să faci „research”: dacă vă întrebați cât de credibile sunt studiile care arată că aluminiul din vaccinuri este periculos, dar și alte studii, aici intrăm în detalii.
  7. [Extra] Mit sau Real? Med: Parașuta: o parodie scrisă de 1 aprilie despre articolele anti-vaccin.
  8. Dezvăluirile lui Jean-François Saluzzo: dacă ați auzit că un angajat al unei companii farmaceutice „recunoaște” că vaccinurile nu sunt sigure, aici găsiți înregistrarea și mai multe detalii.
  9. Cine e Andrew Wakefield?: aici puteți citi în detaliu despre cum a fraudat Wakefield celebrul studiu din 1998 și cum plănuia să facă bani din asta.
  10. Vaccinurile și Autoimunitatea – sumarul unei cărți: aici puteți citi pe scurt despre ce conține această carte promovată de mișcarea anti-vaccin.
  11. Vaccinat sau nevaccinat: puteți citi despre ce ne așteptăm să se întâmple într-o comunitate vaccinată (și de ce uneori sunt mai mulți vaccinați care fac boala, chiar dacă vaccinul funcționează) și despre ce știm despre dermatita atopică, alergii, astm și imunitate în general la copiii vaccinați și la cei nevaccinați.
  12. Alt articol irelevant împotriva vaccinurilor? Da, unul incredibil de prost!: aici aveți un exemplu de articol anti-vaccin publicat într-un jurnal prădător (adică unul care publică orice pentru bani). Autorii afirmă că vaccinurile ar fi contaminate cu metale periculoase. O analiză a acelui articol găsiți aici.
  13. Ce ne spune un studiu de la Yale despre vaccinuri și probleme neuropsihiatrice: am analizat aici un studiu care n-a fost făcut de cercetători anti-vaccin, dar care are concluzii exagerate. Autorii ar fi trebuit să fie mai atenți cum interpretează rezultatele și să spună în concluzii și în abstract despre importanța controlului negativ, dar au ales să vorbească despre asta doar la secțiunea de discuție și au dat astfel șansa activiștilor anti-vaccin să abuzeze de studiu.
  14. Cum răspund paginile anti-vaccin când greșesc: aici descriu cum am semnalat niște greșeli evidente (de tipul „studiul pe care l-ați citat nu spune ce ziceți”) unor pagini anti-vaccin (NOI NU Vaccinam, Pro Decizii Informate și GO ON, Olivia STEER) și care a fost răspunsul lor (au șters comentariile și m-au blocat). Asta pentru că aceste pagini nu sunt interesate sau nu sunt capabile să-și informeze corect cititorii.
  15. Pro Decizii Informate se face din nou de râs: pagina de propagandă anti-vaccin nu înțelege cum funcționează vaccinul BCG și face un colaj video în care crede că o expune pe dr. Sandra Alexiu.
  16. Propaganda antivaccin: fake news și atacuri la persoană: un sumar al metodelor de dezinformare folosite de activiștii antivaccin.

Mai sunt multe argumente folosite împotriva vaccinurilor și nu mi-am propus niciodată să le analizez pe toate. Sper însă că greșelile celor pe care le-am analizat o să vă ridice semne de întrebare în legătură cu alte argumente care vă sperie.

Inițial nu eram familiar cu mișcarea anti-vaccin, iar interesul meu a apărut când am început să citesc pe blogul Piersicuța articole despre vaccinuri. Dacă ceea ce am citit n-ar fi părut credibil, n-aș fi citit mai multe și n-aș fi ajuns să scriu articole despre vaccinuri. Când am început să verific ce citeam am descoperit atât de multe distorsiuni și lucruri false încât mi-am zis că trebuie să scriu despre ele. O discuție rezonabilă nu poate avea loc înainte ca miturile și minciunile să fie date la o parte.

***

O să închei cu niște recomandări. Întâi o animație despre pojar și cum se luptă sistemul imunitar cu infecția (are și traducere în română):

Apoi, un interviu cu Itzhak Perlman, unul dintre cei mai buni violoniști în viață, care a făcut poliomielită la vârsta de 4 ani. În prezent este un susținător al campaniei de eradicare a poliomielitei.

(alt interviu, alt interviu)

Alte locuri din care puteți afla mai multe despre vaccinuri: Insula Îndoielii are o serie despre vaccinuri și una despre istoria mișcării anti-vaccin și recomandă niște cărți faine la sfârșitul acestui articol. Skeptic Pengus are mai multe articole în care demontează afirmații făcute de Feli și prietenii ei. Plus că face asta într-un mod amuzant. Pro Vaccin este alt blog care combate dezinformarea despre vaccinuri. Pe EduMedical o să găsiți informații utile despre vaccinuri, inclusiv înregistrări ale dezbaterilor publice ținute de medici. Pe Sănătate Plus o să găsiți informații utile și clare despre efectele bolilor și efectele vaccinurilor. Dacă aveți întrebări legate de schema de vaccinare, efecte adverse sau orice nelămuriri despre vaccinuri sau bolile prevenibile, puteți întreba pe grupul Vaccinuri și Vaccinare – Clarificări și sprijin pentru părinți și, în limita timpului disponibil o să vă răspundă medici. Dacă vreți să întrebați ceva în legătură cu un articol anti-vaccin, citiți înainte regulile grupului (ex.: nu puneți link-ul direct în postare, ci într-un comentariu). Mai multe despre mișcarea anti-vaccin puteți afla și din articolul dedicat de pe Pseudoștiința.ro. Dacă vreți să vă amuzați de prostiile spuse de Feli, aveți o pagină dedicată: Piersicuța? – NU, mulțumim. Pentru Olivia Steer aveți Stop Olivia Steer. Despre importanța vaccinurilor dar și despre alte probleme ce țin de copii puteți găsi multe postări interesante pe Baby Care Sibiu. Și multe altele. Și nu uitați de documentarul Vaccinat – Dragoste, frică și vaccinuri (cu subtitrare în română).

Pentru moment nu am planuri să scriu alte articole despre vaccin (prea multe consecutive pe același subiect devin plictisitoare), dar nici înainte să-l scriu pe primul nu aveam astfel de planuri, așa că nimic nu e exclus (dacă lucrurile nu se schimbă, am unul în minte).

5 gânduri despre &8222;Vaccinuri: Retrospectivă&8221;

    1. Și eu aș vrea, doar că pentru asta ar fi nevoie să fac o facultate în domeniu și ceva cercetare în plus. Din păcate nu-mi permit să dedic atât de mult timp pentru un articol sau ca să îmi dau seama de ce un cercetător are o opinie diferită față de cea a celorlalți zeci de mii de colegi ai săi. Așa că o să aștept să își convingă colegii că are dreptate.

  1. Si eu care credeam ca le stii pe toate 🙂
    Din lista de intrebari si din conversatia prof. Hillman cu „colegii” reiese de fapt pe dos, anume ca „colegii” nu sunt convingatori 🙂
    Un weekend frumos sa ai!

    1. Nu doar că nu le știu pe toate, dar sunt o grămadă de lucruri pe care nu le știu.
      Nici colegii nu sunt convingători pentru Hillman, nici Hillman nu e convingător pentru colegi. Asta face ca lucrurile să nu evolueze. Dacă aș fi în locul lui m-aș gândi la o soluție prin care să pot deveni convingător.
      Un weekend frumos și ție!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.